Ut ur dimman

Av Martin Hedberg

Dagens blogg är ett svar på en fråga från en läsare, Stefan, som vi fick angående dimma:

Fråga: En liten undran varför det verkar så svårt för er att förutse var dimmolnen ligger kvar eller inte. Har ni bättre verktyg nu, eller är det lika svårt som förr. Igår var det en gul sol i er prognos och lika idag. Men ute ligger dimmolnen gråa, och det gäller ett stort område, så det går väl inte ”som du brukar” säga att det är svårt att säga för en lokal ort… Tacksam för svar! PS och när kommer vintern? DS

Svar: Hej Stefan. Dimma är svårt att prognostisera dels eftersom den kan vara mycket lokal, dels eftersom det är mycket små saker som avgör om dimman skall lätta eller inte. Om dimman är 40 eller 60 meter tjock respektive hur kompakt den är kan göra skillnad mellan att solen förmår ”bränna igenom” eller inte.

När solen väl har trängt igenom dimman och kan värma marken så lättar den ofta rätt snabbt. Därefter kan dimman antingen lösas upp eller övergå till stackmoln/stratocumulus. Det kan i sin tur göra att solen åter går i moln, trots att dimman lättade.

När dimma väl lättar så stiger ofta temperaturen flera grader. Det hänger givetvis samman med att solen värmer en hel del, men lika viktigt är att den så kallade inversionen löses upp.

En inversion är en situation där temperaturen stiger med höjden. I en inversion är det alltså kallare närmare marken än högre upp. När inversionen löses upp så blandas varmare luft ner till marken.

Inversioner är vanliga höst- och vintertid och temperaturskillnaderna kan vara av storleksordning tio grader på en höjdskillnad av bara hundratalet meter.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

7 CommentsLeave a comment

  • Hej! Jag har läst svaret som du gav Stefan men du svarat inte på ”PS”: När kommer vintern?? Jag är oxå nyfiken. Får vi svaret idag? 🙂

    Martin: Det beror väldigt mycket på var man bor. På en del platser i Sverige har man redan vinter. På andra är det osäkert om det blir vinter alls. 😉

  • När kommer vintern till Stockholm?

    Martin: Statistiskt sett kommer den första veckan i december. Men jag tror att det blir senare.

  • när kommer vintern till värmland? och tror du de kommer bli lika mycket snö i går som de två förgående vintrarna OCH Lika KALLT *usch*

  • Jag bor i Nyköping och undrar också när vintern kommer. Tror du inte att vi får riktigt vinterväder i slutet av november, utan milt och dimmigt väder med någon enstaka kall dag ända in i december? NAO nu är positiv, förutsätter du att det fortsätter så?

  • Hej!
    Skulle man kunna spara värmekostnader på vintern genom att röra om inversionslagren (fläkt eller annan ”visp”) när det är kallt?

    Martin: Jag tror nog att energin som går åt att vispa överstiger energin i värmen man sparar i huset. Men ibland kan det vara värt det, se nästa fråga.

  • Skulle t.ex. en eller några helikoptar kunna bryta en inversion på vintern?

    Martin: Ja. Det har använts vid kritiska situationer. Jag har tex hört om jordgubbar som var på väg att förstöras av nattfrost. Jordbrukaren hyrde då en helikopter som flög på låg höjd över fälten med jämna mellanrum under natten. Det kostade en rejäl slant, men han fick igen det då värdet av jordgubbarna var större.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *