Varken varmt eller kallt, men väldigt nära normalt väder i juli

Av Martin Hedberg

Jag tror nästan förväntar sig att det skall vara ”dåligt” väder denna sommar. Men har det verkligen varit så dåligt väder? När jag pratar med folk omkring mig så säger de flesta i och för sig att de är besvikna på att det inte varit mer av högsommar och de fäller kommentarer som ”den här otroligt regniga sommaren”. Men sedan visar det sig att en inte oväsentlig del av dessa intryck kommer från löpsedlar.

Vi matas med ”information” om hur det är runt omkring oss. Och när det gäller väder så är det ”korrekt” att tycka att det skall vara varmt på sommaren, inte blåsa och inte regna. Och finns det bara antydan till att det är så så blir det ofta ”Kanonväder”. Om det däremot kallare, regnigare eller till och med precis genomsnittligt väder, då är det ”uselt väder”.

Men är det inte fullt normalt att vädret växlar kring någon form av medelvärde?

Som ett litet bevis på samhällets kollektivt uppskruvade väderförväntningar så vill jag visa juli månads samlade temperatur och nederbörd från SMHI.

Som ni ser så var det sammantaget i juli mycket nära det genomsnittliga medelvärdet, dvs vad man rimligen kan och bör förvänta sig. Någon halv grad kallare än normalt i Lappland, någon halv grad varmare i övriga landet. Lite mindre nederbörd i Västerbotten, lite mer i Dalarna. Med reservation för lokala avvikelser som det alltid blir när moln tidvis skuggar solen och det regnar.

På det hela taget en förhållandevis normal juli.

Men var det så snacket gick? Nej. Resebranschen har skurit guld med fickkniv för att vi bara ”måste” ha sol och värme och det har klagats på det usla sommarvädret 2012.

Nu säger någon, helt korrekt, att sommaren även består av juni och augusti. Visst. I juni var det 1-2 grader kallare än snittet och på vissa platser blötare än genomsnittet. (Jag återkommer med aug när den sammanfattas) Men det går inte att komma ifrån att juli, som är vår stora semestermånad, har varit ganska normal.

Nu måste man ju inte gilla vädret i juli 2012, trots att det var överraskande normalt (genomsnittligt). Men vädret var i alla fall väldigt nära det man borde förvänta sig, sett till hur det brukar vara.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

41 CommentsLeave a comment

  • Jo, vädret i juli var ganska normalt för de flesta även fast det inte dök upp några bestående högtryck. Men förväntningarna på vädret och en fin sommar är inte bara en långsiktig dröm utan även på kort sikt deltar ni metrologer med era prognoser. Hur väl har prognoserna fallit in under sommaren? Finns någon statistik på detta. Det kan ju vara så att folk får en uppfattning att vädret är dåligt bara för att prognosen inte stämt!

  • Hej
    Kunde inte ha sagt det bättre själv. Precis så är det. Har haft en underbar sommar och mina rosor har varit helt galna av lycka. Trädgården är prunkande och skörden från äppelträden kommer bli fantastisk, svampar och bär…vad mer kan man begära?
    //Pisan

  • Det var en normal juli. Det var bara kvällspressen som tjatade på om en kall och ruskig juli. Men det är också normalt 😉

    Martin: Man kanske kan säga att det var onormalt normalt. 🙂

  • Det säger ju bara att vi har haft en sommar likt 60-70 talet. Det har ju blivit varmare så går man efter det skulle det bli kallare än normalt.

    Martin: Japp. Egentligen kunde man förvänta sig att det skulle varit lite varmare. Men jag ville inte dra upp klimatförändringar i den här artikeln. Tänkte att det räckte att jämföra med hur vädret var på 70-talet (SMHI:s referensperiod är 1961-1990).

  • ”Hur väl har prognoserna fallit in under sommaren”

    Klart.se prognos igår kväll för karlskrona onsdag 10:00: regn med >80% säkerhet
    Klart.se prognos precis nu för karlskrona onsdag 10:00: mest klart

    Jag kan lika väl fråga mina småbarn hur det ska blir…

  • Jag tycker att vädret varit helt okej.Var nere i
    Tyskland för några dagar sedan.Då hade Dresden +39gr
    då kan man tala om värme.Phu!
    Mvh:Hallandskusten

  • Jag menar att det varit kallare o regningare än normalt. Det går inte bara att se till nederbörd o temperatur. Se denna artikel (visserligen från Norge men mkt bra);
    http://www.osloby.no/nyheter/Her-seiler-beviset-pa-en-mokkasommer-6950540.html

    Martin: Men besöksstatistik är inte detsamma som väder.

    Förvisso kan man göra mer statistiska krumbukter med temperatur och nederbörd, tex genom att undersöka om kallare dagstemperaturer kompenseras av varmare nätter osv. Man kan även studera andra väderparametrar, tex solinstrålning, vindar, luftfuktighet mm. Eller kombinationer av dessa.

    Men för att göra det enkelt och gripbart, ungefär som en löpsedel men lite mer matematiskt underbyggt, så valde jag att lyfta fram medelvärdet av temperatur och nederbörd.

    Dessa värden gav svaret att ”Ja, i juni var temperaturen lägre och det regnade mer än normalt” (”Normalt” definierat som medelvärdet under 1961-1990). Bejakar man statistiken för juni så måste man rimligen även göra det för juli. Och då finner man att vädret väldigt ”normalt” i juli 2012.

    PS. Men tittar man på solskenstid så var det något mindre än normalt under juli 2012. Å andra sidan så var globalstrålningen något högre än normalt… DS.

  • Statistik är en sak men det handlar inte bara om volym utan också distribution. Om allt regn kommer under några intensiva dagaer eller om det fördelas ut jämnt med en liten skur varannan timme under hela perioden har stor betydelse för hur vädret uppfattas. För egen del så föredrar jag det första scenariot.

  • Det finns lögn,förnannad lögn och det finns statistik !

    Martin: Och sedan kommer åsikter 😉

    Om man skall diskutera om det är varmt eller kallt på ett objektivt sätt så är det inte så tokigt att börja med att sammanställa mätningar på ett systematiskt och transparent sätt. Att ”medelvärde” råkar vara ett statistiskt begrepp bör inte tas som intäkt för att det är irrelevant eller felaktigt.

    Men man skall inte förringa folks åsikter om hur sommaren har varit och upplevts, det kan vara nog så verkligt för respektive individ.

    Men min poäng är att det, objektivt sett, var väldigt nära ett normalt medelvärdet under juli. Därefter kan man ju tycka att det varit för kallt eller blött i alla fall. Men då diskuterar vi snarare hur vi upplever vädret än hur det, objektivt sett, var.

  • Jag bor i Nyköping i östra Södermanland, och där klagar alla på att regnet aldrig slutade flöda i juli, och att det var den regnigaste sommaren de upplevt. Men när man tittar SMHI:s nederbördskartor för östra Södermanland, var nederbörden runt 50-100% av det normala. Med andra ord var det lite mer regn än normalt, men främst beroende på skurar. Jag kan meddela att juli ifjol, d v s 2011, också var ordentligt blöt här i Nyköping, om än aningen varmare.

    Nu kommer säkert någon och säger ”SMHI är helt fel ute, jag har själv uppmätt minst 3 gånger mer regn än normalt”. Så tycks alla resonera, och om man gör det finner jag det tämligen meningslöst att ha vädertjänster. Jag menar, även om vädertjänster kan ha fel, är meteorologer faktiskt fysiker, och borde därmed veta mer om väder än de som inte är intresserade av ämnet. Då finns det en del som tycker att meteorologer är helt okunniga och inte kan spå väder.

    Enligt uppgifter hade östra Södermanland två varma perioder i juli; en i början av månaden, och en i slutet av månaden. Däremot var månaden överlag ostadig.

    Augusti däremot har varit ganska bra tycker jag, faktiskt bättre än ifjol. Vi har i augusti i år ofta haft sensommarvärme, sol och bra badväder, även om en del regnskurar förekommit, men det är vad en typisk svensk sommar erbjuder.

  • HEJ
    Jag menar att statistik inte säger hela sanningen om hur en sommar kan uppfattas ! Det här halvljummna vädret med regn nästan varje dag är ju inget man önskar sig precis ! Men det är väl bra att sommaren statistiskt är normal för allt är ju så extremt nu för tiden 😉

  • Att väderprognoserna inte alltid stämmer vet vi ju.
    Att skurnederbörden missar med någon mil får väl räknas som små avvikelser, men vilka parametrarna som missades, eller feltolkades vid större avvikelser skulle vara intressant info.

    Jag tror aldrig jag sett någon förklaring till större avvikelser mot prognoserna, eller har jag missat det?

  • Jag ställer mig till dom som tycker denna sommaren varit den sämsta på flera år! dom senaste 4åren har det bara blivit sämre å sämre.. med kullmen iår och flera översvämningar. Har inte badat en enda gång iår och jag är ingen badkruka men iår har inte vädret lockat mig alls. Nu hade jag dock sådan tur att jag jobbade hela sommaren så mig har det inte gjort något, sambon har dock inte varit lika glad med 2 små barn som vill till stranden varje dag. Så nästa år hoppas jag att det blir mkt blå himmel och mkt sol i flera veckor!

  • Eller så är det helt enkelt så att den tragiska sanningen är att en normal svensk sommar är ganska trist. Fast det finns ett visst fog. Jag bor i Uppsala och här har medeltemperaturen för juli och augusti sedan 1990 legat upp till två grader över vad som var normalt mellan 1961-1990, enligt meteorologiska institutionen vid Uppsala universitet.

  • SMHI ska inte annat än beräkna medelvärden av regn, temperatur osv. Vad vi sedan tycker om det väder som varit är i högsta grad en subjektiv bedömning. Dessutom spelar våra sinnen spratt med oss, vilket kan utnyttjas.

    Daniel Kahneman, nobelpristagare i ekonomi 2002, har i en nyutkommen bestseller ”Thinking – fast and slow” ett exempel där en grupp människor fick en person karakteriserad på följande sätt:

    Intelligent, företagsam, impulsiv, kritisk, envis och avundsjuk

    De klassade honom mycket mer positivt än en lika stor grupp som fick följande identiska presentation bortsett från ordningen:

    Avundsjuk, envis, kritisk, impulsiv, företagsam och intelligent

    Kahnemans bok är en guldgruva för dem som vill bedra folk utan att vara ohederlig, eller – som i mitt fall som meteorolog – förstå varför folk tolkar våra prognoser och vår statistik så olika.

  • Jag bor i Lund och har där en koloni som jag ägnar mycken tid för att den ska vara fin. Mitt största problem denna sommar (och vår) har varit torkan. Bara ett par veckor efter midsommar regnade det så mycket att jag slapp att vattna. Så kan det också vara en s.k. blöt sommar… Väderprognoserna har förresten varit väldigt dåliga för Lunds del; oftast har den ”utlovade” vätan bara gått upp i rök (eller vad det blir av den när inget regn faller).

  • Hej Martin/Anders,
    Förklara förhållandet mellan Foreca och Klart.
    Ägs Klart av Foreca?
    Bygger Klarts prognoser till stor del på data som insamlats av Foreca?
    Varför leder ibland tolkningan av väderdata till så
    stor skillnad i prognoserna för allmänheten?
    Oftast mer sol och mindre regn på Foreca än på Klart.
    Vem har träffat mest rätt denna sommar?
    Mesta sol-optimisterna är nog ändå yr.no Där (=här??) regnar det nästan aldrig. Man kanske har Bergen som referens??
    Detta har kanske avhandlats tidigare, men ….

    Martin: Nix. Klart.se ägs av Schibsted Sverige. Vi köper en del väderprognoser från Foreca.

  • När kommer hösten? Tror du på en snörik vinter i år eller tror du på en lika tråkig som förra?

  • Svar till Johan:

    Tycker du att det blivit sämre och sämre de senaste 4 åren? Sommaren 2010 hade vi ju en 3-4 veckor lång värmebölja mellan midsommar och mitten av juli, med 30-35 grader i östra Götaland. Det är inte så illa.

    Det är fel att påstå att ex. sommaren 2007 eller 2000 var bättre än årets sommar, med undantag för möjligen juni.

    Jag vet inte var du bor, men i juli hade vi två varmare perioder, med 20-30 graders värme i åtminstone södra Sverige. Förresten var det 32,1 grader i Lund och 31,3 grader i Kristianstad så sent som den 19-20 augusti, d v s i förrgår. Detta har inte skett sedan 1996.

    Sedan om man vill ha 35-40 grader, 100% sol, 0% vind och 0% nederbörd kan man ju verkligen tycka att årets sommar har varit usel, och utgår man ifrån att detta önskas har precis alla somrar i Sverige varit usla.

    Det är nog meningslöst att hoppas på en helt regnfri sommar nästa år, det händer ALDRIG i Sverige. Det är nog bäst att i såfall åka på semester till Grekland eller Turkiet nästa sommar. Där kan man få 1000 graders värme, 1000% sol, noll millimeter regn och ingen vind i 3 månader.

    Jag personligen uppskattar det svenska sommarvädret, och augusti har åtminstone här i Södermanland varit bra, d v s förutsatt att man tycker att sensommarvärme, 19-20 grader i vattnet och både sol och skurar är att föredra. Men nuförtiden är det ju ingen som uppskattar det svenska sommarvädret längre, utan det skall vara tropisk hetta, inget regn och alla sådana dumheter. Sverige är inget tropiskt land, och så kommer det aldrig att bli. Vi får nöja oss med det sommarväder som ö.h.t erbjuds här, d v s växlingsrikt väder.

    P.S Du talade om översvämningar i år. Ifjol rådde översvämningar vid flera tillfällen under sommaren. Jag kan rada upp dem här nedan:

    13 juni: västra Jämtland, skyfall med 40 mm regn på 30 min, tågkaos
    23 juni: blåst, ösregn och tåg- och vägkaos i Skåne och Södermanland
    2 juli: Regnkaos i Östergötland
    12 juli: Regn -och hagelkaos i Medelpad, vägkaos
    21 juli: Strömlöst Gotland, och översvämningar i Södermanland
    22 juli: Regnkaos och tågkaos i Södermanland och Östergötland
    23 juli: Regn- och åskkaos i östra Sverige
    15 augusti: Regnkaos i Göteborg

  • Det är just distributionen som är kärnpunkten. Hur många dagar med regn hade juli 2012 jämfört med en normalsommar? En liten skvätt varje dag får hela månaden att uppfattas som regning även om den totala nederbördmängden är normal.

    Martin: Absolut. Om medelvärdet är detsamma så kan det vara samma distribution/fördelning. Men det måste inte vara det. En kall inledning och ett varmt avslut. Eller skyfall i ett dygn och sedan uppehåll i 30 dagar alternativt lite småskvätt varje dag. Eller varje natt. Det gör stor skillnad.

    Men om medelvärdet inte är detsamma så kan inte heller distributionen/fördelningen vara det.

    PS. Det är samma med global uppvärmning: Om medelvärdet inte har förändrats så kan det trots detta vara interna förändringar.

    Om medelvärdet har förändras så har distributionen/fördelningen med säkerhet också gjort det, dvs sannolikheten för olika väderhändelser har förändrats.

  • Vi har inte haft särskilt regning, däremot den kallaste juni jag upplevt sedan jag gick i grundskolan, lokalt alltså.

  • Har seglat i stockholms skärgård hela juli. Fint väder med en och annan regnskur. Mao bra sommar väder!

    Niklas

  • Jag hade faktiskt på känn att det skulle bli en ”typisk svensk sommar” i år. Det var ganska kallt ända till början av Juli och den riktiga sommarvärmen infann sig inte förrän i Juli, alltså precis som det brukar vara.

    Själv gillar jag inte olidlig hetta eftersom jag har problem med panikångest, men naturligtvis tråkigt för dem som är soldyrkare och gillar att ligga och steka sig i värmeböljan.

    Nu är jag glad att hösten är här iallafall, så att man kan andas frisk luft äntligen.

  • Denna artikel i Aftonbladet är rena rama skitsnacket! ”Hösten är här”. Hur idiotisk får man vara.

    I Stockholm har det varit sex högsommardagar, men här i Nyköping har jag mätt upp dubbelt så många. Så kall var inte juli, det beror på hur man upplever det. Om det är 22 grader, sol och vindstilla i juli upplever man det självfallet som varmare än om det är 22 grader, blåsigt, växlande molnighet och skurar av och till, som i år.

    Jag har hört många som sagt att ”vi har inte badat något denna skitsommar”. Då är jag tydligen ensam om att ha gjort det, eftersom det har blivit ett bad i stort sett augusti igenom.

    Jag hoppas att Aftonbladets tidningar dränks i bensin, och träffas av blixten, så att de brinner upp, då deras innehåll är dynga och dumhet. Ändå går hela folket på deras idiotier.

    Martin: Jag recenserar inte innehållet, men du kunde valt orden i dina sista två meningar lite mer omsorgsfullt.

  • ”Men är det inte fullt normalt att vädret växlar kring någon form av medelvärde?” skriver du. Vadå medelvärme? Om sommaren är varm hänvisar ni till ”den globala uppvärmningen/klimatförändringarna”. När sommaren inte är det, som i år alltså, då använder du i stället termen medelvärme. Hur kan du samtidigt referera till medelvärme och global uppvärmning?

    Martin: Det kanske bara är ett misstag/stavfel från din sida, men jag skrev ”medelvärde”, inte medelvärme.

    Men för att förtydliga din andra fråga/påstående så betyder ”global uppvärmning” just global uppvärmning. Det betyder inte att det måste vara varmare på alla platser.

    Om du tittar på samtliga situationer och vet att det förr, för 40 år sedan var 33% kallare än normalt, 33% normalt och 33% varmare än normalt så har den sannolikhetsfördelningen förändrats:
    Numera är det bara 10% kallare än normalt, 25% normalt och 65% varmare än normalt. Av dessa 65% varmare än normalt är det 10% som är mycket varmare än normalt.

    Sannolikheten för en kall sommar har alltså minskat från 33% till 10%. De inträffar, men inte lika ofta som förr.
    Sannolikheten för en varm sommar har gått från 33% till 65%. De är vanligare, men inträffar inte varje sommar.

  • Hej Martin!

    Hur tror du kommande vinter blir? Kallt och mycket snö eller varmt och blaskigt?

    Martin: Inte så kallt. Snörikt i norr och/men mer av blask i söder.

  • Lägg ner Martin, du skriver de flesta kommentarerna under dina artiklar själv!!!

    Martin: Eh, var får du det ifrån? Jag skriver just nu och på den här raden. Men det som står ovanför den här linjen har du skrivit eller hur?
    Samma sak gäller med alla andra kommentarer. Jag skriver inte under pseudonym. Det jag skriver markerar jag genom att inleda med mitt namn och göra kommentaren kursivt. Inget annat.

  • En månadskrönika över julivädret 2012:

    Juli inleddes ostadigt i norr, men allt stabilare i söder. Kraftiga skurar förekom i norra Lappland, och den 4 rapporterade Katterjåkk (700 m ö h) snöbyar.

    Den 5-9 var maxtemperaturen varje dag i rad som mest 27 grader; den 5 hade Lämbäcken (Värmland) 27 grader, den 6 hade Hemling 27,1 grader, den 7 hade Lycksele och Malå 27,2 grader, samma temperatur uppmättes i Målilla den 8 och i Kristianstad den 9.

    I varmluften bildades rikligt med regn- och åskväder, och den 8-9 rörde sig en kraftig åskfront in över östra Götaland, med i allmänhet kring 110 mm regn i ett litet område i östra Småland, där Hinshult på ett dygn fick 163 mm regn. I Mockfjärd i Dalarna föll på 24 h 102 mm regn.

    Regnandet vållade förstås översvämningar, i Småland t o m besvärliga sådana, med extremt högt vattenstånd i både Emån och Silverån, och översvämmade tomter och källare.

    Sedan följde svalt och ostadigt väder den 10-19, även om dagstemperaturerna av och till var ganska hyggliga på ostkusten, där Haparanda toppade med 24,6 grader den 18 under denna period. I Västsverige var det däremot i allmänhet under 20 grader. Hela Sverige hade ostadigt, och speciellt i söder föll stora regnmängder i samband med skurar. Det var även ganska blåsigt.

    Nätterna var kalla, och under enskilda klara och vindsvaga nätter nådde temperaturen ned till 5 grader ända ned på Sydsvenska höglandet. I inre Lappland var det vid ovanligt många tillfällen frost, tidvis stark sådan, med lokalt under -2 grader under natten.

    Den 20 nådde en högtrycksrygg södra Götaland från Storbritannien, och vädret stabiliserades där, medan det fortsättningsvis var ostadigt från mellersta Götaland och norrut, med mycket skurar. De följande dagarna förstärktes ryggen från sydväst, samtidigt som den växte sig allt längre norrut över Skandinavien, och skuraktiviteten minskade successivt. Fram till den 23 blev vädret allt stabilare i söder, och det blev sommarlika temperaturer på runt 20 grader. Dock var nätterna kyliga, och återigen var det lokalt frost i inre Lappland. I Pajala blev det exempelvis under natten under -2 grader.

    Den 24 nådde en varm sydvästlig luftströmning Sverige från kontinenten, och temperaturen nådde över 25 grader i Skåne och östra Svealand. Det varma och torra vädret fortsatte sedan fram till den 27, även om en del moln passerade över östra Svealand, dock i allmänhet utan nederbörd. I Norrland var det dock fortsatt ostadigt, och mellan 15 och 24 grader.

    I söder blev det samtidigt allt varmare, med toppad värme kring den 25-27, då maxtemperaturer på 25-29 grader uppmättes i stora delar av Sydsverige, med 29,3 grader i Kristianstad den 24, 30,5 grader i Lund den 25, 28,7 grader i Karlshamn den 26, 30,3 grader i Lund den 27 och 30,1 grader i Lund den 28.

    Från den 27 började den varma luften strömma norrut längs Norrlandskusten, där man kom upp i 25 grader på flera platser. Följande dag pressade en front västerifrån på med regn, och i Göteborgstrakten drabbades man den 28 av ett regelrätt regnkaos, med våldsamma störtskurar med åska, och en del översvämningar. Innan regnet nådde övriga Sydsverige hann det bli en varm och fuktig dag, med kring 25-gradig värme.

    Den 29-30 låg den varmaste luften över östra Svealand och södra och mellersta Norrland, där Sundsvall toppade med 27,9 grader den 29, medan svalare luft tog sig in över Sydsverige västerifrån, med en hel del skurar, men emellanåt hyggliga eftermiddagstemperaturer vid sol.

  • Haha, en del av dom som kommenterar här borde bli komiker, har inte skrattat så mycket på länge. 😉

  • Daniel: Känns som att du försvarar SMHI för deras extremt dåliga prognoser. Prognoserna i Tyskland är överlag mycket bättre än de Svenska och vi har samma resurser som dom. Man kan inte spå vädret rätt till 100% och det kommer man aldrig. Men så illa prognoserna är på Klart.se är skamligt. Jag kan spå i en kopp te och få bättre resultat. Det kan jag lova här och nu!

    Martin: Hej Albin. Jag undrar vad det blir för temperatur i Östersund på måndag, om det kommer att regna och i så fall när och hur mycket.

    Och så vill jag gärna veta hur man gör prognoser i en kopp med te (kaffesump har jag koll på men inte te).

    🙂

  • Förstår ju varför man kan tro att du skriver egna kommentarer när ovanstående inlägg och din kommentar är skrivet i samma text utan kursiv stil och fet text. Se nedan:

    ”Vinter 2012/2013 säger:

    torsdag den 23 augusti 2012 klockan 14:24

    Hej Martin!

    Hur tror du kommande vinter blir? Kallt och mycket snö eller varmt och blaskigt?

    Martin: Inte så kallt. Snörikt i norr och/men mer av blask i söder.

    Martin: Okay. Jag gjorde ett misstag 🙂 Ibland regnar det fast solen skiner. Men att tolka det som att jag skriver kommentarerna själv?
    Jag skall korrigera det så att det blir fetstil och kursivt på det du påpekat. På andra bloggar använder moderatorn färgad text, det skulle vara ett bättre alternativ.

  • Daniel, värst vad du gick igång på Aftonbladet, att du kunde bli så arg….Men du har ju rätt att den blaskan är totalt meningslös att läsa. Sedan tycker jag allt att det är höst pågång, eller iaf förhöst. Brukar kalla det höst när våra björkar och aspar släpper löv, helt plötsligt räcker födan i fårhagen igen, och detta skedde med början för ett par dagar sedan, Västra Götaland.

  • Martin. En sån som Albin som inte fattar något om atmosfärens dynamik kommer inte att klara av att ge ett svar på din fråga om Östersund. Det är också fel det han skriver att de tyska prognoserna är bättre. Är Albin kanske bosatt i hela tyskland?? Knappast. Han kanske ska ta och fråga tyskarna hur väl prognoserna stämmer där. De tyskar jag känner säger att de svenska prognoserna för tyskland stämmer bättre.

  • Tack för en bra hemsida.

    Själv har jag pollenallergi och har varit i det närmaste fri från detta i år tack vare regnskurarna som tvättar luften. Det finns även fördelar med regn. För min del är det bäst med varierande väder. Samtidigt slipper man vattna trädgården stup i kvarten.

  • Svar till Daniella:

    Jag tog nog i lite väl mycket i min senaste kommentar, men det var för att jag hade tröttnat på allt klagande runtom kring mig. T o m Martin reagerade mindre positivt på mina ord i kommentaren. Jag ber därför om ursäkt om jag verkade tjurig.

    Det är ju förstås rätt att sommaren börjar gå mot sitt slut här i Sverige, det är ju trots allt slutet av augusti, men det jag irriterade mig över var att Aftonbladet använde sig av en domedagsliknande ton, d v s ”hösten är här, glöm bort sommaren”. Av erfarenhet kan det komma någon enstaka sensommardag även i september. Dock är även hösten vacker, med all färgglada lövprakt.

  • Daniel, du tillhör ju inredningen här. Kul med dina inlägg fast ibland lite för mycket siffror…..
    Det skulle vara riktig kul om vi fick en riktigt varm septembermånad, sommaren har ju inte gett oss många sammanhängde och riktigt varma dagar. Trots allt småregnande en ganska bra sommar. Köper Aftonbladet någon enstaka gång när drevet går igång på nån specifik händelse och när man behöver mata hjärnan med endast lättsmälta saker.

  • Är nog en bra ide’ Martin, att ändra färg. Kanske inte den viktigaste frågan i världen justnu men men…Dessutom har du blivit ordentligt mycket trevligare det sista. Tycker det var lite väl lättstött ett tag ifrån dig. Det höjer bloggen, avsevärt med en trevlig Martin. Ni har helt klart bästa väder bloggen och bra vebbupplägg för väderprognoser.

  • 2012: Jag vet precis hur atmosfärens dynamik fungerar och likt väl de modeller som finns. Alltifrån GFS till Europas ECMWF och vilken säkerhet de har. Erfarenheten av vädret får jag genom att jämföra modeller och Klart.se ligger ett steg bakom verkligheten. Yr.no har också sina brister, tex har de en tendens till att visa för höga dagstemperaturer vid högtrycksväder. Klart.se visar oftast mer nederbörd än vad verkligheten blir.Och jag bor i Sverige och verkligen inte Tysk. Döm inte folk innan du vet något om dem!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *