Stackmoln 5 Bymoln

När stackmolnen växer uppåt tillräckligt mycket övergår de i bymoln av molnsläktet Cumulunimbus. Här finns ett par olika arter beroende på hur molntopparna ser ut.

Har man fortfarande skarpa konturer i de övre delarnas utbuktningar får cumulunimbus-molnet tillnamnet calvus. Börjar topparna få en suddig och strimmig struktur i form av ett städ har man ett  Cumulunimbus capillatus med skurar eller åska och ibland hagelbyar.

I ett cumulunimbus-moln förekommer häftiga vertikala rörelser med kraftiga vindar, som skapar elektriska fält med positiva och negativa laddningar. När spänningskillnaden blir för stor mellan områden med negativa och positiva laddningar sker en urladdning, blixten, antingen inuti molnet eller mellan molnet och marken. Vid urladdningen upphettas och utvidgas luften så snabbt och våldsamt att det blir en tryckvåg i form av en knall, åskdundret.

Alla vet väl att man kan räkna ut avståndet  i kilometer till åskmolnet genom att räkna sekunderna mellan blixt och knall och dividera med tre.

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

5 CommentsLeave a comment

  • Hej!

    Hur högt kan dessa moln nå på våra breddgrader? Har hört att de kan bli väldigt höga i tropikerna.

    Hälsningar
    Andreas

  • Klart att man vet det 😉
    Den metoden brukar jag använda när jag räknar ut avståndet. Ca Kl 4:30 i Sandviken, såg jag en blixt och räknade till upp till ca 30 sekunder till knallen hördes, då fick jag till ca 1 mil norr om Sandviken, och dagen efter fick jag höra att det var rejäl åskväder i Järbo, och avståndet typ fågelvägen är ungefär 1 mil. Det lös bara till mot horrisonten. Men som jag hört är det nästan gränsen att man kan uppfatta muller vid 1 mils avstånd. Smällen var dov fast högt, så isåfall om det var riktig nedslag eller. Det har jag ingen aning om. Men det är kul att man tippar rätt.

    Mvh

    Christian

  • Nja Ingvar. Då ljudhastigheten är 340 meter per sekund kan man lätt räkna ut att det endast tar sex sekunder för ljudet att färdas två kilometer 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *