Svag inledning av veckoprognosen

Av Martin Hedberg

Som konstaterades i kommentarer redan i går morse så var det inte precis någon drömstart av veckoprognosen jag lade upp i söndags. Söndagstemperaturerna fungerade bra. Prognosen började egentligen redan under söndagen, men jag klippte dem så att prognosen startade på måndag morgon. Men redan under de tidiga måndagstimmarna så gjorde temperaturen ett skutt som det inte fanns antydan till i prognosen.

Inledningen av uppföljningen till veckoprognosen för temperaturen i Bromma.

De andra parametrarna, tex nederbörden som skulle dra in över Götaland och Svealand, har dock följts mer planenligt.

Nu återstår att se om temperaturen kan hitta in ”på rätt spår”. Man vill ju gärna säga så eftersom verkligheten uppenbarar sig efter prognosen. Men rättare sagt är: ”Nu återstår att se om prognosen, trots en svag inledning, kan hitta tillbaka till verkligheten”.

Det är en väl inarbetad ”sanning” att en prognos inte kan bli bra senare om man inte får till det i inledningen. Men som Anders påpekade i en kommentar så kan den avvikelsen driva iväg till ett annat geografiskt område.

Det är bara att hoppas att det felaktiga området var begränsat och att modellerna har fångat initialtillståndet tillräckligt bra i övriga områden för att prognosen skall kunna repa sig.

Skulle jag misströsta lite över dessa förhoppningar så är det för att även prognoserna under senare delen av söndagen och måndagens prognoser visade sig vara konsistenta med felet som låg till grund för min presenterade prognos.

Å andra sidan så har de prognoserna även stöttat utvecklingen som jag tecknat från tisdag lunch och framåt, dvs upp till ca -1,5, därefter sakta sjunkande kommande dagar.

Om vi klarar den passagen så kommer nästa vägskäl, bokstavligt talat, tidigt på fredag: Blir det kallare eller lite mildare över helgen?

Fortsättning följer.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

19 CommentsLeave a comment

  • Sluta att tjafsa om Stockholm!!!
    Vädret där är INTE intressantare än någon annanstans i Sverige.

    Martin: Det är ett exempel och experiment. Skall jag då välja en punkt så blev det av praktiska skäl Stockholm.

  • När tar kylan slut Martin?
    Det vore skönt med lite senvinter snart, som sakta men säkert kan övergå i vårvintern, som i sin tur kan övergå i våren. Kan denna kyla försena vårens ankomst? Vore tacksam för svar.
    Kram Lottie

  • Lottie: Det är mitten av januari .. Det oroar mig mer när det är +10 istället för minusgrader. Förhoppningsvis inträder våren när våren ska komma, dvs i slutet av mars. På med kläder, ut och gör en snöängel i nysnön.. Vintern är vad man gör den till.

  • Snön kom när den skulle komma, möjligen något tidigare, men klart mer. Igår kväll var prognosen 2mm och lätt snöfall. Tittar man på prognosen just nu skall det komma 4mm i smält form ända till midnatt och två snöstjärnor. Utanför ligger dryga dm och snöfallet bara fortsätter.

    Tittar man på temperaturkurvorna verkar de ligga i osynk en halv dag för tidigt. Hur kommer det sig att väderomslaget kom så pass mycket ”snabbare fram” än prognosen?

  • Jajemän, då var det vitt av snö i Skåne och Malmö igen! Glöm inte att ta körkort för era snöskotrar och köp tillbaka era snöplogar så slipper ni seriekrockar. Trolololololo :D!

  • Var är all snön som alla pratar om? Här i sydvästra svealand finns den då inte. När kommer den hit?

  • I norrköping har de kommit runt 30-35 Cm idag, medans de varna för 5 CM haha fail, men men allt de som smälte bort förut är tillbaka nu 😉 jävligt mycket snö har kommit idag.

  • Här på Österlen har vi just nu minus 14. Och kallare blir det. I morse var det -2. Vindstilla. Dessutom har vi fått en ärtsoppsdimma, ingen sikt. Tur att det snöade rejält på förmiddagen så kanske delar av växtligheten klarar sig hyfsat.

  • När jag den 23 december åkte på E47:an i Danmark i full snöstorm, var plogbilarna snabbt ute och plogade motorvägarna, där vinden drev ihop snön i drivor, samt fick snön att yra runt i luften. Tackvare dem kunde bilisterna tryggt köra på motorvägen dålig sikt och dåligt väglag till trots. Jämfört med hur snöröjningen fungerar på E4:an är detta idealiskt i flera avseenden, och intet alltför sällan har gatorna i Haninge söder om Stockholm, där jag tidigare bodde, i flera dagar legat oplogade, trots upprepade snöfall. Även i NV-Skåne, där jag har sommarstuga, är plogningen under all kritik, och vid vissa tillfällen när snön töar eller blankis alternativt snöhalka har byvägen varit så hal att den har varit ofarbar, och då syns vare sig salt- eller grusbilar till.

  • Jag har en fråga till Anders Persson:

    På SMHI:s väderblogg, i inlägget ”En av de regnigaste nyårsnätterna” eller något liknande, hävdade jag att det rätt ofta blir ett tillfälligt avbrott med kallare väder, medan det såväl innan som efter nyår är mildare. Jag baserade detta från följande artikel på YR.NO:
    http://www.yr.no/nyheter/1.10848504

    Huruvida tolkar Du denna artikel som trovärdig och faktabaserad eller ej? Jag erkänner att jag var lite för självsäker när jag kommenterade inlägget på SMHI:s väderblogg. Det är ju självfallet att ni meteorologer vet mer om väder och klimat än vad jag gör, men eftersom att meteorologi är ett av mina specialintressen, tycker jag att denna artikel på YR.NO var spännande att läsa, oavsett om den är faktaenlig eller ej.

  • Lottie, från DMIs månadsprognos:
    Også længere frem dominerer kulden billedet. Hele februar forventes at være kold med 2 til 3°C under normalen for vejrdekaden på 1,2°C. Lavtryk vil fortsat tage en kurs syd om Danmark og risikoen for isdække stiger – først på søer og sidenhen i fjorde og det kystnære hav.

    Gäller ju självklart Danmark, men den sydliga lågtrycksbanan gäller ju självklart också för oss.

  • Bäste Daniel och alla andra: Jag kommer just från TVn. Har sett Leif G W Persson i ”Veckans Brott” med ”Fråga Leif” på slutet. Och det är inte bara därför att också jag heter Persson som jag känner mig lite grann i samma situation som GW.

    I kväll påpekade GW vid något tillfälle att det är lite variation inom brottsligheten: samma saker kommer igen och det är bara den tekniska utvecklingen som driver förändringarna framåt. Samma gäller inom den meteorologiska ”brottsligheten”.

    Den intervjuade meteorologen John Smits har jag träffat och han är en trevlig prick. Men även trevliga prickar kan falla för frestelser och begå brott eller, som i Johns fall, göra dumheter. Dumheten han har begått är inte ny och frestelsen att begå den är lika vanlig som att vittja handväskor av icke ont anande damer.

    John visar en kurva som anger medeltemperaturen, dag för dag 1937-2011, vid hans arbetsplats på met.no i Blindern utanför Oslo. Kurvan visar mycket riktigt en liten topp vid julafton. Men det gör den också vid den 25 november och 4 december, dagar utan någon särskild signifikans.

    Ja, kurvan guppar upp och ner under sin långsamma färd ner från typiska +4 i början av november till typiska -4 i slutet på december.

    Jag har inte kläm på Oslos klimat men jag skulle tro att medeltemperaturen de individuella dagarna varierar en hel del: en del dagar har det varit fem grader varmare än medelvärdet, en del dagar fem grader kallare osv.

    Antar vi således en variation av de individuella dagarna på 10 grader så leder det över 74 år till en variation på drygt en grad för detta medelvärde. 10 grader ska nämligen divideras med kvadratroten ur 74 vilket ligger på cirka 8 ½ grad – och det är just en sådana en-graders variation vi kan se i hela kurvan.

    För att verkligen belägga en sådan här värmeanomali skulle det behövas minst 200 års data. Och då kommer vi till det tredje mystiska inslaget i det här ”dådet”.

    Det kan hända att det inte finns observationer från Blindern före 1937. Men andra platser i Osloområdet eller södra Norge bör ha observationer från i mitten av 1800-talet. Hade John varit seriös hade han tagit en sådan temperaturserie och undersökt om toppen finns där också.

    Hade det här nu varit TV så hade jag, liksom min namne, tagit av mig glasögonen och lite trött tittat in i kameran och sagt att det är stor risk att John blir en ”återfallsförbrytare”. Att dra slutsatser ur för lite meteorologisk data är nämligen ett säkert sätt att tillvinna sig uppmärksamhet av lättlurade journalister.

  • Tack för svaret Anders Persson!

    Så detta temperaturhopp kring julafton är som vilket temperaturhopp som helst vid andra tidpunkter på året, d v s det är snarare själva datumet än de meteorologiska aspekterna som är intressant.
    Medan jag läste igenom YR.NO:s artikel tyckte jag mig ana någon form av oseriositet, och själva artikelrubriken skvallrade om detta.

  • Ja, det var intressant. Din namnes lagar är både lättare och svårare att överskrida än dina.

    På tal om det(?), 🙂 befanns dubbelt så många bli anhållna för dryckenskap under året 1899 i Kristiania (Oslo) än i Stockholm och tre gånger så många som i Köpenhamn: ”22,176 för Kristiania, 10,801 i Stockholm och blott 7,738 i Köpenhamn.”
    …Sprittermometrarna kanske var trasiga. 🙂

    Från samma år och Göteborg:
    ”Sämre väder än det varit i jul, har inte förekom- mit, icke ens en gång i Göteborg, under mannaminne. Regn alltifrån julafton, ösregn gräsligare än någonsin i som- ras. Väglaget iir i värsta olag och julhumöret måste lita till glada lag för att hålia sig uppe i »mellanda- garne», under hvilka tiden släpar sig fram lika långsamt som spårvagnarne.”
    Källor: tidningen ”Kalmar”, först 19010105, sedan 18990104

  • Tydligen fortfarande svag prognos 🙂
    Igår stod det att Falkenberg skulle få lite sol, ingen nederbörd. Idag -5 och någon snöby.
    Tittar jag ut genom fönstret är det jämngrått och ymnigt snöfall. 🙂
    Ni missar sällan kraftigare snöfall.

  • Enligt de rapporter jag idag fått från mina släktingar i Kroatien börjar snödjupet att stiga över 60 cm, och imorgon väntas ytterligare 40 cm falla. Det krävs inget mattesnille för att kunna förstå vad summan av dessa två siffror blir. I Zagreb har flera stationer mer än 60 cm snö, och med tanke på att Zagrebs absoluta snödjupsrekord genom alla tider är 84 cm från 1895, och vi tar hänsyn till de prognosticerade nysnömängderna de kommande dagarna, är det inte en fråga om OM utan NÄR snödjupsrekordet för Zagreb slås en gång för alla. Här nedan skall jag försöka att översätta artikeln på http://meteo-info.hr angående snörekorden:

    ”Snörekorden faller som mogna päron:
    För andra gången under loppet av de senaste två månaderna är Zagreb igensnöat. Vid bägge tillfällena har dessutom snödjupsrekord satts på olika meteorologiska stationer runtom i Zagreb.
    För lite drygt en månad sedan uppmättes en rekordstor snödjupsökning på den meteorologiska stationen Zagreb-Grič, där det under loppet av ett dygn, alltså 24 timmar, föll 38 cm nysnö, efter att man dagen innan haft barmark. Detta slog det gamla snödjupsökningsrekordet från den 7 mars 1955, när samma meteorologiska station under loppet av samma tid fick 34 cm nysnö.
    Det senaste utbrottet av snö i Zagreb har, förutom svårigheter i trafiken, även medfört nya snörekord. Klockan 19 på kvällen var snödjupet vid den meteorologiska stationen Zagreb-Maksimir uppe i 68 cm, medan Grič mätte 57 cm. 68 cm snö i Maksimir är ett rekordstort snötäcke för stationen sedan de kontinuerliga mätningarna startade 1949.
    Däremot blev Grič denna gång utan ett nytt snödjupsrekord, så det är fortfarande de 84 centimetrarna från den 28 februari 1895 som gäller för denna station. Dock har stationen satt ett nytt snödjupsrekord för januari månad, eftersom att dagens snödjup är större än det som uppmättes vid det förra rekordtillfället den 24 januari 1940, då 49 cm snö täckte marken vid Grič. Senast det låg mer snö vid stationen var mars 1955, alltså efter det ovan nämnda ymniga snöfallet vid detta tillfälle.
    Snön kommer de kommande dagarna att med varierande intensitet falla över Zagreb, vilket innebär att vi har fler snödjupsrekord att vänta oss.”

  • Frågar igen, hur kall blir Fredagen till Lördagen i Sörmland? Har varit olika bud några dagar nu, även olika timme för timme.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *