Njut av vädret fram till Midsommar

Först ett stort tack till alla som bidragit med sina erfarenheter kring hur ni surfar väder som förra bloggen handlade om. Det är både värdefullt för oss att veta och värdefullt för nya och gamla besökare att dela erfarenheter kring hur man använder sajten.

Sedan en liten fundering kring vädret kommande vecka. Vädret har ju varit ostadigt hittills och ju närmare Midsommar vi kommer desto mer intressant blir vädret för såväl den dagen som för att att summera hela månaden. Kommer det något högtryck? Blir det varmare? Är det solsäkert någonstans?

Jag sammanfattar det i tre ord; 20, Regn och Sol.

Temperaturen stiger något, men det är så lite så man kan sammanfatta det med 15 till 20 grader över större delen av landet (i fjällen och några mil öster om fjällkedjan är det lite svalare). På tisdag och onsdag nästa vecka så advekteras (förflyttas) lite varmare luft upp över Östersjön, men det berör bara kortvarigt östra Götaland och östra Svealand.

Det kommer att vara ömsom sol och ömsom regn kommande vecka. Lufttrycket pendlar mellan 1010 och 1015 hPa. Inget stort och mäktigt högtryck, men inte heller bara djupa lågtryck. Nederbörden har främst en dygnsvariation som gör att det regnar främst om eftermiddagarna. Men på många platser går det flera dagar utan regn och det är istället sol och lätta moln som dominerar.

Det är större sannolikhet för sol om förmiddagar och sent på kvällen än mitt på dagen. På nätterna kan det bildas dimma som ligger kvar under morgontimmarna. Kustområdena får mer sol än inlandet.

Många skulle säga att det är kass väder, men många tycker faktiskt att det har varit, är och kommer att bli riktigt bra väder. Inte för varmt och inte för torrt. Många som i vanliga fall vill ha sol och värme sitter fortfarande på kontor och andra arbetsplatser inomhus. Då är det skönt att det varken är för kvavt inne eller lockande badväder ute.

Så passa på att njut. Vem vet, slutet av juni, juli och augusti kanske bjuder på högtryck med betydligt mer sol och värme. 😉

/Martin

      

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

13 CommentsLeave a comment

  • DMI:s månads- och sommarprognos var inte särskilt upplyftande om man älskar sol och värme. För några veckor sedan skrev du till mig att du trodde att värmen skulle komma. Tror du det fortfarande?

  • Mellan 27 juni och 27 juli är jag i Kroatien, och där var det senast 1992 som sommaren var dålig. Sedan dess har de kroatiska somrarna bara blivit varmare och varmare, till skillnad från Sverige, och 2007 var det en vecka i streck över 40 grader varmt som max.

    Om man skall tro DMI denna sommar blir det som 1987, 1993, 1998 och 2000, d v s kyligt, grått och blött, ingen högsommarvärme, blåst och kalla nätter. Förra året var det flera värmeböljor, den 1-4 juni, 6-13 juni, 27 juni-3 juli, 7-10 juli, 26 juli-7 augusti, 26-27 augusti och 23-29 september. I år tycks det inte bli något av den varan. Jag slår vad om att vi i början av augusti kommer sitta här i Sverige med en vattentemperatur på 13-14 grader, kulingvindar från väst, duggregn, täta dimmoln och runt 15-16 gradig ”värme”.

  • Jag håller tummarna för att vi i Jönköping inte kommer få en enda dag med + 20 grader eller mer denna juni år 2012. Hittills ser det mycket bra ut. Tror du att jag kommer att ha sådan ”tur”, Martin att vi slipper 20 graderstrecket? Har det inträffat tidigare i mätningarna en juni i Jönköping att temperaturen aldrig varit över 20 grader? Hoppas på rekord! Bottenrekord!

    / Andy

  • Ja! det är otroligt kasst väder hittills i år.
    Sommaren är kort och då vill man ha värme och sol, regna kan
    det väl göra till hösten.
    Jag tror att denna sommaren kommer att vara en repris av dom föregående sommrarna, alltså det kommer värmeböljor och sol men dom blir kortvariga och inträffar i slutet av varje månad
    och en liten bit in på nästa, däremellan blir det åter ostadigt i ca: tre veckor med undantag för några få soldagar.
    Jag hoppas att jag har fel och att det blir en riktigt kanon sommar för en gångs skull, det kan vi behöva….
    Kram på er!

  • Det är jättesvårt att avgöra om det kommer komma ett högtryck i juli eller augusti. Sannolikheten att vi får en otroligt dålig sommar som 1993 och 1998 är inte så stor (och jag ska lägga till att 1993 är extrem på flera sätt – årets varmaste dag i Stockholm inföll i slutet på APRIL med hela 27 grader. Har också för mig att aprils värmerekord är samma dag med 29 grader i målilla) . Även den legendariska sommaren 1994 började med en ganska kylig juni innan det blev totalomslag.
    Om man ska tro Todd Crawford från WSI så ska sommaren bli varmare än normalt i norra Europa (juni-juli-augusti). Vi kan konstatera att juni troligtvis blir normal till under normal om det inte sker ett kraftigt oväntat omslag – så där har WSI troligtvis fel.
    I WSIs prognos för den nordatlantiska oscillationen tror de detta år på en annorlunda trend än åren 2008-2011 då koncentrationen av värme legat i ryssland samt öst och sydeuropa pga det de kallar ”atmospheric blocking”. WSIs prognos för sommaren 2012 visar på ett annorlunda utfall, dvs. mer koncentration av värme i storbrittanien samt väst och nordeuropa, alltså mer likt sommaren 2003. Denna sommar var juli och augusti riktigt fina, medan juni bjöd på färre fina dagar.
    Tyvärr så har vi nu hamnat ganska mycket tvärtemot WSIs prognoser – vi har hamnat i blockeringsläget – igen – och koncentrationen av värme finns i öst och sydeuropa. Och DMIs prognos, egentligen ECMWFs prognos visar inte på några totalförändringar jämtemot dagens väderläge, men samtidigt finns det inget som tyder på att det kommer fortsätta såhär heller. Så vi får vänta och se helt enkelt. Vore trist om också juli och augusti blev präglade av 15-20 grader och växlande molinghet och skurar (klassiskt) och jag personligen bedömmer att den risken finns. Men med exempel som 1996 och 2004 i bagaget där juni & juli varit kyliga, har det faktiskt skett ett omslag i augusti som bjudit på åtminstone en längre värmeperiod.

  • Jag njuter även fast någon grad varmare hade varit perfekt!

    Sommaren 1987 var också fruktansvärt dålig. Jag har ett speciellt minne av Varkaus i sydöstra Finland i mitten av juli. Temperaturen mitt på dagen orkade bara upp till +9°C.

  • Svar till Nitzan:

    WSI har på senare år inte varit särskilt tillförlitliga. I fjol, 2011, förkunnade de t.ex att våren skulle bli iskall i Sverige, vilket inte stämde, då vi ju firade Påsken 2011 i sommarlik värme, och den sista maj hade nästan 30-gradig värme.

    Jag upplever att juni 2011 var betydligt varmare än juni 2012. På Svenska Flaggans dag ifjol satt jag i Nyköping i 28-gradig värme, vindstilla och gassande sol. På Svenska Flaggans dag i år hade jag långärmad tröja, och utan solen var det småkyligt med 17 grader och en kylig nordanvind.

    De flesta toppsomrarna, exempelvis 1955, 1975, 1994, 1996, 1997, 2002 och 2006, har börjat med kyliga junimånader. Däremot var sommaren 1992 rakt igenom varm, speciellt i juni. Enligt SMHI hade min hemort, Nyköping, inte en enda dag, då temperaturen aldrig nådde 20-gradersstrecket, den 1 juni-20 juli, och ca 7 av 10 dagar var det 25 grader eller högre, och 2 av 10 dagar var det mer än 30 grader. 1 dag av 10 var det t o m mer än 35 grader, närmare bestämt den 10/8-1992, då Nyköping hade 35,2 grader, och samma dag hade Målilla 36,2 grader, 1990-talets högsta temperatur.

    Någon värmebölja likt -75, -92, -94, -96, -97 och -06 kan jag, med ganska stor säkerhet, säga att vi inte får sommaren 2012. Troligtvis var 29,8 grader i Falun den 25 maj 2012 års högsta temperatur.

    Värmeböljan 2003 inföll i slutet av juli och i augusti, med över 40 grader i Frankrike och Spanien, samt över 35 grader i Tyskland och Storbritannien. Då inföll även en riktigt varm och fuktig period i Sverige.

    Du nämnde något om att vi hamnat i ett ”blockerande läge”, med varmluft i Öst- och Sydeuropa, och kyla över Nord- och Västeuropa. Men kanske menade WSI att det skulle bli en annorlunda värmefördelning senare under sommaren. Jag vet inte, men man kan ju hoppas.

    Om temperaturen i juli och augusti bara skulle hålla sig kring 15-20 grader skulle det vara en historiskt dålig sommar. Så dåligt har det inte varit sedan 1993, och denna sommar utmärker sig genom att vara riktigt kall och blöt.

    Det vore åtminstone bra om sommaren kunde bjuda på ganska varmt väder, d v s 20-25 grader, en hel del sol, men även lite regn- och åskskurar, lagom nattemperatur och badvänlig temperatur.

    • De somrar som jag mins som var varma var 1970, 1973, 1975, 1976, 1982, 1983, 1988,1992,1994,1995,1996,1997,2002,2003,2006,2008,2010,och förra året 2013. Jag tror på att sommaren 2014 blir varm,och lika het som 1994 då Sverige lirade fotbolls-VM borta i USA.

  • Svar till Daniel:

    Jag håller med dig, WSI har inte levererat så bra prognoser på senare tid. Kan inte påstå att jag tycker att de har stämt så bra, men jag kände mig tvungen att ta något exempel som inte förlitar sig på statistik, t.ex. Wolfgang Röder eller liknande. Men som du säger så har prognoserna på senare tid inte varit bra, 2010 är en annat klockrent exempel. Progonserna löd ”kallare än normalt i skandinavien” och från midsommar och en bra bit in i juli (ca 3-4 veckor) hade vi en helt vansinnig värmebölja med 4 tropiska nätter i rad i Stockholm bland annat. Dock var vädret sämre på västkusten den sommaren, liksom förra sommaren.

    Förra årets juni var betydligt varmare, framförallt i norrland där Markusvinsa (norra norrland) toppade med 33.5 grader en bit in i juni och dessutom var det varmast i europa där den dagen. Och i Uppsala hade vi 29 grader den 7 juni förra året. Här i östra svealand var egentligen hela sommaren ganska bra. Så visst är det skillnad nu från förra året…

    Nåväl, just nu ser det ut som att midsommarhelgen kan bjuda på en å annan solglimt och lite varmare temperatur på sina ställen och den prognosen får vi ju hoppas att den håller. Men jag tycker inte man ska ta ut någon glädje i förskott där heller – det kan fortfarande bli tvärtom. Liksom resten av den här sommaren, även om jag precis som du, Daniel, inte tror på någon ”supersommar”. Vädret är dock känt för att vara ganska nyckfullt ibland. Valborgsvädret i Uppsala i år är ett bra exempel: En vecka innan löd prognosen 7 grader och ihållande regn – det blev tillslut (till allas stora glädje) 16-17 grader och strålande sol!

  • Västkusten har ju överlag dåliga somrar. Några släktingar till mig i Bohuslän har sagt att 1 av 10 somrar är en absolut toppsomnar. Ostkusten har vädermässigt flera fördelar gentemot västkusten. Bl a är Östersjön ett relativt lugnt hav, som inte genererar särskilt intensiva sommarlågtryck. Dessutom är ofta luftmassorna i öster relativt stabila, vilket vid ostvindar ger fint väder. Vid vindar från det ostadiga väst tar västkusten värsta stryken, vilket man har Sydsvenska höglandet att tacka för, då västvindarna hävs mot Halland och Småland, som får mest regn, medan vindarna efter passagen över höglandet är torra och varma. Dessutom skyddar östra Svealand mot kalla nordvindar. Västkusten drar vinstlotten vid ostvindar.

  • Juni 2012 blir troligen kallare än normalt, eller normal, beroende på om det blir varmare luftmassor efter Midsommar eller inte. Faktum är att sedan början av 90-talet har juni oftare varit kall än varm, bland annat åren 1991, 1993, 1994, 1997, 1998, 2000, 2001, 2004, 2009 och 2010. Riktigt varm var den endast 1992, 2002, 2006, 2007, 2008 och 2011, alltså förra året, då Norrbotten hade nära 34-gradig värme redan den 10 juni.

    Många tror säkert att det är ett tecken på en annalkande istid att sommaren hittills varit riktigt kylig. Men fjolåret, 2011, var 11 av 12 månader varma. Att 2012 har bjudit på mer kyla än fjolåret beror på att blockerande lågtryck i långa perioder parkerat över Island och Kolahalvön, och låst värmen till öst- och syd. NAO-indexet har sedan slutet av maj varit extremt lågt, och vi har ett liknande läge som vintrarna 2009/10 och 2010/11, d v s med blockerande högtryck vid Medelhavet med värme, och blockerande lågtryck i Nordeuropa med kyla. Den 14 juni var NAO-indexet lika lågt som den 21 december 2010. Men som bekant har Nordatlantiska Oscillationen ganska vag betydelse för sommarvädret, medan den har större betydelse för vintervädret.

    Det finns exempel på somrar där juni varit rent hopplös vädermässigt, med massa regn och kyla, exempelvis 1996 och 2004, där sedan slutet av juli och augusti bjudit på strålande sommarväder. Det är inte säkert att så blir i år, men chansen finns. Det är upptill lågtrycken hur värmen fördelas under högsommaren. Börjar lågtrycken strömma upp över Norska havet, kommer varm, fuktig luft från sydväst med varannandagsväder, runt 20-25 grader och en del skurar av och till. Om det blir som nu, att högtrycket har flyttat sig långt västerut och blivit blockerande, fortsätter sommaren med kyla och lågtryck.

    Två exempel på riktigt kyliga somrar, utan egentlig värme, är 1987 och 1993, med ständiga lågtryck från nordväst och låga temperaturer. I början av juli -93 snöade det i NV-Dalarna och Härjedalen på runt 500 meters höjd över havet.

    Sommaren 1987 regnade det i stort sett varje dag, och den 27 juli upplevde skånska Kristianstad rena sommarovädret med ostlig storm, slagregn, hagel oc kraftig åska. Runt 33 mm regn föll på bara 30 minuter. På en timme föll 79 mm.

    1987 fanns dock hela tiden goda förutsättningar för en kall sommar. Vintern 1986/87 var rekordkall, och havsisen låg kvar långt in på våren, och kylde av havsvattnet. Våren -87 var riktigt kall, med mest gråkyla och regn, vilket fick som följd av sommaren blev likadan. Även september -87 var riktigt kylig, medan oktober-december -87 var en mycket varm och regnig period.

    Dessutom finns exempel på år när den bästa sommarvärmen uppmätts i maj och september, t.ex 1998, då den 9 maj bjöd på 27-gradig värme i Skåne, och september bjöd på högtryck, sol och sensommarvärme.

    Sommaren 2000 bjöd på nära 34-gradig värme på Öland och i Skåne den 21 juni, medan juli blev rent miserabel, med knappt en enda 20-gradersdag. Augusti och september blev sedan bättre. Kyliga nätter men av och till 25-gradersdagar.

    Det är bara att hoppas på att lågtrycken med kyla bryts ned och ersätts av högtryck över vårat närområde, som åtminstone kan ge växlingsrikt men i övrigt varmt väder.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *