Prognosen ”samma väder i morgon” har givit ett bra resultatutfall de senaste veckorna. Små skillnader har noterats: Det har denna vecka blivit två grader kallare i söder och i stora delar av Norrland har molnen tidvis skingrats och temperaturen har därmed fluktuerat lite mer mellan dag och natt.

Men på det hela taget har november bjudit på förhållandevis små förändringar av vädret från en dag till en annan.

MolnigtHur länge skall det hålla i sig? Blir det kallt? Kommer det någon snö? Blir det några höststormar?

Svar: Ett tag till. Ja, lite. I nästa vecka. Inte ännu.

Så här ser det ut: Det ligger ett högtryck över Ryssland och det medför svaga ostliga vindar över Sverige. Det gör i sin tur att luften som kommer in över oss plockar upp fukt från Östersjön, vilket i sin tur gör att vi får en hel del moln (vilket vi alla har märkt).

I början av nästa vecka, typ på måndag, får högtrycket ge vika för en attack av lågtryck från väster. I samband med det blir det dels lite blåsigare, dels kommer det regn/snö.

Men nej, det är inte någon höststorm, bara lite mer vind. Rätt lagom faktiskt, i synnerhet som vi nu snart är inne på riktigt i vinterperioden när vindkraften levererar som bäst.  (Något som framträdande politiker fått lära sig den hårda vägen för ett par dagar sedan).

Nederbörden i början på nästa vecka kommer att beröra hela landet och kommer både i form av snö och regn. Som det ser ut idag så går gränszonen genom Svealand, men det återstår att slå fast när vi kommer lite närmare i tiden.

Kylan då? Det blir sakta, sakta lite kallare. Men något större skifte syns inte förrän i början av december, fram till dess fortsätter det att vara mildare än normalt i hela landet.

/Martin

138 Comments

 • LONDON. Oväder har ställt till med kaos i flera delar av Europa – med storm och kraftig nederbörd.
  Samtidigt spår flera väderinstitut en av de kallaste vintrarna på 33 år i Europa.
  – Det skulle kunna finnas förutsättningar för kyla efter det här,

  • Intressant att de inte spår den klassiska ”kallaste vintern på 100 år” som varje år dyker upp i pressarna!

   Roligt nog skulle det innebära att vintern skulle bli kallare än den 61/62 och därmed kallaste vintern sedan slutet av 1700-talet för Storbritannien!

   När kommer aftonbladets/expressens klassiska ”RYSSKYLAN – VARGAVINTERN TAR SVERIGE MED STORM”-löp? Har jag missat den?

  • Snacka om deja vu när jag läste om det där med att man varnade för den kallaste vintern på 33 år. Är väl mer eller mindre exakt samma sak som vissa brittiska meteorologer sa i november ifjol. Men det är klart; säger man det varje år så får man väl rätt nån gång.

 • Kul! Förra året skrev du bloggen ”Det blir en mild vinter” .. I år heter bloggen ”Då kommer kylan”. Spännande 🙂 ..

 • Enligt uppgift kan det bli den kallaste vintern på 33 år ! Och just nu har New York problem med snö ! Konstateras !

 • Vindkraften är riktigt bra och i stort helt ofarlig. Kombinera den med bilar av typ Tesla, men med focus på lång räckvidd istället för sportbils prestanda. Då kan vi minska koldioxid utsläppen utan några större uppoffringar eller galna investeringar i 1800 tals teknik som järnvägar.

  • Nej, vindkraften kommer att öka koldioxidutsläppen, för när vintern är mörk och kall, och behovet av el är stort blir växellådor tröga och rotorbladen nedisade (vindkraften blir obrukbar), och då dagens reglerkraft redan utnyttjas för fullt (vattenkraften) blir det enda alternativet att importera kol och gaskraft för att fylla behovet och hålla en god balans på det svenska kraftnätet. Grattis Sverige, bra tänkt!

   • Det finurliga med vattenkraften som reglerande källa är att den inte behöver produceras när den skall användas. Det räcker med att snön töar på våren och att det regnar under hösten för att vi skall ha energi under hela vintern.
    Dvs argumentet att vattenkraften inte skulle kunna balansera vindkraften, även om vi har mycket vindkraftproduktion som står still en kall vinterperiod, faller helt bort.

    • Men när vattenmagasinen ligger på miniminivå i Augusti p,g,a av elexport till alla ac-anläggningar i Europa och regnet uteblir under hösten. Då infaller elbolagens julafton och prishöjningarna radar upp sig under vintern. Svårt för vindkraften att kompensera för det. Nej ska vindkraft fungera som reglerkraft så krävs det fulla vattenmagasin på hösten och då måste man spara vatten under sommaren.

     • Ja. Det finns instruktioner för kraftbolagen för både hur mycket och hur lite vatten som skall/får finnas i magasinen vid olika tidpunkter på året. Detta för att förhindra såväl översvämningar (det kanske regnar väldigt mycket en höst) som energibrist.

      • Ja. det finns en gräns för minimum vattennivå och det är på den de eller strax under de ligger. Om risk för översvämning föreligger släpper de vatten förbi dammarna. Det hände hösten 2012 för då hade det börjat gnällas om vattenbrist i Augusti men så föll helt plötsligt 170 mm regn på drygt en vecka och alla dammar öppnades och överskottet släpptes förbi. Efter det var dock alla magasin fulla och det var tyst om vattenbrist hela hösten. Förut innan det blev så populärt med ac-anläggningar och det inte var lika varmt i Europa under sommaren samt elmarknaden fortfarande var reglerad. Då var vattennivån alltid högre i magasinen på sensommaren……..

   • ”Enligt uppgift…” Var har du hämtat den infon? Kyla? Snö? eller bägge ock… Läge för vedbunkring då..

 • Min tes är att om USA får snö och kyla så får vi det varmt. Det är värmen som stömmar upp som pressar ner den kalla luften över USA.

  • Att det är kallt vinterväder i USA samtidigt som det
   är milt i nordeuropa är ju inget nytt. Ett sätt att se på
   sambandet är att när kall luft strömmar ner över USA och angränsande hav så
   skapas stora temperaturkontraster mellan luftmassor.
   Detta ger upphov till djupa lågtryck vilka
   rör sig på en nordlig bana över nordatlanten upp
   mot Norska havet. Resultatet blir milda sydvästvindar över Skandinavien.

   • .. och när de förbannade sydvästvindarna är igång finns det inget som kan stoppa dom. Facit: förra vintern.

 • Det är nästan onormalt normalt väder ute nu vad temperaturen beträffar, med en temperaturutveckling som är nästan i linje med vad som kan förväntas så här års. Annars har det på 2000-talet varit vanligt med milt eller mycket milt väder i slutet av november, med undantag för 2004, 2005 och 2010.

 • Just nu är det kallt i USA och milt här. Förr eller senare svänger det så kylan befinner sig här istället. Gärna under perioden 10 december – sista mars

 • Vindkraftens lov är lätt att sjunga ! Problemen med den är ju inte små ! Står ju still vid mäktigt högtryck t.ex.
  Miljarder står på spel när det gäller de olika energislagens inbördes konkurrens !

  • Men om det vissa dagar far förbi en massa massa i luften, dvs det blåser, varför skulle man inte ta tillvara på den vid de tillfällena? Samma sak med solenergi, varför skulle man inte ta tillvara på den när den strömmar till oss i en aldrig sinande ström?

   När det inte blåser eller solen inte skiner, då är det dags att ta fram vattenkraft, biobränslen och kanske till och med lite kärnkraft. Vid behov skulle vi kunna spetsa med lite fossil energi (typ där inga andra energislag kan komma i närheten av att lösa uppgiften). Men innan dess är det absurt onödigt att gå över strömmen för energi (obs finurlig metafor).

   • Ja, om det skedde på hustak runt om i landet och inte i denna sjuka omfattning så vore den okej. Nu är den en stor våldtäkt på natur, djut och människor och dess livsmiljöer. Förutom att vindkraft släpper ut mera koldioxid än både vattenkraft och kärnkraft per producerad kWh förstås..

      • Solpaneler på hustak och vindkraftverk till havs, i skog, på fjäll eller åker… hur då: ”våldtäkt på natur, djut och människor och dess livsmiljöer”? Ställ det gärna i relation till kolbrytning.

       Sedan visar du att du har tagit till dig av problemen med koldioxid (”vindkraft släpper ut mera koldioxid än både vattenkraft och kärnkraft per producerad kWh förstås”)

       – Hur räknar du ut detta? (obs jag ser ingen motsättning, undrar bara varför du plockar upp koldioxiden som ett argument för/emot olika energislag vars respektive problem INTE är relaterade till att de släpper ut koldioxid)

       – Problemet som vi dryftat tidigare är att vi använder fossilt kol. Hur ställer du dig till utsläpp av koldioxid per producerad kWh när du jämför detta med vind, vatten och kärnkraft?

      • Jag minns att jag sett de där siffrorna när de dök upp i nyhetsflödet för några år sedan. Just vindkraftverk hade oväntat höga siffror.

       De som skrev rapporten försökte räkna ut koldioxidutsläpp i hela kedjan bakåt för att få fram utsläpp från produktion och drift av olika kraftverk. Sedan delar man uträknade utsläppet med producerad effekt. Eftersom ett vindkraftverk har mycket mindre effekt än tex kärnkraft- och vattenkraftverk, så blev siffran hög. Har för mig att kärnkraftverket hade minsta utsläppen.

       Jag tror man skall ta sådana där siffror med en stor nypa salt. Hur gör man rent praktiskt för att räkna ut en sådan siffra? Det blir mycket godtycke i siffran! Hur länge kommer tex kraftverket bestå? Rapporten ville antagligen visa på att själva produktionen och driften av kraftverk också skitar ned.

      • Absolut. Man skall försöka se hela kedjan, men måste vara försiktig med förenklingar.
       Det väsentliga är att inse att såväl biomassa som vind- och solenergi och kärn- som vattenkraft alla har lägre miljöpåverkan än fossil energi. Men man får även här ta det lite piano, tex biomassa kan vara ok, men sköter man det dåligt får det istället stor negativ inverkan.

   • Och vill man ta reda på hur mycket sol- och vindenergi som produceras räcker till så kan man gå in på Energiväderrapporten, http://www.energivaderrapporten.se. Där kan man se hur mycket solel, solvärme och vindenergi som producerats sista tiden. Men det känns inte som om det är rätt tidpunkt att propagera för solenergi just nu…Inte i södra halvan av Sverige i alla fall där vi knappt sett solen i november 🙁

 • Visst finns det många underliga åsikter i detta land runt alternativ energi. Vi är ett u-land och ligger efter.

  Oktober månads sammanfattning från NCDC som present till våra ledare.
  http://www.ncdc.noaa.gov/sotc/global/2014/10
  Första tio månaderna 2014 varmaste någonsin.

  •The combined average temperature over global land and ocean surfaces for October 2014 was the highest on record for October, at 0.74°C (1.33°F) above the 20th century average of 14.0°C (57.1°F).
  •The global land surface temperature was 1.05°C (1.89°F) above the 20th century average of 9.3°C (48.7°F)—the fifth highest for October on record.
  •For the ocean, the October global sea surface temperature was 0.62°C (1.12°F) above the 20th century average of 15.9°C (60.6°F) and the highest for October on record.
  •The combined global land and ocean average surface temperature for the January–October period (year-to-date) was 0.68°C (1.22°F) above the 20th century average of 14.1°C (57.4°F). The first ten months of 2014 were the warmest such period on record.

  Grattis alla jordbor. Som bonus riskerar nästa år att slå årets rekord som det ser ut nu.

  • Utveckla gärna ”vi är ett u-land och ligger efter”. Ett intressant påstående jag gärna hör tankarna kring.

    • Reglerkapaciteten från våran vattenkraft räcker inte till vindkraften och bristen löser man med gasturbiner och fossileldade anläggningar för att sköta regleringen. Därav leder vindkraften till ökade koldioxidutsläpp. 🙂

     • Med den argumentationen kan du kan säga att det är vad som helst som leder till koldioxidutsläpp.

      Varför inte säga som det är:
      – Det är fossil energi som leder till utsläpp av koldioxid.
      – Vårt stora behov av energi leder till att vi utnyttjar de källor som står till buds.

      Att vi är så omättliga på att nyttja energi så att den mängden inte kan tillgodoses med hjälp av (dagens) vatten- sol- och vindkraft, det kan inte belasta dessa energislag med skuld för ökade utsläpp av fossilt koldioxid.

      Vill man minska utsläppen av fossilt koldioxid finns det bara en sak att göra: Elda mindre fossil energi, dvs skär ner på olja, naturgas och (i synnerhet) brun-och stenkol.
      När vi kommit till den insikten så är det dags att fundera på hur vi skall mätta vårt behov av energi. Det finns två vägar att gå och vi behöver göra bägge:
      1. Gör saker effektivare, dvs nyttja mindre mängd.
      2. Producera mer förnybar energi. Här vill jag slå ett slag för solenergi, det är den primära källan till såväl biobränslen som vind- och vattenkraft.

      Men det är klart, medan vi tjafsar så har andra nationer insett vidden och producerar just solceller och annan teknik för att skörda solenergi. Den en gång så stolta innovations- och industrinationen Sverige lämnar walk-over till andra länder som tar täten i kommande paradigmskifte rörande energi. Eller?

      • Replik:
       1. Jo, man kan misstro Vattenfall. Givetvis kan de ha en vinklad syn på olika energislag, trots, eller kanske tack vare, att de jobbar med flera av dem.
       2. Artikelns slutsats: ”Den som förordar ökad användning av vindkraft i Sverige saboterar alltså arbetet med att minska den globala uppvärmningen” är helt barock. Det som skapar problem med klimatet är varken vindkraft, vattenkraft eller kärnkraft. Det som skapar klimatproblem är nyttjandet av fossil energi, i synnerhet kolkraft. (och även här har Vattenfall en del särintressen…)

 • Höststormar finns som välkänt uttryck, vilket ger intryck av att de flesta stormar kommer denna årstid. Hösten förknippas även med mest regn.

  Är inte juli regnigaste månaden?
  Är det verkligen fler stormar på hösten än på vintern? Tänker särskilt på din kommentar, Martin, om vindkraftverkens bästa årstid.

 • Läser idag i GP om att haven runt Sverige är extremt mycket varmare än normalt för årstiden.
  I Skagerack är det 4 grader varmare än normalt. Även på mycket djup.
  Det torde kunna orsaka en del nederbörd i Södra Sverige. Förhoppningsvis i form av snö om man frågar mig.
  Det hjälper väl i och för sig till att hålla temperaturen överlag uppe, vilket gör att eventuell nederbörd istället faller som regn.
  Vad är din kommentar kring det hela Martin?

  http://www.gp.se/nyheter/sverige/1.2553234-havet-mycket-varmare-an-vanligt

  • Jo… Att det är varmt nu borde inte direkt öka sannolikheten för att det ska bli kallt sedan. Vad har de som tror på en kall vinter egentligen för grund till detta. Väderprognoserna är väl bara tillförlitliga någon eller höst några veckor framåt.

   • Nao, opi, solaktivitet, eventuell el nino mm. Finns en del som pekar mot detta. Mer som talar för en kall vinter än emot. Men när den kommer är naturligtvis svårt att säga. Klart är att sibiriska snötäcket är större än någonsin.

  • Det är utmärkt med höga vattentemperaturer och något som nämndes en jämn temperaturprofil.
   Detta tillsammans med dagens stormar skapar perfekta förutsättningar för syresättning i djupvattnet. Omblandning med syresatt ytvatten till bottnarna!

  • Snögubben, skummade igenom Cohen 2011 när du nämnde snötäcket i Sibirien förra gången. Visst är det en faktor men vad skapar detta snöfall? Öppet hav i Arktis har stor betydelse, och det har det varit i år mot den Sibiriska sidan. Mer av isen har legat mot Kanada och Barents jämfört mot 2013. Att det har en påverkan tror jag nog, men vad kommer först av hönan och ägget?
   Kanske än mer med den ArktiskaOscillationen och NordAtlantiskaOscillationen som nämns i artikeln. Fastlåsta väderlägen (tack vare AGW) i all ära men vad flyttar på dem då, så vi får vinter?

   Det finns andra oscillationer man kan titta på som PacificDecadalOscillation, El Nino, AtlanticMultidecadalOscillation, QuasiBiennalOscillation samt solaktivitet. Men det finns problem där med.
   Klotets riktigt stora egna klimatfenomen är inte igång än (El Nino). Det är bara massor av varmt havsvatten överallt. ENSO har dessutom blivit svårare att prognosticera under det senaste decenniet (tack vare AGW).
   PDO är i stigande och har varit positiv hela året men det går inte att påstå än att vi är inne i en positiv fas än.
   QBO är negativt, AMO positivt och solaktiviteten i avtagande.
   Trots att mycket ligger åt ’rätt’ håll så måste vi nog se en riktigt El Nino för att knuffa över lite vinter till oss. Har själv spekulerat om vad som skulle kunna få oss se en vinter ganska länge, men har använt speltermer av en anledning.
   Framförallt så närmar jag mig fullständigt kaostillstånd när jag ska försöka baka ihop det där med vårt väder och något vettigt. 😉

   O jo, här kan du bläddra på hur det ser ut med avvikelser i snötäcket. Bara för att vara lite elak så väljer jag den 22:a Oktober i år.
   http://climate.rutgers.edu/snowcover/chart_daily.php?ui_year=2014&ui_day=295&ui_set=2
   Bläddrar vi tillbaka till samma datum 2009.
   http://climate.rutgers.edu/snowcover/chart_daily.php?ui_year=2009&ui_day=295&ui_set=2
   2009 kom de positiva avvikelserna i snötäcket efter den 22:a Oktober. Västra Götaland låg tvåa det året i snödjup i slutet av November med närmare en meter. Det blir det inte i år men nog finns det chanser för en vänding, tycker jag.

 • Martin. Vad tror du om årets vinter? Tror du att den att blir så kall som det sägs i media? Läser man DMI’s långtidsprognos så tyder jag den som att det kommer bli varmare och blötare än normalt, med några korta kalla perioder. Jag antar att detta även gäller i västra Skåne om det blir som danskarna tror. Är alltid intressant att läsa vad du tror om kommande vinter.

 • Vågar man inte redan nu nästintill utesluta att det blir en ordentligt kall vinter för kustnära delar av Skandinavien med tanke på de höga havstemperaturerna som omger oss?

  • Jo, när kvällspressen har siat är det bara att lägga pengarna på motsatsen. Alla vintrar 2009-2013 har de lyckats pricka in motsatsen till vad som faktiskt skulle komma att ske.

   Blir alltså en riktigt mild vinter i år igen.

 • Om det nu verkligen blir en kall vinter med tanke på att havsvattnet just nu är avsevärt varmare än normalt , så måste det ju komma rejäla kalluftsutbrott som tappert försöker kyla ner havet med kraftiga lågtryck och rejäla stormar som följd innan iskylan riktigt tar grepp om landet.
  Dessutom verkar höststormarna komma allt senare och även dra sig allt längre norrut med stormfälld skog som följd, som stormen Ivar över södra norrland i December i fjol. Bara en tanke.

 • Hejsan, jag undrar bara om det kommer bli kallare än 0 – -5 grader. Är less på mörkret och vill gärna ha snö! :/

 • En ny studie som visar varför vi ska bygga fler vindkraftverk, det är billigt. Det är dessutom det minst miljöpåverkande vi kan bygga nu.
  http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/vindkraft/article3866375.ece
  Finland har fått högre elpriser och sämre utveckling inom alternativ energi tack vare sitt nya skinande svindyra kärnkraftverk.
  Kolkraft går tvärbort, de som äger dem idag borde tvingas lägga ner (och förbjudas att sälja dem), eller hotas med ett globalt åtal för allmänfarlig vårdslöshet.

  Det är nog övervägande 60-talister som helst inte vill lära sig något nytt som motarbetar förändringar när det gäller våra våra utsläpp. Att vi har folkvalda som inte vet bättre är tragiskt.

  Ett års liv av det vi inte ser, koldioxid.
  http://svs.gsfc.nasa.gov/cgi-bin/details.cgi?aid=11719
  Video på tuben.
  http://www.youtube.com/watch?v=x1SgmFa0r04

  Avslutningsvis kommer vädret.
  Det blir underbart lagom omväxlande och helt utan livsfara. Njut! 🙂

  • Havsvindkraft är dyrt, medans landvindkraft är blyga 3 öre billigare än kärnkraft enligt undersökningssidan. Det är med skatt och subventioner som man kan uppnå en klar investeringsfördel med vindkraft! Solkraft är riktigt dyrt.

   Med användning av kalkylsidan de hänvisar till i artikeln och alla standardvärden, http://www.elforsk.se/calculator/ får man:
   Elslag, kalkyltid, elpris
   Kärnkraft, 40 år, 54öre/kWh
   vind land liten, 20år, 51öre/kWh
   vind land stor, 20 år 51öre/kWh
   vind hav liten, 20år, 75öre/kWh
   vind hav stor, 20 år, 79öre/kWh
   vatten liten, 40 år(!), 56öre/kWh
   vatten stor, 40 år(!), 46öre/kWh
   sol villa, 25år, 170öre/kWh
   sol industri, 25 år, 126öre/kWh
   sol park, 25år, 93öre/kWh
   gaskombi, 20år, 59öre/kWh

   Notera att vid kärnkraftverk antar man att man inte försöker ta till vara varmvattnet till att värma bostäder trots att den möjligheten finns. Det blir nästan dubbelt så mycket värme producerat som el.

   Kontenta: Föga förvånande är det billigast och bäst med utbyggnad av de älvar som är orörda.

   Trollkarlen av Id har ett tips om hur man själv kan minska ens klimatpåverkan, http://www.gocomics.com/wizardofid/2010/02/17

  • Men Trötter, det räcker väl inte med att ha enbart vattenkraft som backup till vindkraft. Det såg vi ju häromåret då några kärnkraftverk måste repareras under vintern vilket ledde till skyhöga elpriser. Så vilken är din slutliga lösning på energiproblemet?

   • Min slutliga lösning på energiproblemet? 🙂

    Att alla engagerar sig idag.

    Vi använder för mycket och faktum kvarstår att vår civilisation redan har problem med AGW och kommer att få enorma problem framöver, tack vare våra utsläpp. Det problemet är större.

    Utveckling? Ingenting räcker enbart, kärnkraft räcker inte heller enbart. Hade nej-sägare fått bestämma så hade inte Kina och resten av världen storsatsat på vindkraft idag, eller övrig alternativ energi. I hela mitt liv så har jag stört mig på nej-sägare som bara säger att det går inte, vi kan inte, det fungerar inte, det lönar sig inte. De tror fortfarande att inget fungerar! 😀 Eller så jobbar de åt fossilindustrin eller något annat bolag som bromsat användning av alternativ energi, som t ex min elnätsägare. Jag skulle vilja byta. Enda alternativet är att vara olaglig, använda egen vattenkraft och klippa av ingående kabel…

    Igår tillbringade jag hela dagen med att förbättra flödet mellan två av mina värmepumpar, en pytteliten del som kommer att ge en pytteliten fördel. Det är så utveckling fungerar, en liten del här, en liten del där, efter tio år har man något som man inte ens kunde tänka sig när man började…
    Samma sak med mina vindkraftverk eller solceller eller solpaneler. De sistnämnda har jag tillfälligt slängt ut (blir nya nästa år) till förmån för solceller som ger bättre under vintern. Det är lite, men då tar man vara på lite och använder det. Skulle kunna rabbla i evigheter om små obetydliga förbättringar som i sig är helt förkastliga.

    Utveckling av alternativ energi har fått stå tillbaka pga investeringar inom t ex kärnkraft. Precis det som skett i Finland. Tänk om världen satsat lika mycket pengar på alternativ energi som satsats på kärnkraft sedan kriget? Bara tänk tanken. Att hålla den gamla krigsreliken vid liv är snarare absurt. Det absurda med fusion är att den inte finns än. Mer NYA innovationer tack! De flesta av oss kör omkring i en utvecklad 1800-tals uppfinning.

    Men jag ser mest på mitt lilla perspektiv och sparar pengar varje dag, har självklart stora fördelar av att vara tekniker, bygger allt själv och kommer givetvis inte all sluta för att det finns moralbefriande dyngspridare som anser att inget fungerar, vetenskapen är en lögnfabrik och förespråkar total inaktivitet gällande våra utsläpp.
    BAUsar! 😉

    • Sparar pengar? Du har solceller på villan och enligt elforsk kostar det 170öre/kWh. Är deras beräkning åt skogen eller får du så mycket i bidrag?

     • Varför frågar du samma saker jämt EJ?

      Du fick svar tidigare i år (18:e Mars) om att jag inte tagit emot bidrag för mina prylar och att jag gör allt själv.

      De sista jag satte upp nu i November var 36 cellers (och inte de billigaste/watt) och de kostade ~7kr/watt inklusive moms. Plus frakt dock. Har inte räknat nu men det handlar, mellan tumme och pekfinger, om fem år innan de enbart producerar intäkter. Sedan håller de längre än jag lever.

      • Då förstår jag inte hur du kan gå runt på 5 år. Enligt någon tumregel ska man få ut ca 1kWh/W och år, och du betalar alltså 7kr/W. På 5 år så borde du alltså betala 140 öre/kWh och just idag är tex priset på nordpool 30,7 öre/kWh i snitt.

      • Nej, precis! Du betalar 3 öre i påslag + en massa skatter extra och i slutänden hamnar det snarare strax under kronan/kWh.

       Du får dessa skatter i bidrag och därför räknar du hem att du kommer få igen investeringen på x år. x är snarare 15 år än 5. Utan bidrag hade det aldrig gått ihop! Däremot för de som betalar den stora delen av din solcellsinvestering, dvs staten, går investeringen inte alls ihop sig.

       Men, men, nu har politikerna beslutat att stödja ekonomiskt ohållbara projekt så de pengarna får man ta från någon annan del av budgeten.

      • Du får bidrag i form av skattebefrielse eftersom din solelproduktion understiger 450kW.

       Trodde du att man automatiskt slapp betala elskatt på egengenererad el bara man förbrukar den själv? I så fall skulle alla större bolag ha egenproducerad el.

      • Ha, ha, du har så många egenpåhittade påståenden att du blir riktigt rolig ibland. 😀

       Noll bidrag och ingen skattebefrielse.
       0+0=0

      • Du fattade ingenting, eller hur?

       All elproduktion läggs det energiskatt på. Dvs om du producerar 1kWh solel som du använder upp själv så skall du betala energiskatt+moms på detta. Nu slipper du göra det detta pga en bidragsregel som gör att du får skattebefrielse.

       Jag har ett par släktingar som genererar mer el än vad du gör. Elen konsumerar de mestadels i egna företaget. De betalar elskatt, men går med vinst tack vare att de i alla fall slipper ifrån nätöverföringskostnaden.

      • Är du oändligt trög? Tror du fortfarande att man trycksätter solcellspaneler eller att vatten är tyngst vid fyra grader? 😀
       Jag vet vad jag betalar för min el och även att vi har SCB i detta land, de gillar att ha koll på saker och ting.

      • Nej, jag är inte trög, däremot du!

       Hade du förstått det bättre om du fått en lapp med skatteinbetalning på energiskatt för den egna elen du förbrukar och en lapp med bidrag på samma summa som den förra?

       Men du inser i alla fall att stadskassan märker att det går minus i deras plånbok för att du inte skall märka att det går minus i din plånbok?

       Vatten är faktiskt tyngst vid 4°C, men det har inte med detta att göra.

       Vad du fick trycksatta solcellspaneler ifrån vet jag inte heller. Du verkar lite förvirrad. Kanske du borde vila lite och tänka efter vart pengarna tar vägen?

      • Jag förstår att jag betalar 143öre/kWh totalt för den el jag köper.

       Jag har insett att du har tappat bort dig i regelverken runt elproduktion för eget bruk och privatpersoner men det är inget konstigt med det.

       Man brukar inte prata om global uppvärmning av insjöar, utan hav eftersom de är liite större och innehåller saltvatten med lite andra egenskaper. T ex densiteten…
       Ett citat av dina egna ord på denna blogg.
       ”I skolan lärde jag mig att djuphaven alltid håller samma temperatur, 4°C, eftersom vattnet har högst densitet vid 4°C.”
       Det är helt felaktigt och du fick artiga svar men vidhöll ditt nonsens.

       På denna blogg kan man även läsa följande ord skrivna av dig EJ med dina självpåtaget utmärkta kunskaper inom området alternativ energi.
       ”Att du har vattentypen av solceller och inte eltypen förstod jag.”
       Även där vidhöll du ditt egenpåhittade nonsens.

       Observera att jag inte länkade nu, eftersom du tidigare uttryckt att du anser det vara förtal och smutskastning att länka till det du skrivit tidigare på denna blogg, så jag nöjer mig med citat denna gång.

       Blev du förvirrad nu?

      • Låt oss sammanfatta detta:

       1. Du får alltså bidrag och statens kassa får stå för en stor del av kostnaden för att du vill producera solel. Som vanligt vill du dock inte vill erkänna att du hade fel.

       2. När du har fel erkänner du inte det utan påpekar du istället andras fel även fast de inte har ett dugg med tråden att göra. Det är ren smutskastning och nu gör du det igen i brist på relevant argumentation. Ditt irrelevanta tjat om saltvattens desitet är rent barnsligt och du förstår inte svenska när jag bett dig sluta upp med sådant. Alla andra på sidan förstår sådant. Vad tror du det beror på? Kan det möjligtvis vara något fel på dig?

       3. Vi har i tidigare trådar konstaterat att din förståelse för fundamental energiöverföring är undermålig, men hur ofta ser du att jag kommenterar detta eller andra felaktiga påstående du gjort? Ska du kommentera på forum så får man faktiskt lära sig hyfs och god ton.

       4. Lösryckta kommentarer som du gav ovan säger ingenting utan sitt sammanhang. Som du egentligen borde märkt vid det här laget kommenterar jag inte sådana.

      • Du kan omöjligt finnas på riktigt. Min sjuåring kunde räkna ut det där. Han är förvisso före hela sin klass i matematik och får köra i egna böcker.

      • Fantastiska insikter som EJ bjuder på. När jag diskar och städar hemma är alltså detta tiil 75% subventionerat av samhället eftersom eget arbete är skattebefriat. Egentligen skulle jag ju först lönejobba och betala 50% i skatter, och med nettot betala lön till mig själv, med 50 % skatter, för disk och städarbetet.
       Kommer osökt att tänka på Mona Sahlins ”det är härligt att betala skatt”.
       Jag får dåligt samvete… Borde jag sätta in en mille på mitt skattekonto för att kompensera? 🙂

      • Minst en mille Olle R!
       Sa till käringen igår att hon får sluta förädla vinbär, äpplen, jordgubbar, körsbär och rabarber. Lika bra att vi skippar resten med. Landet går ju i konkurs som vi håller på! 😀

      • Olle, med din och Trötters logik så är alltså fastighetsskatten på nybyggda hus alltså inte en subvention. Detsamma gäller RUT- och ROT-avdrag. Alla är ju bara reducerad skatt enligt er logik.

       I så fall undrar vad skillnaden mellan bidrag och skattereduktion är? Båda leder till samma ekonomi för mig och samma ekonomi för staten.

       Man lägger inte skatt på eget arbete om det inte är inom ditt yrke. Däremot lägger man energiskatt på el man FÖRBRUKAR. Trötter förbrukar fortfarande samma mängd el, men får skattebidrag i detta fallet. Återigen, hade det varit tydligare om han betalat skatt på förbrukningen och fått en återbetalning i form av bidrag för produktionen?

       Med er logik skulle man alltså inte heller betala några energiskatter ifall du borrade olja hemma och brände upp den själv,

      • Fel igen.
       Man betalar inte skatt på egenproducerad och egenförbrukad el.
       Citat skatteverket.
       ”Elen från solcellsanläggningen undantas från skatteplikt och producenten är inte skattskyldig, även om el matas in på elnätet och överlåts. Den som producerar elen ska alltså inte betala energiskatt, varken för egenförbrukad eller för levererad el.”

      • Nej.
       Jag är inte skattskyldig och har aldrig varit för att jag tar tillvara på den solenergi som ramlar över mig.
       Har du fått ihop din egen uträkning på 140öre med vad jag betalar för min el som är 143öre än? Det var ju där du började dina invändingar.

       Att du försöker få det till ett bidrag förstår jag. Men då borde du vara duktigt irriterad på de som eldar egen ved, där fanns det en skatt på 60-talet.

       Jag är snarare bidragstagare iom att den el jag köper påstås vara producerad via vindkraft. 😉

      • Att samla ihop solenergi är fortfarande skattefritt. Om du tittar på elräkningen så finns där en post med skatt på el som du förbrukat. Oavsett om du producerar elen själv eller inte så har du förbrukat den och skall betala skatt på detta. Men här har du ett endantag för att främja småskalig elproduktion. Alltså ett bidrag. Du kan jämföra med ROT/RUT/lägre arbetsgivaravgifter för yngre som också minskar skatten. När ska du erkänna att du har fel?

       Det är ingen skatt på eldning av ved, men det borde vara det med tanke på hur mycket det skitar ned när man eldar i en taskig kamin e.dyl. utan rökgasrening.

      • Öh??
       ”Oavsett om du producerar elen själv eller inte så har du förbrukat den och skall betala skatt på detta. ”
       Igen? Dina åsikter kommer du ingenstans med.
       Sluta vänligen med ditt nonsens nu EJ.

      • Uppenbarligen är du helt frånställd på skattelagstiftningen också, men du får gärna ringa skatteverket och fråga. Det kommer dock inte hjälpa för jag tror det ligger bortanför din fattningsförmåga.

      • ”undantas från skatteplikt”. Förstår du vad det innebär? Det är normalt skatteplikt, men man har valt att undanta detta från skatt för att gynna detta, dvs en subvention.

       Kan du inte ge dig och helt enkelt säga att du hade fel?

      • Märkligt att någon som påstår sig kunna datorer och nätverk samt har konstruerat nätverks och processorkomponenter inte kan hitta skatteverkets beslut och därmed förklaringen till belslutet. Har hjälpt dig två gånger nu.

    • Mina personliga bidrag till klimatet har jag nämnt förut, och mer har jag svårt att göra:
     -kör (gammal) bil till största delen på etanol
     – försöker undvika överkonsumtion (är en vän av återanvändning)
     – undviker frosseri vg kött.
     -undviker resor m flyg.
     – håller låg inomhustemp (pälsar på mig ist)
     Men jag undrar vad som skulle hända om alla skulle följa mitt exempel: BNP skulle minska drastiskt så att pengar till välfärd osv skulle minska. Även resurserna till klimatförbättringsteknik skulle drabbas. Så vilket sätt att leva är bäst för klimatet och samhället i längden?

     • Som nationalekonom kan jag meddela att du har fått det hela lite om bakfoten! Vanliga missförstånd.

      BNP är ett mått på tillväxt som saknar beräkningar av externaliteter (miljöförstörelse osv). De siffror som presenteras för oss blir därför aningen korrupta och snedvridna.

      Skulle vi övergå till ett mer miljövänligt tänk skulle efterfrågan skifta till hållbar energi och självklart miljövänligare alternativ inom alla konsumtionssektorer. Arbetstillfällen skulle allokeras om, investeringar skulle läggas där folk efterfrågar och därmed skulle vi inte hamna i någon ekonomisk kris som många lobbyister varnar för. Vi efterfrågar renare teknik, det produceras mer ren teknik – den allmänna nyttan ökar.

      • Johan, om alla skulle leva som Trötter o mig skulle statens kassakista sina som en ko kan göra. Trötter o jag är glada o lyckliga på det sätt vi lever men det är inte hållbart för samhället i stort. Sjukvård, skola, äldrevård är dyra saker.

      • Jag har faktiskt blivit uppmanad att hålla tyst eftersom mina funderingar skulle rasera vårt samhälle. 😉
       Jag är dock övertygad om motsatsen, att det är det enda hållbara. Gör vi inget så rasar vårt samhälle.

       Då är jag inget av de genmälen jag fått under senare år såsom miljömupp, troll, trädkramare, hobbybefriad, pensionär som skriver skrattretande idiotkommentarer, utan tekniker, har även drivit eget företag tidigare.

      • Johan, glömde tillägga att det var väldigt mycket allmänt miljöflum du fick med i ditt inlägg. F.ö. är väl Sveriges energiförsörjning så miljövänllig den kan bli vg CO2, men visst är det bra om vi kan sälja överskottet till Tyskland t ex.

      • Suck. Denna ständiga okunskap.

       Den offentliga sektorn betalas av skattemedel, seigniorage eller lånade pengar. Att allokera investeringar (efter människans nyttomaximerade preferenser) till mer miljövänliga och hållbara alternativ om externaliteter prissätts effektivt – då töms inga kassor. Du härleder dina slutsatser från att det inte finns någon ekonomisk samhällskostnad av miljöförstörelse och att vi helt enkelt kan strunta i dem och lägga resurser på skola, äldrevård och liknande.

     • Lasse H, om alla gjorde det de kunde skulle det räcka långt.

      Att förhålla sig de resurser och gränser den här planeten har och sätter, är inget önskemål, det är ett krav.

      Planeten erbjuder tyvärr inga möjligheter till MBL-förhandlingar runt BNP och vår ekonomi. Renodlad kapitalism är inte heller likställt med välfärd och lycka.

      Min familj försakar inget, vi fryser aldrig, vi svälter inte. Jag har aldrig varit mer tillfreds med livet än idag och jag har aldrig haft så lite pengar som idag…

    • Från USA.
     http://www.zmescience.com/ecology/renewable-energy-ecology/solar-wind-energy-usa-24112014/

     Från Tyskland.
     http://www.bloomberg.com/news/2014-11-27/molten-aluminum-lakes-offer-power-storage-for-german-wind-farms.html

     Det som händer idag, var jag mäkta irriterad över för tio år sedan, att det inte hände då dvs…
     Framförallt prisutvecklingen på solceller som gjort att man har råd att ersätta gamla vanliga solvärmepaneler som jag gjort. Det åker nog upp vacuumrör nästa år men det kan lika gärna vänta tills våren. Skulle det bli en sådan vår som förrförra året så blir det tidigt för även de har gått ner. 🙂

   • Visst räcker det med dagens vattenkraft för att reglera en 100% förnybar elproduktion. Elkonsumtionens variationer är långt större än vad variationerna i vind- och solelsproduktion är, särkilt över dygnet. Man behöver inte ens ta till hokus-pokus som pumpkraftverk och dylikt för att lagra energi, däremot är det önskvärt med smarta nät och smarta prylar som kan koppla bort för stunden inte nödvändig konsumtion, så att topparna kapas. (Det skulle nog inte påverka mig ett dyft om värmepumpen slogs ifrån ett par timmar på morgonen, eftersom systemet har en viss värmelagringskapacitet)
    http://www.vindkraftsbranschen.se/wp-content/uploads/2013/03/P%C3%A5-v%C3%A4g-mot-ett-f%C3%B6rnybart-elsystem-m%C3%B6jligh…2.pdf

 • Jag förstår mej inte på en del människor, som skriver o undrar bli det någon vinter eller inte. Det tror F-n att det blir, mer elle mindre. Att få vinter i November som håller på till Mars April är väl inget att önska eller? Samma personer är trötta på vintern i Februari då gnälls det över att snön o kylan aldrig tar slut . Så vänta bara det kommer nog både snö o kyla. Lite snö till jul vore trevligt men sen räcker det .

  • Nej, jag förstår inte heller folk som gnäller över vintern i februari, mars och april. Den är ju som bäst då. Framförallt i april, med sol, snöhögar och matsäck på nån fjälltopp.. 🙂 Snö får det gärna ligga från november till maj. Föredrar snö alla gånger före den här gråa sörjan.

  • Det beror på var du bor Lennart.
   Det är ganska vanligt att människor pratar om Sverige som ett land när det gäller vintern. Nu skiljer det 24 grader mellan norr och söder när det gäller mintemp.
   http://ogimet.com/cgi-bin/gsynres?lang=en&state=Swed&osum=no&fmt=html&ord=REV&ano=2014&mes=11&day=24&hora=06&ndays=1&Send=send

   Lägger jag till 24 grader på den temp jag har ute nu så blir det över 30 grader och hamnar kanske neråt Indien temperaturmässigt. 😉

   Vi i södra Sverige får vänja oss vid skitvintrar, de är redan här. När det väl smäller till och blir vinter, så kommer det massor med snö och då funkar inte samhället speciellt bra.

 • Martin när kommer vintern till ABC området? Hur kommer det sig att tex storm.no går och säger att det skall bli en vargavinter (expressen, länkat uppe) medan WSI, accuweather säger raka motsatsen. Antingen ljuger någon av dem eller så är det någon meterolog som gjort ett dunderfel i sina beräkningsprognoser. Vad säger du martin? Hur stor är sannolikheten att vi får en lika grå vinter som förra vintern?

 • Håller med snögubben. Hellre snö än regnig sörja!!! Martin: tror du det kommer någon snö som ligger kvar någon gång i december, eller lär det dröja till ännu längre.. eller inte alls?

 • Senaste IRI rapport publiceras! Vintern kommer att anlända men bara som per astronomiska eller meteorologisk kalendern. Real vinter, jag menar mycket kallt, inte insikt, åtminstone inte för de kommande 3 månaderna, med eventuellt undantag förstås. Efter det är fortfarande ”väder”, oförutsägbar i viss utsträckning.

  • Alla prognoser bortom 10 dagar är bara indikatorer. Att börja sia bortom 1 månad motsvarar samma trovärdighet som en slumpgenerator ungefär.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: