Då kommer kylan!

Molnigt

Prognosen ”samma väder i morgon” har givit ett bra resultatutfall de senaste veckorna. Små skillnader har noterats: Det har denna vecka blivit två grader kallare i söder och i stora delar av Norrland har molnen tidvis skingrats och temperaturen har därmed fluktuerat lite mer mellan dag och natt.

Men på det hela taget har november bjudit på förhållandevis små förändringar av vädret från en dag till en annan.

MolnigtHur länge skall det hålla i sig? Blir det kallt? Kommer det någon snö? Blir det några höststormar?

Svar: Ett tag till. Ja, lite. I nästa vecka. Inte ännu.

Så här ser det ut: Det ligger ett högtryck över Ryssland och det medför svaga ostliga vindar över Sverige. Det gör i sin tur att luften som kommer in över oss plockar upp fukt från Östersjön, vilket i sin tur gör att vi får en hel del moln (vilket vi alla har märkt).

I början av nästa vecka, typ på måndag, får högtrycket ge vika för en attack av lågtryck från väster. I samband med det blir det dels lite blåsigare, dels kommer det regn/snö.

Men nej, det är inte någon höststorm, bara lite mer vind. Rätt lagom faktiskt, i synnerhet som vi nu snart är inne på riktigt i vinterperioden när vindkraften levererar som bäst.  (Något som framträdande politiker fått lära sig den hårda vägen för ett par dagar sedan).

Nederbörden i början på nästa vecka kommer att beröra hela landet och kommer både i form av snö och regn. Som det ser ut idag så går gränszonen genom Svealand, men det återstår att slå fast när vi kommer lite närmare i tiden.

Kylan då? Det blir sakta, sakta lite kallare. Men något större skifte syns inte förrän i början av december, fram till dess fortsätter det att vara mildare än normalt i hela landet.

/Martin

            

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

138 CommentsLeave a comment

  • LONDON. Oväder har ställt till med kaos i flera delar av Europa – med storm och kraftig nederbörd.
    Samtidigt spår flera väderinstitut en av de kallaste vintrarna på 33 år i Europa.
    – Det skulle kunna finnas förutsättningar för kyla efter det här,

    • Intressant att de inte spår den klassiska ”kallaste vintern på 100 år” som varje år dyker upp i pressarna!

      Roligt nog skulle det innebära att vintern skulle bli kallare än den 61/62 och därmed kallaste vintern sedan slutet av 1700-talet för Storbritannien!

      När kommer aftonbladets/expressens klassiska ”RYSSKYLAN – VARGAVINTERN TAR SVERIGE MED STORM”-löp? Har jag missat den?

    • Snacka om deja vu när jag läste om det där med att man varnade för den kallaste vintern på 33 år. Är väl mer eller mindre exakt samma sak som vissa brittiska meteorologer sa i november ifjol. Men det är klart; säger man det varje år så får man väl rätt nån gång.

  • Kul! Förra året skrev du bloggen ”Det blir en mild vinter” .. I år heter bloggen ”Då kommer kylan”. Spännande 🙂 ..

  • Enligt uppgift kan det bli den kallaste vintern på 33 år ! Och just nu har New York problem med snö ! Konstateras !

  • Vindkraften är riktigt bra och i stort helt ofarlig. Kombinera den med bilar av typ Tesla, men med focus på lång räckvidd istället för sportbils prestanda. Då kan vi minska koldioxid utsläppen utan några större uppoffringar eller galna investeringar i 1800 tals teknik som järnvägar.

    • Nej, vindkraften kommer att öka koldioxidutsläppen, för när vintern är mörk och kall, och behovet av el är stort blir växellådor tröga och rotorbladen nedisade (vindkraften blir obrukbar), och då dagens reglerkraft redan utnyttjas för fullt (vattenkraften) blir det enda alternativet att importera kol och gaskraft för att fylla behovet och hålla en god balans på det svenska kraftnätet. Grattis Sverige, bra tänkt!

      • Det finurliga med vattenkraften som reglerande källa är att den inte behöver produceras när den skall användas. Det räcker med att snön töar på våren och att det regnar under hösten för att vi skall ha energi under hela vintern.
        Dvs argumentet att vattenkraften inte skulle kunna balansera vindkraften, även om vi har mycket vindkraftproduktion som står still en kall vinterperiod, faller helt bort.

        • Men när vattenmagasinen ligger på miniminivå i Augusti p,g,a av elexport till alla ac-anläggningar i Europa och regnet uteblir under hösten. Då infaller elbolagens julafton och prishöjningarna radar upp sig under vintern. Svårt för vindkraften att kompensera för det. Nej ska vindkraft fungera som reglerkraft så krävs det fulla vattenmagasin på hösten och då måste man spara vatten under sommaren.

          • Ja. Det finns instruktioner för kraftbolagen för både hur mycket och hur lite vatten som skall/får finnas i magasinen vid olika tidpunkter på året. Detta för att förhindra såväl översvämningar (det kanske regnar väldigt mycket en höst) som energibrist.

          • Ja. det finns en gräns för minimum vattennivå och det är på den de eller strax under de ligger. Om risk för översvämning föreligger släpper de vatten förbi dammarna. Det hände hösten 2012 för då hade det börjat gnällas om vattenbrist i Augusti men så föll helt plötsligt 170 mm regn på drygt en vecka och alla dammar öppnades och överskottet släpptes förbi. Efter det var dock alla magasin fulla och det var tyst om vattenbrist hela hösten. Förut innan det blev så populärt med ac-anläggningar och det inte var lika varmt i Europa under sommaren samt elmarknaden fortfarande var reglerad. Då var vattennivån alltid högre i magasinen på sensommaren……..

      • ”Enligt uppgift…” Var har du hämtat den infon? Kyla? Snö? eller bägge ock… Läge för vedbunkring då..

  • Min tes är att om USA får snö och kyla så får vi det varmt. Det är värmen som stömmar upp som pressar ner den kalla luften över USA.

    • Att det är kallt vinterväder i USA samtidigt som det
      är milt i nordeuropa är ju inget nytt. Ett sätt att se på
      sambandet är att när kall luft strömmar ner över USA och angränsande hav så
      skapas stora temperaturkontraster mellan luftmassor.
      Detta ger upphov till djupa lågtryck vilka
      rör sig på en nordlig bana över nordatlanten upp
      mot Norska havet. Resultatet blir milda sydvästvindar över Skandinavien.

      • .. och när de förbannade sydvästvindarna är igång finns det inget som kan stoppa dom. Facit: förra vintern.

  • Det är nästan onormalt normalt väder ute nu vad temperaturen beträffar, med en temperaturutveckling som är nästan i linje med vad som kan förväntas så här års. Annars har det på 2000-talet varit vanligt med milt eller mycket milt väder i slutet av november, med undantag för 2004, 2005 och 2010.

  • Just nu är det kallt i USA och milt här. Förr eller senare svänger det så kylan befinner sig här istället. Gärna under perioden 10 december – sista mars

  • Vindkraftens lov är lätt att sjunga ! Problemen med den är ju inte små ! Står ju still vid mäktigt högtryck t.ex.
    Miljarder står på spel när det gäller de olika energislagens inbördes konkurrens !

    • Men om det vissa dagar far förbi en massa massa i luften, dvs det blåser, varför skulle man inte ta tillvara på den vid de tillfällena? Samma sak med solenergi, varför skulle man inte ta tillvara på den när den strömmar till oss i en aldrig sinande ström?

      När det inte blåser eller solen inte skiner, då är det dags att ta fram vattenkraft, biobränslen och kanske till och med lite kärnkraft. Vid behov skulle vi kunna spetsa med lite fossil energi (typ där inga andra energislag kan komma i närheten av att lösa uppgiften). Men innan dess är det absurt onödigt att gå över strömmen för energi (obs finurlig metafor).

      • Ja, om det skedde på hustak runt om i landet och inte i denna sjuka omfattning så vore den okej. Nu är den en stor våldtäkt på natur, djut och människor och dess livsmiljöer. Förutom att vindkraft släpper ut mera koldioxid än både vattenkraft och kärnkraft per producerad kWh förstås..

          • Solpaneler på hustak och vindkraftverk till havs, i skog, på fjäll eller åker… hur då: ”våldtäkt på natur, djut och människor och dess livsmiljöer”? Ställ det gärna i relation till kolbrytning.

            Sedan visar du att du har tagit till dig av problemen med koldioxid (”vindkraft släpper ut mera koldioxid än både vattenkraft och kärnkraft per producerad kWh förstås”)

            – Hur räknar du ut detta? (obs jag ser ingen motsättning, undrar bara varför du plockar upp koldioxiden som ett argument för/emot olika energislag vars respektive problem INTE är relaterade till att de släpper ut koldioxid)

            – Problemet som vi dryftat tidigare är att vi använder fossilt kol. Hur ställer du dig till utsläpp av koldioxid per producerad kWh när du jämför detta med vind, vatten och kärnkraft?

          • Jag minns att jag sett de där siffrorna när de dök upp i nyhetsflödet för några år sedan. Just vindkraftverk hade oväntat höga siffror.

            De som skrev rapporten försökte räkna ut koldioxidutsläpp i hela kedjan bakåt för att få fram utsläpp från produktion och drift av olika kraftverk. Sedan delar man uträknade utsläppet med producerad effekt. Eftersom ett vindkraftverk har mycket mindre effekt än tex kärnkraft- och vattenkraftverk, så blev siffran hög. Har för mig att kärnkraftverket hade minsta utsläppen.

            Jag tror man skall ta sådana där siffror med en stor nypa salt. Hur gör man rent praktiskt för att räkna ut en sådan siffra? Det blir mycket godtycke i siffran! Hur länge kommer tex kraftverket bestå? Rapporten ville antagligen visa på att själva produktionen och driften av kraftverk också skitar ned.

          • Absolut. Man skall försöka se hela kedjan, men måste vara försiktig med förenklingar.
            Det väsentliga är att inse att såväl biomassa som vind- och solenergi och kärn- som vattenkraft alla har lägre miljöpåverkan än fossil energi. Men man får även här ta det lite piano, tex biomassa kan vara ok, men sköter man det dåligt får det istället stor negativ inverkan.

      • Och vill man ta reda på hur mycket sol- och vindenergi som produceras räcker till så kan man gå in på Energiväderrapporten, http://www.energivaderrapporten.se. Där kan man se hur mycket solel, solvärme och vindenergi som producerats sista tiden. Men det känns inte som om det är rätt tidpunkt att propagera för solenergi just nu…Inte i södra halvan av Sverige i alla fall där vi knappt sett solen i november 🙁

  • Visst finns det många underliga åsikter i detta land runt alternativ energi. Vi är ett u-land och ligger efter.

    Oktober månads sammanfattning från NCDC som present till våra ledare.
    http://www.ncdc.noaa.gov/sotc/global/2014/10
    Första tio månaderna 2014 varmaste någonsin.

    •The combined average temperature over global land and ocean surfaces for October 2014 was the highest on record for October, at 0.74°C (1.33°F) above the 20th century average of 14.0°C (57.1°F).
    •The global land surface temperature was 1.05°C (1.89°F) above the 20th century average of 9.3°C (48.7°F)—the fifth highest for October on record.
    •For the ocean, the October global sea surface temperature was 0.62°C (1.12°F) above the 20th century average of 15.9°C (60.6°F) and the highest for October on record.
    •The combined global land and ocean average surface temperature for the January–October period (year-to-date) was 0.68°C (1.22°F) above the 20th century average of 14.1°C (57.4°F). The first ten months of 2014 were the warmest such period on record.

    Grattis alla jordbor. Som bonus riskerar nästa år att slå årets rekord som det ser ut nu.

    • Utveckla gärna ”vi är ett u-land och ligger efter”. Ett intressant påstående jag gärna hör tankarna kring.

        • Reglerkapaciteten från våran vattenkraft räcker inte till vindkraften och bristen löser man med gasturbiner och fossileldade anläggningar för att sköta regleringen. Därav leder vindkraften till ökade koldioxidutsläpp. 🙂

          • Jo, dina åsikter framförde du ovan, tänkte mer på om du hade fakta att bidra med?

          • Med den argumentationen kan du kan säga att det är vad som helst som leder till koldioxidutsläpp.

            Varför inte säga som det är:
            – Det är fossil energi som leder till utsläpp av koldioxid.
            – Vårt stora behov av energi leder till att vi utnyttjar de källor som står till buds.

            Att vi är så omättliga på att nyttja energi så att den mängden inte kan tillgodoses med hjälp av (dagens) vatten- sol- och vindkraft, det kan inte belasta dessa energislag med skuld för ökade utsläpp av fossilt koldioxid.

            Vill man minska utsläppen av fossilt koldioxid finns det bara en sak att göra: Elda mindre fossil energi, dvs skär ner på olja, naturgas och (i synnerhet) brun-och stenkol.
            När vi kommit till den insikten så är det dags att fundera på hur vi skall mätta vårt behov av energi. Det finns två vägar att gå och vi behöver göra bägge:
            1. Gör saker effektivare, dvs nyttja mindre mängd.
            2. Producera mer förnybar energi. Här vill jag slå ett slag för solenergi, det är den primära källan till såväl biobränslen som vind- och vattenkraft.

            Men det är klart, medan vi tjafsar så har andra nationer insett vidden och producerar just solceller och annan teknik för att skörda solenergi. Den en gång så stolta innovations- och industrinationen Sverige lämnar walk-over till andra länder som tar täten i kommande paradigmskifte rörande energi. Eller?

          • Replik:
            1. Jo, man kan misstro Vattenfall. Givetvis kan de ha en vinklad syn på olika energislag, trots, eller kanske tack vare, att de jobbar med flera av dem.
            2. Artikelns slutsats: ”Den som förordar ökad användning av vindkraft i Sverige saboterar alltså arbetet med att minska den globala uppvärmningen” är helt barock. Det som skapar problem med klimatet är varken vindkraft, vattenkraft eller kärnkraft. Det som skapar klimatproblem är nyttjandet av fossil energi, i synnerhet kolkraft. (och även här har Vattenfall en del särintressen…)

  • Höststormar finns som välkänt uttryck, vilket ger intryck av att de flesta stormar kommer denna årstid. Hösten förknippas även med mest regn.

    Är inte juli regnigaste månaden?
    Är det verkligen fler stormar på hösten än på vintern? Tänker särskilt på din kommentar, Martin, om vindkraftverkens bästa årstid.

  • Läser idag i GP om att haven runt Sverige är extremt mycket varmare än normalt för årstiden.
    I Skagerack är det 4 grader varmare än normalt. Även på mycket djup.
    Det torde kunna orsaka en del nederbörd i Södra Sverige. Förhoppningsvis i form av snö om man frågar mig.
    Det hjälper väl i och för sig till att hålla temperaturen överlag uppe, vilket gör att eventuell nederbörd istället faller som regn.
    Vad är din kommentar kring det hela Martin?

    http://www.gp.se/nyheter/sverige/1.2553234-havet-mycket-varmare-an-vanligt

    • Jo… Att det är varmt nu borde inte direkt öka sannolikheten för att det ska bli kallt sedan. Vad har de som tror på en kall vinter egentligen för grund till detta. Väderprognoserna är väl bara tillförlitliga någon eller höst några veckor framåt.

      • Nao, opi, solaktivitet, eventuell el nino mm. Finns en del som pekar mot detta. Mer som talar för en kall vinter än emot. Men när den kommer är naturligtvis svårt att säga. Klart är att sibiriska snötäcket är större än någonsin.

    • Det är utmärkt med höga vattentemperaturer och något som nämndes en jämn temperaturprofil.
      Detta tillsammans med dagens stormar skapar perfekta förutsättningar för syresättning i djupvattnet. Omblandning med syresatt ytvatten till bottnarna!

    • Snögubben, skummade igenom Cohen 2011 när du nämnde snötäcket i Sibirien förra gången. Visst är det en faktor men vad skapar detta snöfall? Öppet hav i Arktis har stor betydelse, och det har det varit i år mot den Sibiriska sidan. Mer av isen har legat mot Kanada och Barents jämfört mot 2013. Att det har en påverkan tror jag nog, men vad kommer först av hönan och ägget?
      Kanske än mer med den ArktiskaOscillationen och NordAtlantiskaOscillationen som nämns i artikeln. Fastlåsta väderlägen (tack vare AGW) i all ära men vad flyttar på dem då, så vi får vinter?

      Det finns andra oscillationer man kan titta på som PacificDecadalOscillation, El Nino, AtlanticMultidecadalOscillation, QuasiBiennalOscillation samt solaktivitet. Men det finns problem där med.
      Klotets riktigt stora egna klimatfenomen är inte igång än (El Nino). Det är bara massor av varmt havsvatten överallt. ENSO har dessutom blivit svårare att prognosticera under det senaste decenniet (tack vare AGW).
      PDO är i stigande och har varit positiv hela året men det går inte att påstå än att vi är inne i en positiv fas än.
      QBO är negativt, AMO positivt och solaktiviteten i avtagande.
      Trots att mycket ligger åt ’rätt’ håll så måste vi nog se en riktigt El Nino för att knuffa över lite vinter till oss. Har själv spekulerat om vad som skulle kunna få oss se en vinter ganska länge, men har använt speltermer av en anledning.
      Framförallt så närmar jag mig fullständigt kaostillstånd när jag ska försöka baka ihop det där med vårt väder och något vettigt. 😉

      O jo, här kan du bläddra på hur det ser ut med avvikelser i snötäcket. Bara för att vara lite elak så väljer jag den 22:a Oktober i år.
      http://climate.rutgers.edu/snowcover/chart_daily.php?ui_year=2014&ui_day=295&ui_set=2
      Bläddrar vi tillbaka till samma datum 2009.
      http://climate.rutgers.edu/snowcover/chart_daily.php?ui_year=2009&ui_day=295&ui_set=2
      2009 kom de positiva avvikelserna i snötäcket efter den 22:a Oktober. Västra Götaland låg tvåa det året i snödjup i slutet av November med närmare en meter. Det blir det inte i år men nog finns det chanser för en vänding, tycker jag.

  • Martin. Vad tror du om årets vinter? Tror du att den att blir så kall som det sägs i media? Läser man DMI’s långtidsprognos så tyder jag den som att det kommer bli varmare och blötare än normalt, med några korta kalla perioder. Jag antar att detta även gäller i västra Skåne om det blir som danskarna tror. Är alltid intressant att läsa vad du tror om kommande vinter.

  • Vågar man inte redan nu nästintill utesluta att det blir en ordentligt kall vinter för kustnära delar av Skandinavien med tanke på de höga havstemperaturerna som omger oss?

    • Jo, när kvällspressen har siat är det bara att lägga pengarna på motsatsen. Alla vintrar 2009-2013 har de lyckats pricka in motsatsen till vad som faktiskt skulle komma att ske.

      Blir alltså en riktigt mild vinter i år igen.

  • Om det nu verkligen blir en kall vinter med tanke på att havsvattnet just nu är avsevärt varmare än normalt , så måste det ju komma rejäla kalluftsutbrott som tappert försöker kyla ner havet med kraftiga lågtryck och rejäla stormar som följd innan iskylan riktigt tar grepp om landet.
    Dessutom verkar höststormarna komma allt senare och även dra sig allt längre norrut med stormfälld skog som följd, som stormen Ivar över södra norrland i December i fjol. Bara en tanke.

  • Hejsan, jag undrar bara om det kommer bli kallare än 0 – -5 grader. Är less på mörkret och vill gärna ha snö! :/

  • En ny studie som visar varför vi ska bygga fler vindkraftverk, det är billigt. Det är dessutom det minst miljöpåverkande vi kan bygga nu.
    http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/vindkraft/article3866375.ece
    Finland har fått högre elpriser och sämre utveckling inom alternativ energi tack vare sitt nya skinande svindyra kärnkraftverk.
    Kolkraft går tvärbort, de som äger dem idag borde tvingas lägga ner (och förbjudas att sälja dem), eller hotas med ett globalt åtal för allmänfarlig vårdslöshet.

    Det är nog övervägande 60-talister som helst inte vill lära sig något nytt som motarbetar förändringar när det gäller våra våra utsläpp. Att vi har folkvalda som inte vet bättre är tragiskt.

    Ett års liv av det vi inte ser, koldioxid.
    http://svs.gsfc.nasa.gov/cgi-bin/details.cgi?aid=11719
    Video på tuben.
    http://www.youtube.com/watch?v=x1SgmFa0r04

    Avslutningsvis kommer vädret.
    Det blir underbart lagom omväxlande och helt utan livsfara. Njut! 🙂

    • Havsvindkraft är dyrt, medans landvindkraft är blyga 3 öre billigare än kärnkraft enligt undersökningssidan. Det är med skatt och subventioner som man kan uppnå en klar investeringsfördel med vindkraft! Solkraft är riktigt dyrt.

      Med användning av kalkylsidan de hänvisar till i artikeln och alla standardvärden, http://www.elforsk.se/calculator/ får man:
      Elslag, kalkyltid, elpris
      Kärnkraft, 40 år, 54öre/kWh
      vind land liten, 20år, 51öre/kWh
      vind land stor, 20 år 51öre/kWh
      vind hav liten, 20år, 75öre/kWh
      vind hav stor, 20 år, 79öre/kWh
      vatten liten, 40 år(!), 56öre/kWh
      vatten stor, 40 år(!), 46öre/kWh
      sol villa, 25år, 170öre/kWh
      sol industri, 25 år, 126öre/kWh
      sol park, 25år, 93öre/kWh
      gaskombi, 20år, 59öre/kWh

      Notera att vid kärnkraftverk antar man att man inte försöker ta till vara varmvattnet till att värma bostäder trots att den möjligheten finns. Det blir nästan dubbelt så mycket värme producerat som el.

      Kontenta: Föga förvånande är det billigast och bäst med utbyggnad av de älvar som är orörda.

      Trollkarlen av Id har ett tips om hur man själv kan minska ens klimatpåverkan, http://www.gocomics.com/wizardofid/2010/02/17

    • Men Trötter, det räcker väl inte med att ha enbart vattenkraft som backup till vindkraft. Det såg vi ju häromåret då några kärnkraftverk måste repareras under vintern vilket ledde till skyhöga elpriser. Så vilken är din slutliga lösning på energiproblemet?

      • Min slutliga lösning på energiproblemet? 🙂

        Att alla engagerar sig idag.

        Vi använder för mycket och faktum kvarstår att vår civilisation redan har problem med AGW och kommer att få enorma problem framöver, tack vare våra utsläpp. Det problemet är större.

        Utveckling? Ingenting räcker enbart, kärnkraft räcker inte heller enbart. Hade nej-sägare fått bestämma så hade inte Kina och resten av världen storsatsat på vindkraft idag, eller övrig alternativ energi. I hela mitt liv så har jag stört mig på nej-sägare som bara säger att det går inte, vi kan inte, det fungerar inte, det lönar sig inte. De tror fortfarande att inget fungerar! 😀 Eller så jobbar de åt fossilindustrin eller något annat bolag som bromsat användning av alternativ energi, som t ex min elnätsägare. Jag skulle vilja byta. Enda alternativet är att vara olaglig, använda egen vattenkraft och klippa av ingående kabel…

        Igår tillbringade jag hela dagen med att förbättra flödet mellan två av mina värmepumpar, en pytteliten del som kommer att ge en pytteliten fördel. Det är så utveckling fungerar, en liten del här, en liten del där, efter tio år har man något som man inte ens kunde tänka sig när man började…
        Samma sak med mina vindkraftverk eller solceller eller solpaneler. De sistnämnda har jag tillfälligt slängt ut (blir nya nästa år) till förmån för solceller som ger bättre under vintern. Det är lite, men då tar man vara på lite och använder det. Skulle kunna rabbla i evigheter om små obetydliga förbättringar som i sig är helt förkastliga.

        Utveckling av alternativ energi har fått stå tillbaka pga investeringar inom t ex kärnkraft. Precis det som skett i Finland. Tänk om världen satsat lika mycket pengar på alternativ energi som satsats på kärnkraft sedan kriget? Bara tänk tanken. Att hålla den gamla krigsreliken vid liv är snarare absurt. Det absurda med fusion är att den inte finns än. Mer NYA innovationer tack! De flesta av oss kör omkring i en utvecklad 1800-tals uppfinning.

        Men jag ser mest på mitt lilla perspektiv och sparar pengar varje dag, har självklart stora fördelar av att vara tekniker, bygger allt själv och kommer givetvis inte all sluta för att det finns moralbefriande dyngspridare som anser att inget fungerar, vetenskapen är en lögnfabrik och förespråkar total inaktivitet gällande våra utsläpp.
        BAUsar! 😉

        • Sparar pengar? Du har solceller på villan och enligt elforsk kostar det 170öre/kWh. Är deras beräkning åt skogen eller får du så mycket i bidrag?

          • Varför frågar du samma saker jämt EJ?

            Du fick svar tidigare i år (18:e Mars) om att jag inte tagit emot bidrag för mina prylar och att jag gör allt själv.

            De sista jag satte upp nu i November var 36 cellers (och inte de billigaste/watt) och de kostade ~7kr/watt inklusive moms. Plus frakt dock. Har inte räknat nu men det handlar, mellan tumme och pekfinger, om fem år innan de enbart producerar intäkter. Sedan håller de längre än jag lever.

          • Då förstår jag inte hur du kan gå runt på 5 år. Enligt någon tumregel ska man få ut ca 1kWh/W och år, och du betalar alltså 7kr/W. På 5 år så borde du alltså betala 140 öre/kWh och just idag är tex priset på nordpool 30,7 öre/kWh i snitt.

          • Då förstår jag att du inte förstår. Tänk om man fick betala spotpris. 🙂

          • Nej, precis! Du betalar 3 öre i påslag + en massa skatter extra och i slutänden hamnar det snarare strax under kronan/kWh.

            Du får dessa skatter i bidrag och därför räknar du hem att du kommer få igen investeringen på x år. x är snarare 15 år än 5. Utan bidrag hade det aldrig gått ihop! Däremot för de som betalar den stora delen av din solcellsinvestering, dvs staten, går investeringen inte alls ihop sig.

            Men, men, nu har politikerna beslutat att stödja ekonomiskt ohållbara projekt så de pengarna får man ta från någon annan del av budgeten.

          • Du får bidrag i form av skattebefrielse eftersom din solelproduktion understiger 450kW.

            Trodde du att man automatiskt slapp betala elskatt på egengenererad el bara man förbrukar den själv? I så fall skulle alla större bolag ha egenproducerad el.

          • Ha, ha, du har så många egenpåhittade påståenden att du blir riktigt rolig ibland. 😀

            Noll bidrag och ingen skattebefrielse.
            0+0=0

          • Du fattade ingenting, eller hur?

            All elproduktion läggs det energiskatt på. Dvs om du producerar 1kWh solel som du använder upp själv så skall du betala energiskatt+moms på detta. Nu slipper du göra det detta pga en bidragsregel som gör att du får skattebefrielse.

            Jag har ett par släktingar som genererar mer el än vad du gör. Elen konsumerar de mestadels i egna företaget. De betalar elskatt, men går med vinst tack vare att de i alla fall slipper ifrån nätöverföringskostnaden.

          • Är du oändligt trög? Tror du fortfarande att man trycksätter solcellspaneler eller att vatten är tyngst vid fyra grader? 😀
            Jag vet vad jag betalar för min el och även att vi har SCB i detta land, de gillar att ha koll på saker och ting.

          • Nej, jag är inte trög, däremot du!

            Hade du förstått det bättre om du fått en lapp med skatteinbetalning på energiskatt för den egna elen du förbrukar och en lapp med bidrag på samma summa som den förra?

            Men du inser i alla fall att stadskassan märker att det går minus i deras plånbok för att du inte skall märka att det går minus i din plånbok?

            Vatten är faktiskt tyngst vid 4°C, men det har inte med detta att göra.

            Vad du fick trycksatta solcellspaneler ifrån vet jag inte heller. Du verkar lite förvirrad. Kanske du borde vila lite och tänka efter vart pengarna tar vägen?

          • Jag förstår att jag betalar 143öre/kWh totalt för den el jag köper.

            Jag har insett att du har tappat bort dig i regelverken runt elproduktion för eget bruk och privatpersoner men det är inget konstigt med det.

            Man brukar inte prata om global uppvärmning av insjöar, utan hav eftersom de är liite större och innehåller saltvatten med lite andra egenskaper. T ex densiteten…
            Ett citat av dina egna ord på denna blogg.
            ”I skolan lärde jag mig att djuphaven alltid håller samma temperatur, 4°C, eftersom vattnet har högst densitet vid 4°C.”
            Det är helt felaktigt och du fick artiga svar men vidhöll ditt nonsens.

            På denna blogg kan man även läsa följande ord skrivna av dig EJ med dina självpåtaget utmärkta kunskaper inom området alternativ energi.
            ”Att du har vattentypen av solceller och inte eltypen förstod jag.”
            Även där vidhöll du ditt egenpåhittade nonsens.

            Observera att jag inte länkade nu, eftersom du tidigare uttryckt att du anser det vara förtal och smutskastning att länka till det du skrivit tidigare på denna blogg, så jag nöjer mig med citat denna gång.

            Blev du förvirrad nu?

          • Låt oss sammanfatta detta:

            1. Du får alltså bidrag och statens kassa får stå för en stor del av kostnaden för att du vill producera solel. Som vanligt vill du dock inte vill erkänna att du hade fel.

            2. När du har fel erkänner du inte det utan påpekar du istället andras fel även fast de inte har ett dugg med tråden att göra. Det är ren smutskastning och nu gör du det igen i brist på relevant argumentation. Ditt irrelevanta tjat om saltvattens desitet är rent barnsligt och du förstår inte svenska när jag bett dig sluta upp med sådant. Alla andra på sidan förstår sådant. Vad tror du det beror på? Kan det möjligtvis vara något fel på dig?

            3. Vi har i tidigare trådar konstaterat att din förståelse för fundamental energiöverföring är undermålig, men hur ofta ser du att jag kommenterar detta eller andra felaktiga påstående du gjort? Ska du kommentera på forum så får man faktiskt lära sig hyfs och god ton.

            4. Lösryckta kommentarer som du gav ovan säger ingenting utan sitt sammanhang. Som du egentligen borde märkt vid det här laget kommenterar jag inte sådana.

          • Du kan omöjligt finnas på riktigt. Min sjuåring kunde räkna ut det där. Han är förvisso före hela sin klass i matematik och får köra i egna böcker.

          • Fantastiska insikter som EJ bjuder på. När jag diskar och städar hemma är alltså detta tiil 75% subventionerat av samhället eftersom eget arbete är skattebefriat. Egentligen skulle jag ju först lönejobba och betala 50% i skatter, och med nettot betala lön till mig själv, med 50 % skatter, för disk och städarbetet.
            Kommer osökt att tänka på Mona Sahlins ”det är härligt att betala skatt”.
            Jag får dåligt samvete… Borde jag sätta in en mille på mitt skattekonto för att kompensera? 🙂

          • Minst en mille Olle R!
            Sa till käringen igår att hon får sluta förädla vinbär, äpplen, jordgubbar, körsbär och rabarber. Lika bra att vi skippar resten med. Landet går ju i konkurs som vi håller på! 😀

          • Olle, med din och Trötters logik så är alltså fastighetsskatten på nybyggda hus alltså inte en subvention. Detsamma gäller RUT- och ROT-avdrag. Alla är ju bara reducerad skatt enligt er logik.

            I så fall undrar vad skillnaden mellan bidrag och skattereduktion är? Båda leder till samma ekonomi för mig och samma ekonomi för staten.

            Man lägger inte skatt på eget arbete om det inte är inom ditt yrke. Däremot lägger man energiskatt på el man FÖRBRUKAR. Trötter förbrukar fortfarande samma mängd el, men får skattebidrag i detta fallet. Återigen, hade det varit tydligare om han betalat skatt på förbrukningen och fått en återbetalning i form av bidrag för produktionen?

            Med er logik skulle man alltså inte heller betala några energiskatter ifall du borrade olja hemma och brände upp den själv,

          • Fel igen.
            Man betalar inte skatt på egenproducerad och egenförbrukad el.
            Citat skatteverket.
            ”Elen från solcellsanläggningen undantas från skatteplikt och producenten är inte skattskyldig, även om el matas in på elnätet och överlåts. Den som producerar elen ska alltså inte betala energiskatt, varken för egenförbrukad eller för levererad el.”

          • Nej.
            Jag är inte skattskyldig och har aldrig varit för att jag tar tillvara på den solenergi som ramlar över mig.
            Har du fått ihop din egen uträkning på 140öre med vad jag betalar för min el som är 143öre än? Det var ju där du började dina invändingar.

            Att du försöker få det till ett bidrag förstår jag. Men då borde du vara duktigt irriterad på de som eldar egen ved, där fanns det en skatt på 60-talet.

            Jag är snarare bidragstagare iom att den el jag köper påstås vara producerad via vindkraft. 😉

          • Att samla ihop solenergi är fortfarande skattefritt. Om du tittar på elräkningen så finns där en post med skatt på el som du förbrukat. Oavsett om du producerar elen själv eller inte så har du förbrukat den och skall betala skatt på detta. Men här har du ett endantag för att främja småskalig elproduktion. Alltså ett bidrag. Du kan jämföra med ROT/RUT/lägre arbetsgivaravgifter för yngre som också minskar skatten. När ska du erkänna att du har fel?

            Det är ingen skatt på eldning av ved, men det borde vara det med tanke på hur mycket det skitar ned när man eldar i en taskig kamin e.dyl. utan rökgasrening.

          • Öh??
            ”Oavsett om du producerar elen själv eller inte så har du förbrukat den och skall betala skatt på detta. ”
            Igen? Dina åsikter kommer du ingenstans med.
            Sluta vänligen med ditt nonsens nu EJ.

          • Uppenbarligen är du helt frånställd på skattelagstiftningen också, men du får gärna ringa skatteverket och fråga. Det kommer dock inte hjälpa för jag tror det ligger bortanför din fattningsförmåga.

          • ”undantas från skatteplikt”. Förstår du vad det innebär? Det är normalt skatteplikt, men man har valt att undanta detta från skatt för att gynna detta, dvs en subvention.

            Kan du inte ge dig och helt enkelt säga att du hade fel?

          • Märkligt att någon som påstår sig kunna datorer och nätverk samt har konstruerat nätverks och processorkomponenter inte kan hitta skatteverkets beslut och därmed förklaringen till belslutet. Har hjälpt dig två gånger nu.

        • Mina personliga bidrag till klimatet har jag nämnt förut, och mer har jag svårt att göra:
          -kör (gammal) bil till största delen på etanol
          – försöker undvika överkonsumtion (är en vän av återanvändning)
          – undviker frosseri vg kött.
          -undviker resor m flyg.
          – håller låg inomhustemp (pälsar på mig ist)
          Men jag undrar vad som skulle hända om alla skulle följa mitt exempel: BNP skulle minska drastiskt så att pengar till välfärd osv skulle minska. Även resurserna till klimatförbättringsteknik skulle drabbas. Så vilket sätt att leva är bäst för klimatet och samhället i längden?

          • Som nationalekonom kan jag meddela att du har fått det hela lite om bakfoten! Vanliga missförstånd.

            BNP är ett mått på tillväxt som saknar beräkningar av externaliteter (miljöförstörelse osv). De siffror som presenteras för oss blir därför aningen korrupta och snedvridna.

            Skulle vi övergå till ett mer miljövänligt tänk skulle efterfrågan skifta till hållbar energi och självklart miljövänligare alternativ inom alla konsumtionssektorer. Arbetstillfällen skulle allokeras om, investeringar skulle läggas där folk efterfrågar och därmed skulle vi inte hamna i någon ekonomisk kris som många lobbyister varnar för. Vi efterfrågar renare teknik, det produceras mer ren teknik – den allmänna nyttan ökar.

          • Johan, om alla skulle leva som Trötter o mig skulle statens kassakista sina som en ko kan göra. Trötter o jag är glada o lyckliga på det sätt vi lever men det är inte hållbart för samhället i stort. Sjukvård, skola, äldrevård är dyra saker.

          • Jag har faktiskt blivit uppmanad att hålla tyst eftersom mina funderingar skulle rasera vårt samhälle. 😉
            Jag är dock övertygad om motsatsen, att det är det enda hållbara. Gör vi inget så rasar vårt samhälle.

            Då är jag inget av de genmälen jag fått under senare år såsom miljömupp, troll, trädkramare, hobbybefriad, pensionär som skriver skrattretande idiotkommentarer, utan tekniker, har även drivit eget företag tidigare.

          • Johan, glömde tillägga att det var väldigt mycket allmänt miljöflum du fick med i ditt inlägg. F.ö. är väl Sveriges energiförsörjning så miljövänllig den kan bli vg CO2, men visst är det bra om vi kan sälja överskottet till Tyskland t ex.

          • Suck. Denna ständiga okunskap.

            Den offentliga sektorn betalas av skattemedel, seigniorage eller lånade pengar. Att allokera investeringar (efter människans nyttomaximerade preferenser) till mer miljövänliga och hållbara alternativ om externaliteter prissätts effektivt – då töms inga kassor. Du härleder dina slutsatser från att det inte finns någon ekonomisk samhällskostnad av miljöförstörelse och att vi helt enkelt kan strunta i dem och lägga resurser på skola, äldrevård och liknande.

          • Lasse H, om alla gjorde det de kunde skulle det räcka långt.

            Att förhålla sig de resurser och gränser den här planeten har och sätter, är inget önskemål, det är ett krav.

            Planeten erbjuder tyvärr inga möjligheter till MBL-förhandlingar runt BNP och vår ekonomi. Renodlad kapitalism är inte heller likställt med välfärd och lycka.

            Min familj försakar inget, vi fryser aldrig, vi svälter inte. Jag har aldrig varit mer tillfreds med livet än idag och jag har aldrig haft så lite pengar som idag…

        • Från USA.
          http://www.zmescience.com/ecology/renewable-energy-ecology/solar-wind-energy-usa-24112014/

          Från Tyskland.
          http://www.bloomberg.com/news/2014-11-27/molten-aluminum-lakes-offer-power-storage-for-german-wind-farms.html

          Det som händer idag, var jag mäkta irriterad över för tio år sedan, att det inte hände då dvs…
          Framförallt prisutvecklingen på solceller som gjort att man har råd att ersätta gamla vanliga solvärmepaneler som jag gjort. Det åker nog upp vacuumrör nästa år men det kan lika gärna vänta tills våren. Skulle det bli en sådan vår som förrförra året så blir det tidigt för även de har gått ner. 🙂

      • Visst räcker det med dagens vattenkraft för att reglera en 100% förnybar elproduktion. Elkonsumtionens variationer är långt större än vad variationerna i vind- och solelsproduktion är, särkilt över dygnet. Man behöver inte ens ta till hokus-pokus som pumpkraftverk och dylikt för att lagra energi, däremot är det önskvärt med smarta nät och smarta prylar som kan koppla bort för stunden inte nödvändig konsumtion, så att topparna kapas. (Det skulle nog inte påverka mig ett dyft om värmepumpen slogs ifrån ett par timmar på morgonen, eftersom systemet har en viss värmelagringskapacitet)
        http://www.vindkraftsbranschen.se/wp-content/uploads/2013/03/P%C3%A5-v%C3%A4g-mot-ett-f%C3%B6rnybart-elsystem-m%C3%B6jligh…2.pdf

  • Jag förstår mej inte på en del människor, som skriver o undrar bli det någon vinter eller inte. Det tror F-n att det blir, mer elle mindre. Att få vinter i November som håller på till Mars April är väl inget att önska eller? Samma personer är trötta på vintern i Februari då gnälls det över att snön o kylan aldrig tar slut . Så vänta bara det kommer nog både snö o kyla. Lite snö till jul vore trevligt men sen räcker det .

    • Nej, jag förstår inte heller folk som gnäller över vintern i februari, mars och april. Den är ju som bäst då. Framförallt i april, med sol, snöhögar och matsäck på nån fjälltopp.. 🙂 Snö får det gärna ligga från november till maj. Föredrar snö alla gånger före den här gråa sörjan.

    • Det beror på var du bor Lennart.
      Det är ganska vanligt att människor pratar om Sverige som ett land när det gäller vintern. Nu skiljer det 24 grader mellan norr och söder när det gäller mintemp.
      http://ogimet.com/cgi-bin/gsynres?lang=en&state=Swed&osum=no&fmt=html&ord=REV&ano=2014&mes=11&day=24&hora=06&ndays=1&Send=send

      Lägger jag till 24 grader på den temp jag har ute nu så blir det över 30 grader och hamnar kanske neråt Indien temperaturmässigt. 😉

      Vi i södra Sverige får vänja oss vid skitvintrar, de är redan här. När det väl smäller till och blir vinter, så kommer det massor med snö och då funkar inte samhället speciellt bra.

  • Martin när kommer vintern till ABC området? Hur kommer det sig att tex storm.no går och säger att det skall bli en vargavinter (expressen, länkat uppe) medan WSI, accuweather säger raka motsatsen. Antingen ljuger någon av dem eller så är det någon meterolog som gjort ett dunderfel i sina beräkningsprognoser. Vad säger du martin? Hur stor är sannolikheten att vi får en lika grå vinter som förra vintern?

  • Håller med snögubben. Hellre snö än regnig sörja!!! Martin: tror du det kommer någon snö som ligger kvar någon gång i december, eller lär det dröja till ännu längre.. eller inte alls?

  • Senaste IRI rapport publiceras! Vintern kommer att anlända men bara som per astronomiska eller meteorologisk kalendern. Real vinter, jag menar mycket kallt, inte insikt, åtminstone inte för de kommande 3 månaderna, med eventuellt undantag förstås. Efter det är fortfarande ”väder”, oförutsägbar i viss utsträckning.

    • Alla prognoser bortom 10 dagar är bara indikatorer. Att börja sia bortom 1 månad motsvarar samma trovärdighet som en slumpgenerator ungefär.

  • Ingen av upplever någon vinter egentligen. Hjärnan ligger inbäddad i ett tempererat skåp som håller 37 oC och där inne läser av elektriska signaler från fingrar etc. Då är det bättre att sitta uppkopplad chatta med kompisar än att gnälla om vintern kommer eller inte kommer.

  • Lite OT:
    Jag antar att de flesta klimatintresserade har sett SVT-programmet ”Runda bordet” där första avsnittet handlade om klimatfrågor. En hel tim omklimatet. Det mesta som sades har nog hörts förut, men det är alltid bra med repetition. Något jag reagerade på var att Rockström påstod att CO2-nivån har passerat 450 ppm,men den låg ju nyss på 400.
    Här är programmet:
    http://www.svtplay.se/runda-bordet

    • Hej.
      Om Rockström sade 450 ppm så tror jag att han avser CO2-ekvivalenter.
      CO2-ekvivalenter är ett index som även tar hänsyn till andra växthusgaser som metan, lustgas och freoner.
      Koncentrationen av endast CO2 ligger på knappt 400 ppm (miljontedelar).

    • Tack Lasse H, tittade på början nu och där nämner Rockström koncentration av växthusgaser (inte koldioxid) för November 2014 och det är helt korrekt uttryckt.

      Klimatfrågan är aldrig OT, men försöker ändå ransonera mina kommentarer hårt. 😉 Det är den enda planet jag kan leva på och det finns ingenting som är viktigare.

      Ska titta på resten nu, trots att jag mer eller mindre bojkottar SVT. SVT bör omedelbart anta en policy liksom BBC har gjort, när det gäller hur de rapporterar vetenskapen runt AGW. Det är av samma anledning jag hellre tittar på (och har länkat till) BBC.
      Jag bojkottar allt som inte tar hänsyn till AGW. Det borde alla göra.

      • Hej Trötter. Jag såg att du gillar agenda sättande journalistik. Jag däremot gillar opartisk, Att media har bestämt vad de skall tycka i en fråga redan innan fakta är redovisade är fel. Att du bojkottar SVT gör att de vinner i anseende hos mig. Förutfattade meningar är diktatur inte vetenskap.

        • Anders, din åsikt om vetenskapen (baserat på tidigare kommentarer), är likställd med att jorden är platt. Då vill du givetvis kunna kräva exakt lika mycket utrymme i media för din som alla andra, som beviseligen vet att den är rund. Det förstår jag, men det kommer inte att hända.

    • Nu har jag tittat på programmet. Lite blandade känslor men ändå det bästa jag sett från SVT när det gäller AGW.
      Den avslutande meningen från Karin Bradley var en bra summering, nu gäller det.

    • Lasse H,
      kan konstatera att Rockström inte läst IPCC sammanfattning för beslutsfattare eller också har han ett eget exemplar som inte liknar IPCC;s.
      Rockström är en överdrifternas man och kan liknas mera vid översteprästen i Klimatförsamlingen som skrämmer sina undersåtar till lydnad.
      Jag har nu läst denna ”heliga skrift” för beslutsfattare och kan konstatera att mycket av detta är pajaskonster och lek med ord.
      Ta t.ex. där man leker med orden sannolikhet. Eller vad sägs om uttrycket ”ungefär lika sannolikt som osannolikt” > 33-66 sannolikhet.
      Tage Danielsson berättelse om Harrisburg är bara en liten fjärt mot detta språkbruk man ägnar sig åt.

      • Snälla Goran, vattna inte ur ordens betydelse genom en totalt malplacerad användning, det visar ju bara att du inte förstår någonting. Det är absolut inga pajaskonster eller lek med ord att påstå att ungefär lika sannolikt som osannolikt ligger i intervallet 33-66% sannolikhet.
        Om man testade hur sannolikt det är att få en jämn siffra på en tärning, skulle det ganska snart visa sig att sannolikheten ligger i intervallet 33-66%, och efter ett oändligt antal kast skulle det visa sig sannolikheten är exakt 50%, dvs precis lika sannolik som osannolik.
        Kan du inte hitta nån vettig konkret kritik mot IPCC:s rapport?

        • Olle R
          Jag förstår att du inte läst rapporten. För mig innehåller detta dokument så mycket ordbajs att det är svårläst och ibland fullständigt obegripligt.
          Om det är avsett att förse politiker med fakta inför beslutfattandet förstår jag varför besluten ibland blir fel.
          Mitt exempel om osannolikheter var bara ett av många exempel in denna skrift.
          Dittexempel med tärningskasten visar att du inte det minsta har förstått den kritik jag skrev om.
          Om sannolikheten är 50% kanske det vore klokt att skriva detta inte skriva något annat.

          • IPCCs rapport författas primärt på engelska. Om den svenska översättningen låter töntig i dina öron kan du inte lasta IPCC för. Jag antar att detta är gängse språkbruk för denna typ av sannolikhets-eller riskanalyser. Om det är något du inte begriper så fördjupa dig gärna i Table 1 och tillhörande förklaring: http://www.ipcc.ch/pdf/supporting-material/uncertainty-guidance-note.pdf

            Att tärningen ger 50% jämna siffror kan vara en bra nollhypotes, skulle det visa sig att så inte är fallet kan man anta att tärningen är skev eller nåt.
            Det är nåt helt annat med exempelvis risken att temperaturen stiger 3 grader till år 2100, då kanske det kan vara läge att säga ”About as likely as not” och definiera detta som 33-66 % sannolikhet.

  • Nu har jag nog skannat igenom hela internet efter trovärdiga vinter prognoser. Har läst allt om sibiriska snötäcket, nao, qbo, sol aktivitet, el nino osv. Utifrån det jag hittat och läst så tyder det på att det kommer att bli en riktigt kall vinter i år. Men ändå finns det de som tror det motsatta? Vad tror ni här i forumet? Kommer det bli en varm eller kall vinter i år??
    Personligen ogillar jag vinter och allt det för med sig tex snöskottning, dyra elräkningar, hala vägar osv.
    Mvh// Söder (inte Björn)

    • Varför måste det antingen bli en kall eller mild vinter? Kan lika gärna bli en ”normal” vinter med ytterst små marginaler (0,5 + eller -) från normalvärdet.

      Allt är inte svartvitt

      • Det kan mycket väl bli en normal vinter i år. Vad jag är nyfiken på är att veta vad ni här i forumet tror baserat på den fakta som finns att ta del av.

        • Att december blir mild samt halva januari. Därefter blir det svinkallt mot slutet av januari, hela februari samt större delen av mars. I april/maj blir det kyligare än normalt vilket gör att våren blir några veckor senare än vad vi är vana vid…

  • Martin!
    Den där utvecklingen du antydde i inlägget…om inget skifte förrän första veckan i december…Den utvecklingen uteblev helt uppenbarligen. Tittar man framåt sett det ut som detta låsta väderläge bara fortsätter. Lite en upprepning av förra vinterm börjar detkännas som.

  • Hej.
    Jag är väldigt intresserad av vad Herr Hedberg tror om kommande vinter? Jag följer alltid bloggen på vintern och har gjort det i många år. Martin du brukar skriva vad du tror om kommande vinter och det brukar stämma.
    Mvh // Söder

    • Hello and thank you for posting my winter forecast (http://londonwx.wordpress.com/winter-1415/)
      It is a very interesting period of time as we wait for the AO and NAO to dip negative as a result of continued pressure put on the stratospheric vortex. Exciting 🙂
      Sorry for posting in English, i dont speak Swedish unfortunately. If you have any questions about the forecast please let me know here or on twitter, my blog or facebook. Thanks

  • Jag accepterar all form av väder som kommer , känns som en mild väderlek men vintern brukar väl oftast dra i gång kring årsskiftet och sedan avta på riktigt i mitten på mars , här där jag bor.

    Sedan finns det ju allt från förra årets höst som sträckte sig till våren ( med undantag för 2-3 veckors lite kalllare väder ) eller permafrostvintern kring 2010.

    Det jag tycker mig märkt under min levnadstid är att även om det blir kalla vintrar så blir det ganska långt ifrån de gamla köldrekorden , Göteborg har som lägsta 26.6 ( ungefär enligt SMHI officiella ) från 1940-talet.

    Nu mer sjunker den officiella SMHI-temp ganska sällan under 18-20 minus , kan vara slump naturligtvis men jag tycker att planetens uppvämning påverkar säsongerna på flera plan , även vintrarna.

    • Visst har det förändrats. Men vårt minne är så fruktansvärt kort. Kom att tänka på Alfred Jönssons skrifter. Ja, ja man kan bli mossig och historieintresserad när skägget blir grått… 😉
      Kommer ihåg stormarna -69 från landets framsida och har även bott i Kållered som gränsar till Lindome där Alfred Jönsson levde.
      http://www.bygdeband.se/wp-content/uploads/uploaded/448/283308_aj_bok_4_renskriven.pdf
      Citerar ett stycke.
      ”Min fader berättade att 1856 natten till den 1 maj – och äfven 1 maj – inträffade en så intensiv nederbörd och svår snöstorm att väldiga snödrifvor bildades på vägarne och efter gärdesgårdar.
      Sist i april hade det varit vårväder och en del säd var sådd här i trakten. I Tölö voro bönorna redan uppkomna ett par blad innan ovädret brakade löst den sista april på em.
      Kristi Him. f. dag inföll detta år den 1 maj. I Tölö blef messefall. Komministern i Lyckan skulle förrätta gudstjänst där denna dag, men han kom ej längre än i liden söder om Lyckan. Här låg en snödrifva öfver vägen så stor som en lada. Här var således inget annat att göra än vända och köra hem igen.
      I Lindome blef ej messefall, Björkerisprästen kom åkande i släde, och med hjälp af snöskottarne kom han fram. I Skogstorpa skulle en begrafning äga rum denna dag. Begrafningsgästerna samlades på stället men man måste uppskjuta begrafningen, ty vid öfverläggning härom kom man till den slutsatsen att det skulle bli hart när omöjligt att taga sig fram till Lindome kyrka.
      Detta var den 1 maj 1856.
      Snön gick bort inom tre dagar. Säd och bönor som voro sådda förut led ej nämnvärd skada af ovädret. Årsväxten blef god.
      Åren 1871 och 79 utmärktes af starka och ihållande vintrar.
      1881 var det också en ganska sträng och långvarig vinter. Hösten 1880 var mycket torr och den 26 oktober började vintern med snö och stark köld ända till november månads slut. I dec blef det töväder så att man omsider kunde plöja framemot jul. Men i jan 1881 klämde vintern till igen med ohygglig köld och ymniga snöfall. Det sades att termometern i våra trakter visade ända till 30 köldgrader någon gång i januari. Ännu den 6 april var det jämt före på vägarne här i Lindome. Men sedan började solvärmen om dagarna att verka. Man kunde dock inte utföra något vårarbete med sådd innan den 23 maj. Sommaren blef öfvervägande våt, isynnerhet under de sju veckorna närmast efter sjusofvaredag. Denna dag ösregnade det från morgon till eftermiddag. Skördearbetet kunde man börja omkring den 22 sept då blef det ett par veckors godt bärgningsväder.”

      Sedan kom Krakataus utbrott 1883 och vulkanvintrarna efter, fram till 87/88.
      Men nog ter sig de vintrar jag upplevt lite klena i jämförelse med det där.

      • Det skulle faktiskt, på riktigt, vara väldigt intressant att få reda på när/om kylan kommer innan januari. Håller på att deppa ihop här ..

        • Jag har ju lekt med tanken på en kallare avslutning på vintern, som du vet Snögubben?
          Nu har JMA i princip deklarerat en EL Nino fast vi egentligen inte har en…
          http://ds.data.jma.go.jp/tcc/tcc/products/elnino/outlook.html
          Men det är det första de skriver, citat.
          •El Niño conditions are present in the equatorial Pacific, although the atmospheric conditions does not indicate clear features of El Niño events.
          •It is likely that El Niño conditions will continue through winter.
          •A weak El Niño event is considered to have persisted since the Northern Hemisphere summer.

          Konvektion och fjärilar… :p Utan datorhjälp är man i princip rökt när det gäller att gissa kaos, väder menar jag, blir närmast gråtfärdig bara av det. 🙂

          • Jo, jag räknar också med att kylan kommer på sikt. Men .. vi hade planer på mycket skidåkning i hemmabacken under julhelgen. Nu är det nog kört tyvärr. Förra året var första gången på väldigt länge som vi inte kunde anordna skidåkning i mellandagarna.

            NAO index ser ut att dyka neråt mot slutet av månaden, så kanske .. bara kanske, blir det kallare i mellandagarna. http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/precip/CWlink/pna/nao_index_mrf.shtml

  • Är lite nyfiken. Du sa att kylan skulle komma i december även nere i södra Sverige. Jag bor i sthlmstrakten och här är det definitivt inte någon kyla på väg.. Du kanske inte borde slänga ur dig långtidsdiagnoser så där? Som det ser ut nu så kommer det att vara plusgrader även fram till julafton här..

  • Frågan är om det inte blir en mild jul och nyår 2014-2015, istället, för iskall vinter. Man hade i dagstidningar och nyheter spått att det ska bli den kallaste vintern sedan jul-nyårsvintrarna 1961-1962, 1963-1964, 1965-1966, 1967-1968,1969-1970, 1970-1971, 1973-1974, 1975-1976,1976-1977,1978-1979, 1979-1980,1980-1981 ,1981-1982 ,1986-1987,1991-1992,1993-1994,1996-1997. Men jag tror inte på det. Sen har jag märkt att de år som man har haft varma somrar så har det blivit milda vintrar. Jag vet att det har varit milda vintrar jul-nyår det var det 1971-1972, 1972-1973,1974-1975,1977-19781982-1983, samt 1983-1984,1984-1985, 1985-1986, och 1988-1989, och nu 2013-2014.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *