Första advent och andra stormen

Av Martin Hedberg

I förrgår och i går var det stormen Berit som drog in över Norrland, idag är det Götaland som drabbas av storm nummer två. Men vi behöver inte vänta till andra advent för att få ta del av tredje stormen. Den blir i och för sig lite mindre och kortvarig, men den kommer redan under natten till måndag att dra in från Norska havet över Lapplands- och Jämtlandsfällen.

Just nu accelererar vindarna över södra Götaland. En klass 3-varning är utfärdad för Hallands län och Skåne län utom Österlen. Klass 3 rörande vindar betyder ”Vindar över 30 m/s. Farligt att vistas ute. Omfattande skador på skog och byggnader med mycket stora störningar i trafik och elförsörjning.”.

Det betyder inte att man kommer att skadas om man går ut, men det betyder att sannolikheten har ökat markant för att man skall göra det. Det är med andra ord en ökad risk.

Jag kan tänka mig att det faller ett och annat träd och att något av dessa kommer att falla över kraftledningar med följd att det blir strömavbrott. Nu har vi ju i och för sig stormarna Gudrun och Per att tacka för att energibolagen har grävt ner många, många mil av de tidigare luftledningarna. Men det finns nog ett par meter kvar som fallande träd påpassligt kommer att hitta.

Jag kan även tänka mig att träd faller ner över en och annan väg att dessa därmed blir blockerade. Vidare att det flyger omkring lite lösa föremål, allt från tegelpannor och grenar till större föremål som kanske inte ankrats fast ordentligt, tex vid byggarbetsplatser.

Är det vanligt med stormar, dvs höga vindhastigheter och hur blir det i framtiden? Ett tips kan vara att försöka vänja sig, detta är en liten aptitretare.

Klimatsystemet innehåller mer energi idag än det gjort på många tusen år. Det vore konstigt om den energin bara gick åt till att värma haven och mark, töa permafrost och smälta glaciärer.

En del, 2-3% av energiöverskottet, hamnar i atmosfären. Det ger, i genomsnitt, varmare årstider, kraftigare vindar och intensivare hydrologiskt kretslopp (dvs mer avdunstning och mer nederbörd).

Välkomna till ett klimat i förändring.

/Martin

PS. Klimatförhandlingarna, COP17, som börjar i Durban/Sydafrika i morgon kommer inte lösa problemen, men kanske mildra dem något. Hittills har vi höjt temperaturen med ca 0,8 grader. Vi har samtidigt intecknat ytterligare ca 1,5 grader med det som redan finns i luften (växthusgaser som värmer men/och aerosoler som kyler så att nettotemperaturen fortfarande bara är 0,8 grader). Därtill har vi en fossil infrastruktur som man inte vänder med ett lappkast. Det blir mer. DS.

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

29 CommentsLeave a comment

  • Hej !
    Hur orolig ska jag vara mellan en skala 1-10 om att världen kommer gå under (pga växhusgaserna , klimatförstörningar mm )

    Martin: Världen kommer inte att gå under.
    Däremot kommer vi människor att få det jobbigare att upprätthålla den komfortstandard vi vant oss vid. Tag tex havsnivåhöjning, havet stiger med ca 3,5 mm per år, men den siffran kommer att accelerera. Om några decennier står vi inför valet att antingen valla in, flytta eller överge infrastruktur. Det är trist. Och dyrt.

  • Hej Martin! Jag är 44 år gammal. Om havet stigit 3,5 mm per år blir det 154 mm = 15,4 cm sedan jag föddes år 1967. Samtidigt läser jag idag på http://www.smhi.se att på grund av lågtrycket och blåsten så har havsnivån i Kattegatt sen igår höjts med ca 140 cm. Vad jag vet har dock inte t ex Halmstad eller Falkenberg översvämmats? Att havet stiger 140 cm på några timmar tycks således inte vålla några större problem? Att höja medelvattenståndet lika mycket, alltså 140 cm, på grund av klimatförändringar skulle med stigningstakten 3,5 mm per år ta över 400 år. Är således då inte både storleken och akutheten hos problemen med havsnivåhöjningen lite väl överdrivna? Eller är det något jag har missat?

    Martin: Variationerna som SMHI anger är variationer kring ett medelvärde. Om du höjer medelvärdet så kommer max-värdet att vara större än max-värdet är idag. Det gör trots att en väsentlig skillnad.
    Man talar numera om 1-2 meter högre nivå till år 2100, men också att man inte kan utesluta någon meter till. Havsnivån kommer dessutom att fortsätta stiga efter 2100.

  • Hej, ursäkta ordvalet men det är ren och skär bullshit att det är avgaser från bilar och industrier som påverkar klimatet! Det är en ”cykel” detta med väder, det som åter börja hända nu igen med stigande havsnivåer osv har redan hänt för ex antal tusen år sen, vi kommer åter gå tillbaka till ”vanligt” klimat i framtiden, men räkna med ökade stormar osv i ca 50-100 år framåt innan det vänder.

    Martin: Har jag sagt det du påstår?
    Det jag säger är att förändrade halter växthusgaser, aerosoler och förändrat albedo (vi människor påverkar alla tre mycket väsentligt) påverkar strålningsbalansen till/från planeten Jorden. Detta leder i sin tur till att klimatet förändras.

  • Vindbyarna på klart.se skiljer sig ganska mycket mot SMHI. Vilken har rätt? Klart.se har mycket högre vindbyar för Uppsala.

  • Era senaste prognoser visar ganska kalla temperaturer fr.o.m imorgon. Efter att igår och imorse sagt 4-8 grader i stort sett hela veckan, har ni backat till 0-5, möjligen 6, grader, med minusgrader och snö i västra Svealand till helgen, istället för tidigare 4-5 plusgrader och regn. Dessutom visar era prognoser snö i söder till natten till imorgon.

    Är tendenserna mer vinterlikt väder, eller är det osäkert?

  • Vad är aerosoler?

    Martin: Förlåt, skulle förklarat det: En aerosol är ”en partikel suspenderad i en gas”, dvs små föremål som inte faller ur luften på en gång. Exempel på aerosoler är tex det som kommer ur sprayburkar, moln, pollen, rök, luftföroreningar mm.

  • så man kan säg att vinter med snö, som vi har haft lit av , kommer efter ett antal år att försvinna, så vi går över från höst till vår?
    frost behövs ju båd för djurlivet och naturen, annars blir det ju int bra alls..
    att jorden kommer att gå under tror jag int et dugg på men kanske öar som Gotland och Öland blir mindre,men int inom vår livstid..

  • jag ska härmed medela att det blåster rätt friskt å med ritkigt svajande träd i lilla kristinehamn, kontstigt att det inte finns en varning här?!

  • Tror du att det blir snö natten till imorgon i östra Svealand?

    Igår sade prognoserna det, sedan sade de inte det, och nu idag, säger prognoserna så igen.

    Martin: Det kan bli lite snö i luften i Svealand natten till måndag. (Men det ligger inte kvar på marken).

  • Hej, där jag bor så säger er prognos att jag ska ha vindhastighet på 7 m/s. Just nu har jag en medelvindhastighet (10 minuters) på 36 knop och över 50 i byarna. Det motsvarar cirka 18 m/s i medelvind resp 25 i byarna. Är ni rätt kalibrerade eller ligger jag på en ovanligt blåsig plats? Det är rätt ofta som det är så fel.

    Martin: Kan det vara så att prognosen gäller för en annan plats än den där du mäter vinden? Även om det bara är ett par hundra meter bort så kan vinden variera stort. Hur varierar vinden inom det område (orten) som prognosen är angiven för?

  • Stormen är här nu,körde ner till havet och tittade
    på vågorna vid 15:00 tiden.Mäktigt att se havet.
    Önskar bara att det ”INTE” blir som stormen ”Gudrun”
    som vi hade för 6 år sedan.
    Mvh:Hallandskusten.

  • Tyskarna har döpt stormen till Yoda, så vi kan ju använda det namnet. Norrmännen döper ju bara stormar som drabbar Norge. Tyskarna döper alla lågtryck och högtryck i Europa.

  • Martin: Kan det vara så att prognosen gäller för en annan plats än den där du mäter vinden? Även om det bara är ett par hundra meter bort så kan vinden variera stort. Hur varierar vinden inom det område (orten) som prognosen är angiven för?

    Leif: jag är längst ut på en udde i Vättern, ytterst laminär strömning, inga berg eller dalgångar, bara öppen sjö. Ni har er vindpil exakt där, se Vätternkartan, mellan Motala o Askersund. Jag har sensorn på 5 m höjd.

    Martin: Jag tror modellens upplösning inte klarar av den typen av detaljer. Vinden beräknas i en gridruta om är av storleksordningen km. Det betyder att det förmodligen även finns en inte betydelselös andel skog (med annan friktionskoefficient än öppet vatten) i gridrutan. Uppenbart är i alla fall att modellen ger för låg vindhastighet för den plats där du befinner dig.

  • Angående Leif inglägg…. var är skogen i grindrutan? Vore tacksam för ett svar. Mvh från smålänningen.

    Martin: I varje gridruta i modellen har man med en specifik friktionskoefficient. Storleken på friktionen bestäms av underlaget, om det är skog är friktionen större än om det är öppen mark eller vatten. Men eftersom upplösningen i modellen är av storleksordning kilometer så blir friktionskoefficienten antigen ett medelvärde av ytorna i gridrutan, eller den friktion som underlaget hade i mitten av gridrutan (gridpunkten).
    Jag kan inte säga var Leifs udde är i relation till gridrutorna i Forecas vädermodell eller hur Foreca har parametriserat friktionen i gridrutorna/punkterna.
    Vad jag däremot vill belysa att väderprognoser, till skillnad från väderobservationer, är en prognos på vädret över en genomsnittlig yta, medan en observation beskriver hur det är i en specifik punkt. Det kan uppenbarligen skilja sig åt.
    När jag skall bedöma vindar för tex segling i kustområden så försöker jag ta hänsyn till hur vädermodeller parametriserar land/hav och med vilken upplösning de gör det. I vissa situationer är det bättre att titta på vädret en bit ut i sjön/havet för att får en bild av det verkliga kustvädret.
    Därtill så brukar de många modeller underskatta såväl medelvind som byvindar till havs.

  • Ref ovan: OK, då förstår jag att det är bättre att kolla in pilarna mitt i vattnet för min del, det stämmer bättre. I helgen så hade vi huvudsakligen SSW eler SW och då kan ju vinden och vågorna satsa ända från Jönköping upp till oss på udden i norra Vättern. Ligger ”min” gridruta delvis uppe på land i rätt tuff skog o bergsterräng så blir det ju helt annorlunda vid mark- eller 10 metersnivån.

  • haj, är faktiskt rätt som en del säg här, det är stor skillnad att kolla vädret här och på SMHI eller på tv 4 vädret eller yr.no.. alla säger olika, iblant vet man ju fasen int vad man sakll rätta si efter och mailar men till typ SMHI så får man ju aldri svar heller, klart dom har mycket…
    vet ju att det här på Gotland är stor skillnad om man bor på norra eller södra delen eller om man bor inne på ön…………..och vilken gridruta ligger då östra delen

  • Tror du att det milda vädret håller i sig över helgen?

    Om man skall tro prognoserna är beskeden månget tvetydliga. Igår söndags morgon, var det ca 5 plusgrader och sydvästvind 10-dygnsprognosen ut, och nu är det minusgrader, snöbyar och nordostvind i slutet av tiodygnsprognosen plötsligt.

    Hur tror du personligen att det blir, slår det om till kyla, eller fortsätter mildvädret?

    Martin: I nästa blogg finner du svar på frågan.

  • Hej Martin,
    Har du sett alla e-mail från Climategate 2.0?

    Det är beklagligt att se hur människorna som du hämtar dina domedagsprofetior från beter sig bakom stängda dörrar.

    Det är ohyggligt omdömeslöst att fortsätta hämta och basunera ut information från denna sektliknande konstellation.

    Du är något sånär ung, du kommer att få stå för dina dumheter. Stofilerna i den ovan omnämnda sekten är döda innan de hinner stå till svars.

    Så läs mailen och säg mig att du ser att de är fullständigt knasiga!?

    mvh
    Kjell

  • När det var kalla vintrar kallades det för väder/köldknäpp, när det nu är varmt och stormigt är det klimat…pust och stön….lätt att ropa att vargen kommer så fort det regnar eller stormar mer än en ”vanlig” dag!!

    Följ Kjells råd och läs mailen med ett öppet sinne, du kanske blir överraskad?! Eller du kanske är en sån där förnekare??????

    Martin: När vi hade kalla vintertemperaturer, tex i fjol och förfjol, så var det en avvikelse jämfört med merparten av övriga världen. När vi har en varm höst/mild vinter så är det i linje med övriga världen.

  • Om havsnivån stiger 3,5mm/år så hinner den ändå inte med landhöjningen på 4mm/år i mälardalen. Nåja, dags att börja planera vallar, har bara 1,5m till godo (huset bygdes vid vattnet för mer än 100 år sen).

    Martin: Nu tyder ju i och för sig mycket på att höjningen av havsnivån kommer att accelerera och vara större än 3,5 mm/år. Man räknar med totalt ca 1-2 meter inom 100 år, dvs ett snitt på ca 15 mm/år).
    Men i vilket fall som helst: I norra Skandinavien blir de lokala problemen inte alls lika stora som i södra.

  • Tiden för att rädda klimatet håller på att rinna ut. Enligt FNs klimatpanels senaste stora rapport har vi bara tre år på oss nu att vända kurvorna för världens växthusgasutsläpp neråt. Och för några veckor sedan varnade det internationella energiorganet IEA för att vi har fem år på oss att ställa om hela världens energisystem -bort från olja och kol och gas över till förnyelsebara energikällor. God natt jord!

  • Tycker att det är tråkigt när folk förnekar att klimatet förändras. Att vi inte skulle påverka jorden alls med alla fossila bränslen och utsläpp verkar lite naivt att tro. Innan man börjar förneka detta kanske man skall ”plugga” 4-5 år så man vet vad man pratar om i ämnet. För några hundra år sedan var åderlåtning bästa sättet att hjälpa en sjuk människa och jorden var platt. Studera först uttala er sedan!

  • Tommy! Att människan trott att jorden var platt är en myt, och definitivt att man trodde det för ”några hundra år sedan”. Redan de gamla grekerna visste att jorden var rund. Därmed inte sagt att klimatteorin är en myt. Men det var lustigt att du tog upp den felaktiga jämförelsen.

  • Kan vara så, men jag vidhåller fortfarande att folk måste läsa på först om klimatförändringar och läsa forskarrapporter som skrivs i ämmnet och inte vifta bort det som lögner. Med något de sett i skvallerpressen. 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *