När blir det bra väder?

Temperaturavvikelse, grafik från SMHI

Måste man åka utomlands för att få sommar?

Jag menar att jovisst är det sommar, men det är inte den sortens sommar som de flesta drömmer om. Hur länge skall det ”ostadiga vädret” hålla i sig? Varför är det så regnigt och kallt? När blir det sommar på riktigt och hur var det nu med den där ”globala uppvärmningen”?

Jorå, global uppvärmning har vi så det räcker. Men det märks inte här i Skandinavien just nu. Tiden räcker inte till för att skriva alla artiklar som skulle behövas för att bevaka de extremhändelser som är relaterade till värme, kraftig avdunstning och kraftig nederbörd.

Men just nu och här, och i maj, så har det varit kallare än normalt.

Temperaturavvikelse, grafik från SMHITemperaturavvikelse för olika perioder i år. Från SMHI.

Fast å andra sidan så har det hittills i år varit varmare än normalt. Det är helt enkelt så att det var mycket varmare de första månaderna än det är kallare nu. Så på det hela taget ligger vi på plus. Även om det inte känns så just nu.

På samma sätt är det med övriga världen: Stora delar av resten av världen har det mycket varmare än vi (och några platser till) har det kallare. Så på det hela taget så är det plus. Global uppvärmning, still going strong.

Men så var det då frågan om när värmen kommer hit. Till Sverige, nu när folk har semester. Måste man dra söderut för att få värme?

Jag kollar tio dygn framöver. Lågtrycken fortsätter att dominera väderkartorna över Sverige. Det innebär moln-sol-regn… och temperaturer som möjligen orkar upp till ca 20 grader på en del platser på eftermiddagarna, men oftast håller sig kring 15.

Det blir en hel del regn nu på tisdag onsdag och sedan lite varmare. Ingen värmebölja, men några grader i alla fall. Den 1:a juli blir det troligen omkring 20 grader som ”normal” eftermiddagstemperatur i Götaland, Svealand och längs med Norrlandskusten.

Med tanke på det skrala utfallet av vädret hittills så vill jag inte göra för stort nummer av vädret i juli. Men det skulle kunna bli varmt. Trots den kyliga inledningen av sommaren så är det faktiskt mer troligt att det blir varmt i juli än att dagens vädertema fortsätter.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

7 CommentsLeave a comment

  • ”Tiden räcker inte till för att skriva alla artiklar som skulle behövas för att bevaka de extremhändelser som är relaterade till värme, kraftig avdunstning och kraftig nederbörd.”
    Understatement.
    Det är nedslående när man inser hur mycket det finns att skriva om, från världen över, varje dag.

    Lägg till hur lite media rapporterar.
    Då räknar jag inte med sådant som att isbjörnar käkar delfiner (SVT…) eller att Michel Mann fortfarande får på pälsen (Twitter).
    Svensson (IRL) väljer fortfarande att tro att AGW är en öppen fråga eller tom nonsens.

    El Nino brukar påverka även vårt väder i Europa.
    https://agwobserver.wordpress.com/2010/12/02/papers-on-enso-effects-in-europe/
    Just nu är temperaturavvikelserna i Nino1+2 (de mindre regionerna i östra Stilla Havet) de högsta sedan 97-98 och Nino34 de högsta sedan 2010.

    • Finns det en koppling mellan El nino och dåligt sommarväder i Sverige eller är det en tillfällighet? Jag vill minnas att vi hade en stark El nino även sommaren 1998 som var en bedrövlig sommar vädermässigt i Sverige.

      • Ja det finns kopplingar, men det är komplicerat och det behöver inte bli kallare och mer nederbörd här pga en pågående El Nino.

        Hur ENSO påverkar vädret i olika regioner på planeten beror även på hur kraftig den är, den du nämner 97-98 var den isärklass kraftigaste. Den som pågår haltar faktiskt lite just nu (trots de höga temperaturavvikelser jag nämnde ovan) men det ser ut som att den ska komma igång igen och om den gör det så finns risk för att det blir den kraftigaste någonsin.

        ENSO är klotets tredje största klimatmönster.
        Som nummer ett kommer jordens rotation och dygnet.
        Som nummer två kommer jordens bana runt solen och årstiderna.
        Som nummer tre kommer ENSO.

  • En annan sak som kan påverka är jet stream runt arktis. Tydligen så blir den svagare och då kommer väderlägen att fastna oftare så att delar av norra halvklotet får ett visst väder under längre tid. Ett exempel är den kalla vintern i östra USA som höll i sig ovanligt länge och gav snö t o m i Florida. Detta medans det var rekordvarmt i Alaska och västra USA. Det är inte så positivt ifall vädersystemen fastnar och tex pumpar regn i månader.

  • Verkar just nu vara ett tämligen fastlåst väderläge med ”lågtrycksjox” för att citera TV meteorologen alldeles nyss i Rapport när han famlade efter rätt uttryck för att beskriva väderläget. Rätt träffande iallafall.

    Personligen påverkas jag inte så mycket av det lågtrycksbetonade vädret. Det är ju ofta regnskurar och dessemellan sol, vilket känns skönt. Inte så förtjust i hett och torrt väder med bruna gräsmattor. Nä, faktiskt bäst med lite omväxlande väder!

  • Nog tycker jag att det flera dagat funnits tecken på att Sommaren är på väg från och med den komande veckohelgen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *