Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

 • Detta evenemang har redan ägt rum.

Tibet smälter

11 november, 2019 @ 19:00 - 21:00 CET

175SEK

Den 11 november kommer jag att deltaga i en klimatgala på Oscarsteatern i Stockholm kring smältande glaciärer i Tibet. Jag talar kring varför de smälter, hur det påverkar samhällen och natur nu samt olika framtidsscenarier när världen förändras ytterligare.

1,3 miljarder människor, en sjättedel av världens befolkning, är direkt beroende av vatten som kommer från glaciärerna i Himalaya och Tibetanska platån. Tio stora floder förser sydöstra Asien med dricksvatten, bevattning för jordbruk och för produktion av energi. Men även resten världen påverkas av vad som händer i området, vare sig du köper en T-shirt som producerats i Kina eller ris ifrån Indien. För att inte tala om geopolitiska konsekvenser av att miljontals människor riskerar att bli utan vatten.

Området kallas för ”The Third Pole” då det frusna vattnet är världens största vattenreservoar after Antarktis och Arktis, Syd- och Nordpolen. Avsmältningen accelererar samtidigt som nederbörden förändras, såväl snö som regn, och orsakar  jordskred, vattenbrist, översvämningar och förändringar av monsunen med alla de konsekvenser som det har för samhälle och natur.

Den kraftiga ökningen av mängden växthusgaser i atmosfären orsakar global uppvärmning. Uppvärmningen är två till tre gånger kraftigare polarområdena, Himalaya och Tibetanska platån, än för jorden i medeltal. Sot och andra partiklar från bränder, industrier och fordon sprids långa vägar och gör att snön blir mörkare vilket ytterligare spär på uppvärmningen i och med att mer av solinstrålningen absorberas. Smältande snö blottlägger allt mer mark och skred gör även det att mer mörka ytor absorberar ännu mer solljus. Situationen har beskrivits som en ond spiral. Eller en slippery-slope (ursäktar ironin i metaforen).

Medverkar vid galan gör även Tibetextperten Achi Tsepal som berättar vad som sker och vad vi kan göra för att hjälpa till. Vi får även ta del av folkkära artister som Tomas Di leva, Malena Ernman, Tibetanska artisten Tenzin Kunsel, Philip Jalmelid och Peter Dalle.

Detaljer

Datum:
11 november, 2019
Tid:
19:00 - 21:00 CET
Pris:
175SEK
Evenemang Kategori:
Evenemang Taggar:
, , ,
Webbplats:
https://showtic.se/forestallningar/tibetsmalter/

Arrangör

Svensk-tibetanska Skol-och kulturföreningen

Plats

Oscarsteatern
Kungsgatan 63
Stockholm, 111 22 Sweden
+ Google Map

7 Comments

 • Här är det -12 grader nu, extremt kallt för att vara i början av november. Även Nordamerika har haft väldigt, för att inte säga extremt kallt, senaste tiden.. Är det inte dags för er alarmister att ge upp nu. Klimatet blir inte varmare! Det finns ingen ”klimatkris”!

  • Whaat! Är det sant? -12 här, det betyder alltså att det har gått över. Det är ju nästan som att man ska oroa sig för istid, eller?

   Ursäkta att jag raljerar lite men jag ser bara två alternativ:
   1) Du har inte riktigt tagit in att Sverige är pyttelitet jämfört med resten av världen. Dessutom refererar du till vädret vid en enskild tidpunkt. Kallt väder ett par veckor eller på ett par platser är inte omöjligt eller ett motbevis på att planeten i medeltal blir varmare.
   2) Du fattar självklart ovanstående, men tror att publiken är så illa informerad att den går på ditt enkla argument ”Det är ju jättekallt på min garageuppfart, alltså finns ingen klimatkris”.

   Dessutom är det varken extremt kallt i Sverige eller i Nordamerika (5 till 10 grader lägre). I alla fall inte om man jämför med hur extremt varmt det är i Arktis (20 grader varmare), östra Sibirien (10 till 20), östra Europa, Indien och Kina. Det är dessutom betydligt större områden än Sverige och mellersta Kanada.

 • Är väldigt nyfiken på hur diverse klimatskeptiker förklarar det faktum att detta årtionde blir det varmaste som uppmätts och att det efter 50-talet varit en konstant uppåtgående kurva

 • Det är dessutom lätt att kolla själv om man vill. Söker man t.ex på meteorologiska observationer på KB:s digitaliserade dagstidningar för 100 år sedan finner man snabbt att klimatet är varmare idag, och beter sig annorlunda. Vattenbrist antar jag tyvärr blir ett problem, även om vi slutar pumpa ut växthusgaser idag.

  • Mikael, 100 år är en väldigt kort tid om man ser till jordens hela livscykel. Att bara jämföra temperaturen idag med hur det var för 100 år sedan och konstatera att det blivit någon enstaka grad varmare bevisar ingenting, mer än att jordens klimat alltid har varierat.
   Går man längre tillbaka, hundratals år, eller tusentals år tillbaka så fanns det perioder då det både var varmare än nu samt högre koldioxidhalt, detta helt utan fabriker, bilar, utsläpp eller annan mänsklig påverkan. Det jag vill säga är att temperaturen alltid har varierat, och detta är helt naturligt.

   • Klimatet varierar även utan människans påverkan. Men inte så här mycket. Eller snabbt.

    Förra gången vi hade den här halten CO2 i luften var för tre miljoner år sedan, innan det fanns istider.

    Vi, människan, har tillfört mer CO2 till systemet än naturen själv gör då den vandrar mellan Istid och interglacial period.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.