Nicaragua drabbas av två extrema cykloner på kort tid

Årets orkansäsong sätter nya obehagliga rekord. Den tropiska cyklonen Iota har nyligen förstärkts till en categori-5 cyklon med vindar över 70 m/s. Aldrig tidigare har en så kraftig orkan bildats så sent på säsongen.

Iota är den 30:e namngivna Atlantstormen den här säsongen (som varar 1 juni – 30 november). Aldrig tidigare har man observerat så många cykloner på en säsong. Och den är inte slut ännu.

Men vad som är ännu värre att Iota drar in över Nicaragua på i princip samma plats som för två veckor sedan drabbades av en i princip lika kraftig cyklon, Eta. Det är helt unikt att två så kraftiga cykloner drabbar samma område inom loppet av två veckor.

Eta var en kategori-4 orkan som orsakade stor förödelse. Inte bara med de kraftiga vindarna, utan framför allt med ett kopiöst regnande. Omkring 1000 mm regn orsakade såväl översvämningar som omfattande jordskred i Nicaragua och Honduras.

Här nedan kan du se Eta’s bana, respektive prognosen för Iota (ta tag i reglaget och dra).

Iota är alltså en kategori-5 cyklon och kommer att spä på de redan hårt drabbade Nicaragua med 350-750 mm regn.

Vindarna pressar fram en flodvåg som är beräknad att nå 3,5 -5,5 meter över normal havsnivå.

Så här såg det ut inne i stormens öga sett från Amerikanska Flygvapnets flygplan.

Havet i Mexikanska gulfen är inte bara varmt, 28-30°C, i ytan. Det är varmt på djupet också vilket gör att det finns mer energi än normalt, trots att cyklonerna omvandlar havets värme till rörelse och lägesenergi i form av cyklonen. Det gör i sin tur att cyklonerna fördjupas snabbt, kan röra sig långsamt utan att försvagas och att det ganska snart kan uppstå nya cykloner på samma ställen som tidigare.

Med så många stormar och orkaner att namnge som det blivit i år så räckte inte det engelska alfabetet till. Då går man över till det grekiska alfabetet. Det har bara hänt en gång tidigare, år 2005 då man jobbade sig fram till Zeta, 6:e bokstaven i grekiska alfabetet. I årets orkansäsong är vi på Iota, grekiskans 9:e bokstav.

/Martin

PS. Enligt tradition så pensioneras namn som använts på speciellt förödande cykloner. Det blir med andra ord inga fler orkaner med namn som Katrina, Wilma, Irma osv. Det finns gott om andra namn på dessa bokstäver, så det är inte något problem att döpa även framtida cykloner. Men hur man gör om nån av de ”grekiska” cyklonerna blir förödande? Där använder man ju de faktiska namnen på respektive bokstav, det finns inget att ersätta dem med. Jag vet inte.

About author View all posts

Martin Hedberg

Meteorologen

1 CommentLeave a comment

  • Skrämmande med extremväder.
    Tyvärr så inträffar de regelbundet och våra möjligheter att förhindra dem är obefintliga.
    Människan är i naturens händer och kan inte göra annat än att försöka förhindra katastrofer.
    ACE index visar hur orkaner drabbar dessa områden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *