Uppföljning av prognos och ensembler

Som ni läsare redan vet så är det kallare luft på väg in över Sverige från och med fredag-lördag. Det blir även en del snö.

Men först blir det faktiskt ännu lite mildare.

Uppfoljning_20140106_1.003För att testa hållfastheten av ECMWF:s ensembleprognoser så presenterar jag en temperaturprognos för Stockholm som jag kommer att följa upp kommande vecka. Den huvudsakliga prognosen är den svarta linjen.

Men ingen prognos är exakt. Därför har jag gjort ett säkerhetsintervall illustrerat av det grå fältet. Det är här som ensemblerna kommer in i bilden.

Ensembler är en stor serie av vanliga prognoser där man pertuberat, dvs varierat, startsituationen lite mellan varje prognos. Om prognoserna utvecklas på samma sätt så kan man vara rätt så säker på hur vädret blir. Om de avviker kraftigt från varandra så vet man att atmosfären är mer labil och att prognoserna därför inte blir så säkra. Det är därför helt naturligt att det grå fältet vidgas längre in i framtiden. (Men det kan i vissa vädersituationer konvergera, dvs samlas.)

Tanken är att minst 85% av observationerna (de runda ringarna) kommer att ligga inom det grå fältet. Uppföljningen görs mot observationer på Bromma flygplats. Obs, här gör vi alltså en veckoprognos som följs upp live. Ingen chans att korrigera data eller ”cherry-pick” det man anser vara rätt data.

Så vädret: Kommande dagar fortsätter mild och fuktig luft att strömma upp över Skandinavien. Tidvis blir det blåsigt och det passerar en del områden med regn/snö. Det fortsätter att vara för årstiden mycket milt väder.

Under torsdag-fredag berörs södra Sverige av ett nederbördsområde som ger 10-20 mm nederbörd, troligen mest som regn.

Under fredagen så börjar kallare luft svepa ner över Norrland. Under lördagen har det nått ner till Svealand och i samband med detta sjunker temperaturen under noll grader i Norrland, Svealand och på sydsvenska höglandet.

Ett högtryck växer till under helgen vilket håller kvar kylan. Nåja, det blir inte kallt-kallt, det blir för årstiden normala temperaturer.

Solen torde också förmå visa sig, något som många (de flesta?) längtat efter.

I början av nästa vecka strömmar åter lite mildare luft in med början över Norrland.

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

21 CommentsLeave a comment

  • Alltid Stockholm som exempel. Det bor människor utanför staden också… Sen att det råka vara huvudstaden spelar ingen roll. Man kan använda sig av andra stora städer också, som Göteborg eller Malmö.

    • Nu är ju Stockholmsområdet med sina 2,2 miljoner invånare det område med störst befolkningskoncentration. Alltså täcker man in en större del av befolkningen än om man tar Arvidsjaur.

      Men visst vore det intressant att även ta med Göteborg, Malmö och kanske Sundvall-Umeå.

    • Avvikelsen är varken symmetrisk eller har samma densitet. Men det är klart att man skulle kunna ordna någon form av index.
      För min egen del ser jag ofta hellre vädret som en sannolikhet än ett exakt värde: Tex Istället för att veta att det blir omkring -2 så ger det mer att veta sannolikheten för att det skall bli kallare än 0 grader om T timmar. Haken är att alla har olika gränser som intresserar och att det inte är helt enkelt att greppa sannolikheter i alla lägen.

  • Den kontinuerliga avvikelsekontrollen sitter i inbyggd i alla prognoser.Det är som du säger Martin.Det finns lika många varianter på prognoser som det finns prognosmakare.Det gäller att hitta den man tror mest på.

    • Kraftigt meanderande jetvind. Samma fenomen skapar rekordkylan i USA.
      När det blir varmare i Arktis så minskar kontrasten mellan Arktis och mellanbreddgraderna. Det gör i sin tur att jetvinden blir svagare. Det gör att den meanderar, böljar, mer istället för att blåsa mest från väst till ost. Det gör i sin tur att mild luft når längre norrut på vissa platser och kall luft når längre söderut på andra.

  • Du skriver att det blivit varmare på Arktis vilket jag antar beror på ökad växthuseffekt. Det innebär att mildvädret i Sverige nu beror på den pågående klimatförändringen, men att det lika gärna kunde blivit rejält kallt istället. Så effekten i Sverige av klimatförändringen är att temperaturen (vädret) kommer att variera mer ju mer jorden värmas. Är det en korrekt tolkning?

  • Henrik och många andra: det hela är inte märkvärdigare än att temperaturen mellan januari och juli kommer att variera en hel del, utan att det förrycker den allmänna uppvärmning som sker från vinter till högsommar. Som jag visat vid något tidigare tillfälle så a v t a r temperaturen under ¼-1/3 under denna halvårsuppvärmningsperiod. För atmosfären som helhet gäller samma sak: oberoende av om det bli varmare, kallare eller oförändrat över 100 år kommer temperaturen att växla enormt och effektivt dölja långsiktiga trender.

  • ”Kontinuerlig avvikelsekontroll”? Jo, det finns. När ECMWF kör om prognoserna med 12 timmars intervall tar man hänsyn till nya observationer. Detta ger i medeltal en bättre prognos, men bara under de första dygnen kan man räkna med att det nästan alltid är fallet. Bortanför 5-6 dygn kan den senaste prognosen vara sämre i ungefär 30-40% av fallen.

    En annan metod är att innan den nya datorprognosen kommer använda statistiska metoder för att korrigera prognosen i ljuset av senare information. Om t.ex. prognosen angivit ett temperaturfall från +2 till -4 de första 12 timmarna, men det efter fyra timmar bara fallit till +1 i st.f. +/- 0 så kan ett automatiskt statistiskt system t.ex. föreslå att temperaturen blir till -2 i st.f. -4.

  • Ser de flesta har ändrat från minus och snö på lördag i västra götaland till flera plusgrader och regn. Hur troligt stämmer den nya prognosen, Martin? Ska nämligen åka bil tidigt under lördagen och hade varit skönt att veta om jag behöver vara orolig för halka.

  • Det är ett jävla tjat om den förbaskade vintern.Det är väl så bra det kan bli när det inte är någon kyla o en massa jäkla snö.Nu vänder det skriver de på väderprognoserna, vad då vänder? Jo till snö och kyla, är det något att jubla över?Nä tacka vet jag när det är milt o ingen snö det sparar mycket pengar.Alla tokstollar som gillar snö o kyla flytta till nordpolen stanna gärna där för evigt så blir ni väl nöjda.Tacka vet jag milda vintrar det är så skönt så skönt!!!!!!!!!!

    • Nu är det så att det är många som tycker att vinter utan snö är mörkt, trist, skitit och till och med allmänt deprimerande. Snö är raka motsatsen, det är Vackert!!!!!

      Låt inte snålheten att du sparar några kronor i elkostnader gå ut över att gilla en vit vinter.

      • Nej du. Snö och kyla är väldigt otrevligt och deprimerande.
        Det kostar inte bara ekonomiskt utan också många människoliv pga ökande sjukdomar, olyckor och annat. Hjärtinfarkterna ökar av snöskottningen, halkolyckor och kräksjukan och influensan sprids lättare i den torra kalla luften.
        Någon påstod att självmorden skulle öka pga mulet, milt väder – det vet jag inte, möjligen ökar det ljusbristtriggande depressioner, men det går att avhjälpa med mer ljus och ökningen torde vara försumbar jämfört med skador, sjukdomar och omkomna som kan relateras till is, snö och minusgrader samt torr luft.

        • Tror du att det är snöskottningen som är orsaken till hjärtinfarkterna eller att personerna i fråga redan är i dålig form på grund av dåliga matvanor och för lite fysisk aktivitet? Om de fick skotta lite mer snö kanske de skulle få sig fler regelbundna träningspass och därmed förebygga infarkterna. Halkolyckor kan lätt förhindras med broddar och vad det gäller de allvarligaste trafikolyckorna minskar de under vintern eftersom de flesta sänker farten. Dessutom fångas kanande bilar upp i snövallarna och hindras från avåkning.

    • Vart bor du då? I största delen av Sverige råder det vinter några månader om året, det är klimatet som är förändrat. Kan inte vara lätt att hata vinter när man bor i norden, du verkar bära på en del aggressioner? Är det inte bättre att du flyttar till ett ställe där det inte kommer snö eller?

  • I helgen började det blåsa på västkusten – igen.

    Men strax innan dess fick vi det berömda stormljuset när solen hade gått upp, dvs. ett smutsigt ljus av gul-brun-grå karaktär.

    Varför blir det sånt ljus?

  • Låt oberoende klimat forskare få säga sin mening om klimat förändringarna inte bara dom som är sponsrade o kan skrika o gapa mest .Det är tydligt att man bara lyssnar på vissa forskare.Lägg ned miljöpartiet med dom så stannar Sverige.skatt på allt som har hjul o rullar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *