Lite om vädret

Av Martin Hedberg

Tvärs över landet, genom norra Svealand/södra Norrland, ligger ett ca 20 mil brett område med regn. Lokalt kan här komma rikligt.

I skiljelinjen i söder (genom Dalarna) är det en markant temperaturväxling: I regnet 10-15 grader, i söder omkring 20 grader.

Men den stora skillnaden återfinner vi i Norrbeooten/Västerbotten där det nu, och kommande dagar, är/blir eftermiddagstemperature på omkring 20 grader, till skillnad mot de dryga 30 man noterade för ett par dagar sedan.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

4 CommentsLeave a comment

  • Hej!
    Var det här den ända värmen på hela sommaren ? eller ser det ut att dra in varmluft igen ?

  • Prövar en gång till, när detta skrevs så visade klart.se helt temperaturer långt under 20, på platsen där jag bor steg den aldrig över 13.8. Naturligtvis varierar det beroende på var man befinner sig och det går inte heller att förutsäga exakt även om man fokuserar på en geografisk plats men är inte felmarginalen väl stor?

    Martin: Som sagt var, det beror mycket på lokala effekter. Tex kan närhet till vatten ha stor inverkan på temperaturen. När det gäller vindarna så spelar topografin roll, samma med nederbörd.

    Vädret som anges i prognoserna avser generellt väder i området. Tänk dig en 30×30 meter plan yta med klippt gräs inom 1 kilometer från den platsen där du är, där gäller prognosen. Om det på platsen du är istället rinner en fors, är tät skog eller är en stor asfalterad yta, då blir vädret annorlunda. Då får man ta till sin lokalkännedom och känsla för hur tex kallt vatten påverkar temperauren, hur skogen bromsar vinden eller hur mörka och torra ytor påverkar temperaturen.

    Det är bara att se sig mkring: vädret kan variera rätt stort på bara några tiotals till hundra meter. Prognosmodellerna har en upplösning som räknas i kilometer.

    Jag håller dock med om att ditt exempel är lite väl mycket.

  • Man undrar ju vart allt moln och regn kommer från egentligen! Helt sanslöst!

    Martin: Kan det vara från vattenånga? Syns inte, men finns ändå 😉

  • Ju varmare det blir ju mer vattenånga i luften. Förvisso kan varm luft bära ångan bättre, men förflyttar sig varmluften med ångan till ett område med bara ett uns svalare temperatur, t ex uppför en bergssida till högre altitud, ”orkar” den inte bära ångan längre. …Och det blir ju allt varmare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *