Helga blir ett riktigt oväder

Det var mindre än en vecka sedan stormen Gorm passerade och redan laddar nästa namngivna oväder upp på Nordsjön.

Strax, under fredag förmiddag, drar stormen/orkanen ”Helga” in över södra Sverige. Det är den danska vädertjänsten som givit orkanen sitt namn. Vi anammar samman namn här i Sverige.

Som det ser ut just nu så kommer det att bli ett oväder att minnas i klass med ”Septemberorkanen” 1969 (22 sept -69) samt orkanen Gudrun (8-9 januari 2005) som de flesta fortfarande har i färskt minne.

Septermberorkanen 1969 fälldes 25 miljoner kubikmeter skog. Gudrun tog 75 miljoner. Gorm 2,5. Däremellan har vi haft ett antal stormar/orkanen som även de skördat sina liv, sitt timmer, hus och en mängd försäkringsutbetalningar och arbete för återuppbyggnad.

Vad skall vi tippa att Helga fäller? 5-10 miljoner kubikmeter? Hur många strömlösa? 50-100 tusen hushåll?

Var blir det värst? Jag skulle säga vid 11-tiden utmed kusten från Göteborg till Fjällbacka.

Helga kommer att beröra mer än halva Sveriges befolkning. Det blir Västra Götaland som får de kraftigaste vindarna och därmed troligen även de största konsekvenserna. SMHI har gått ut med en klass-2 varning för vindar på 25-30 m/s, men jag tror inte att det kommer att stanna där. Vare sig med vindstyrkorna eller gradering av varning.

Även denna storm kommer att ha ett relativt snabbt förlopp. Det handlar om tiden från fredag morgon, med ett maxima på förmiddagen, till fredag eftermiddag som det värsta vindarna kommer att härja. Lågtrycket som genererar vindarna rör sig på en bana Strömsund-Karlstad-Gävle. Det är söder om lågtrycket som det kommer att blåsa som mest.

Gorm passerade under natten, men Helga härjar dagtid när folk vanligen är ute och rör sig. Det ställer därmed till med mer skada och problem.

Jag vill därför uppmana folk i Västra Götaland att stanna inne under fredagen. Gå inte till jobbet eller skolan om du har möjligheten. Det kommer rimligen att vara stora störningar i trafiken, strömavbrott och svårt att göra så mycket mer än att vänta på att det skall sluta blåsa i alla fall. Det är nog roligare och säkrare att göra det hemma än i bil/buss/tåg/till fots mellan två destinationer.

/Martin

               

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

11 CommentsLeave a comment

  • Varför blir det så kraftiga vindar kring just detta lågtryck, som inte har särskilt lågt tryck i centrum, 995 mbar, och glesa isobarer? Det som ligger nära Island är ju desto kraftigare.

  • Enligt SMHI ska det blåsa som värst här när ungarna ska gå hem från skolan med byvindar upp mot 30 m/s.

    Vi har en massa gamla och duktigt höga gamla träd här, de är så mysiga och vackra tycker man, att de måste få stå kvar och utgöra livsfara varenda gång det blåser. Ofta svårt att ta sig förbi med bil pga knäckta och nerblåsta grenar. Det är bara en tidsfråga innan någon avlider. En granne med lika gamla träd i sin allé fick ta ner rubbet tidigare i år. När de träd som skyddar åker ner så ligger de bakom risigt till.

    • Om ensemblerna beter sig som tidigare två vintrar kommer de att lyfta svansen temperaturmässigt ju närmare man kommer. De flaggar för kallare någon vecka bort i tiden än vad det blir i verkligheten. Har nog aldrig fått ett svar på det så jag vet inte om det stämmer, i år har jag inte följt dem.

      Kan väl ta den här som exempel och jämföra nästa vecka igen för skojs skull:
      http://s15.postimg.org/cvelarjmj/ensemble_tt6_stockholm.gif
      Min amtörmässiga gissning blir då att ECMWF för den 12-14:e kommer närma sig medel och det blir varmare än den visar nu.

      • Det där är en otrolig irritationsfaktor som jag också lagt märke till. Milda tendenser blir alltid underskattade medan kyligare svängningar överskattas. För en som gillar vinter och kyla har man i 2 års tid slitit håret över de där ensamble-prognoserna. GFS måste nog kvalificera sig som den absolut sämsta för oss i Skandinaven iaf, även om de var först att lokalisera högtrycksblockeringen som gav oss 2009/2010 om jag inte missminner mig. Håller verkligen tummarna för att denna vinter inte blir en katastrof. Oddsen talar ju tyvärr mot det dock.

        • Jo, men det finns en stor vits med att följa båda och även försöka komma ihåg de tidiga körningarna. Ibland är det så tossigt att de är mer rätt än de senare. ECMWFs operationella kan göra våldsamma utstick för att normalt lugna ner sig ju närmare man kommer, men ibland är de faktiskt rätt ute.

          Det är mycket varmare nu än jag kunnat föreställa mig tidigare. Klimatologiskt visar jänkarna temperaturöverskott på upp mot 10°C för hela svedala ända fram mot julveckan. Skulle det fortsätta fram emot slutet av Januari så kan vi i söder lägga ner alla tankar på vinter, för även om vi skulle få mer nederbörd i Januari/Februari tack vare El Nino så blir det i form av regn. En slags lång utdragen höst. 🙁

          • Jo, det ser riktigt mörkt ut. Man undrar ju om vi får någon fler ordentlig vinter eller om det accelererar så pass mycket nu att hoppet snart är ute. Iofs så är ju stratosfären väldigt kall just nu och alla planer om högtrycksblockering känns ju mer eller mindre orimliga om inte stratosfären skulle bli varmare. De här månaderna kommer verkligen inte vara trivsamma när man själv blir äldre. Usch.

          • El Nino påverkar givetvis som klotets tredje största klimatfenomen. Men en sak som oroar är PDO. Räknar man med November så kommer vi att ha haft positva avvikelser 23 månader i sträck. Det är inte enbart El Nino som spökar. Som det ser ut nu i övrigt så får vi ingen större La Nina nästa år. Håll i hatten isf.

            Det finns ju vissa chanser till det du nämner, att vi får en kallare period framöver. Men om och men och lite till ska ramla in och falla på plats för det ska hända framåt Jan/Feb. 🙁

            Sen när vi vill ha vårvärme så kan vi bli utan istället.

  • Enligt YR ska det blåsa styv kuling. Och från min observation vid kusten i Göteborg så tycker jag den prognosen verkar stämma in bäst. Dvs. det blåser som det mer eller mindre brukar göra här på västkusten…

  • Upp mot +12°C på Söndag i stora delar av södra Sverige, varmare än vid midsommar. 😮
    Men en del kan äta färskpotatis i December läste jag. Bra att spara lite till Jul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *