När blir/blev det vår?

Martin säger:

Det har väl inte undgått någon i Götaland eller Svealand att våren tycks vara här. Är den då sen, tidig eller i fas med vad den brukar vara?

Med den kalla och snörika vintern i färskt minne så är det nog många som skulle svara att våren är sen. Är den det och i så fall hur mycket?

Svaret är omkring en vecka senare än normalt. Fast i Lund var den precis enligt tidtabellen den 25 februari.

Våren definieras, som vi talat om tidigare, genom att det skall vara en dygnsmedeltemperatur som under sju dagar varit över noll grader. (Om den är över tio grader så är det sommar). Det säger sig självt att man inte får driva definitionen hur långt som helst. Den upplevda gränsen mellan vinter och vår är inte huggen i sten. Snön kan smälta och knopparna slå ut även om det, enligt definitionen, fortfarande är vinter.

Våren kan inte heller, enligt definitionen, ske före 15 februari. Detta även om det före detta datum skulle vara en högre dygnsmedeltemperatur än noll sju dagar i sträck. (Det krävs en temperatur under noll grader, sju dagar i sträck, för att det skall bli vinter efter hösten. Detta gör att våren kan komma direkt på hösten, men först den 15 februari).

Man kan också fråga sig om det blir vår dag ett eller dag åtta? Det är en sak att det krävs sju dagar med minst noll grader för att man skall kunna säga att ”nu är det vår”, men vilken av dagarna blev det vår? Eftersom man inte alltid kan vara säker på att prognoserna blir exakt rätt på decimalen så är det bara är i efterhand man kan konstatera säkert när det blev vår. Lite krystat, men så blir det om man följer definitionen.

Man kan däremot konstatera att det är ”vårtemperaturer” även om alla sju dagarna inte passerat ännu.

Vi bor i ett land som sträcker sig över stort avstånd i nord-sydlig riktning och dessutom har såväl lågland, kust, skog och fjäll (mm). Det gör att man varken kan förvänta sig ett datum då årstiderna växlar, eller att våren skall vara lika sen/tidig i hela landet. Det kan mycket väl bli så att våren var sen i Halland, blir tidig i Bergslagen och normal i Lappland.

Jag vill i detta sammanhang be om ursäkt för alla programledare som i TV (såväl SVT som TV4) så gärna vill poängtera att ”äntligen har våren kommit”, bara för att snön smält bort utanför TV-husen i Stockholm. Det kan hända att en och annan meteorolog faller i samma fälla, men lyckligtvis är det sällan.

Hur som helst så är det vår i södra Götaland och vårtemperaturer i hela Götaland och stora delar av Svealand. Det är tänkbart att våren redan nått så långt norrut som till Dalarna. Men det vet vi (enligt definitionen) inte förrän om en vecka. Men känslan kan man ta ut i förskott 🙂

Och det töar. Främst i Götaland. SMHI varnar för höga flöden (klass 1, den lägsta nivån av varning) i små vattendrag i delar av Götaland och södra Svealand. Man varnar även för 1-2 dm nysnö i Norrlands inland och kustland. Detaljerna ser ni genom att klicka på ”Varningar” för Klart’s förstasida.

/Martin Hedberg

               

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

6 CommentsLeave a comment

  • Enligt vårdefinitionen temperatur över 0 grader kom våren den 25 februari till Lund och man kunde konstatera vår den 4 mars. Men efter den 4 mars hade Lund temperatur under 0 grader i 7 dagar i sträck.
    Kom vintern tillbaka här?

    Martin säger: Nej. När det väl har blivit vår så kan inte vintern komma tillbaka (förrän i slutet av året). Man får se det som en period under våren med vintertemperaturer.

    Exemplet visar att man inte skall dra för stora växlar på ordet och definitionen ”vår”. Vissa saker kan man mäta exakt, tex temperatur vid en viss tidpunkt på en viss plats.
    Sedan har vi språkliga begrepp som ordet ”vår”. Lade Elsa Beskow samma betydelse i ordet ”vår” som Jan Guillou gör? Troligen inte.

    Självklart (?) behövdes en definition på begreppet. Och så definierar man något luddigt med hjälp av exakta storheter och begrepp.

    Begreppet ”Vår” är inte lika enkel att definiera som tex ”En meter”. En meter kan definieras med en mätstav eller den sträcka ljus färdas i vakuum under 1/299 792 458-dels sekund. Men årstiden Vår är mycket mer mångfacetterad än den torra definitionen av våren.

    Vissa saker, som tex En meter, är en objektiv företeelse. Men ”Vår” är subjektivt. Man gör troligen Våren en otjänst genom att göra den objektiv. Vilket sker genom den nu gällande definitionen av den. (En tidigare definition var lite bättre på denna punkt, den löd något i stil med ”Dygnsmedeltemperaturen skall varaktigt vara över noll grader.”)

    Men nu har vi seglat en bra bit från själva frågan: Det kan vara minugrader i Lund i vår, men det dröjer minst ett halvår innan det blir vinter igen 🙂

  • Hejhej

    Kan du kanske fixa till det så att vi får 5-10plusgrader här uppe i Norrbotten, är så jävla less på snön nu.
    haha..DE KAN DU VÄL, SNÄLLA 🙂

    Martin säger: Var sak har sin tid. Jag har lite mycket att stå i med att fördela plusgraderna i södra halvan av landet just nu. Men framåt onsdag-torsdag kommer jag att få några över, jag lägger dem i Norrbotten 😉

  • Varje dag är det i Falun 1-2 grader plus på dagtid, trots att prognoserna talat om 3-7 plus, snön ligger djup. Våren är rejält försenad!

  • Om man tittar på SMHI och vårens ankomst så verkar det vara märklig bild på SMHI sidan. För att man skall kunna säga att nu är våren kommen skall det ju vara 7 dygn + grader i sträck och detta har då inte varit här i Luleå i alla fall.

  • Faktum är att i Skandinavien är våren alltid lite senare än i t.ex Nordtyskland/Syddanmark, dels pga de nedkylda vattenmassorna Östersjön och Kattegatt, dels närheten till det väl nedkylda Arktis och Lappland. Våren 2010 var lite sen, men var rejält tidig jämfört med 2006 och 1970. I Stockholm var det 1970 snötäcke fram till den 19 april, och 2006 var det inte meteorologisk vår förrän några dagar in i april, och snötäcket försvann inte förrän en bit in i april.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *