Milt, blåsigt och vindstilla

Av Martin Hedberg

Kommande vecka får vi milt och tidvis blåsigt väder. Men det riktigt blåsiga vädret återfinner vi på Atlanten. Där utvecklas rader av lågtryck som rör sig in mot Skandinavien och därefter på en nordostlig bana längs med Norska kusten där de fylls ut.

Ett av lågtrycken som utvecklas under torsdagsdygnet kommer att nå 940 hPa i sitt centrum. Det skall jämföras med normalt lufttryck som är 1013 hPa. Lågtrycket ser i skrivande stund ut att röra sig på en bana strax söder om Island. Trots att det går ganska nära Island så är det inte där som det blir blåsigast, de kraftigaste vindarna återfinner vi på södra sidan om lågtrycket.

Och söder om lågtrycket har vi bland annat Färöarna. Där kommer man att få både omväxlande och intensivt väder kommande vecka. Mellan lågtrycken kommer en kortvarig högtrycksrygg med svaga vindar och troligen även klart väder. Men det som Färöingarna kommer att känna av mest är de kraftiga vindarna som sveper in under torsdagen och fredagen. Det blir blåsigt över stora delar av östra Atlanten, det kommer även att kännas av i Storbritannien.

Jag har en personlig relation till väder och Färöarna. År 2000 deltog jag i Ola Skinnarmo och Torkel Ideströms Grönlandsexpedition. Vi (åtta personer) seglade med Jesper Weissglas segelbåt Seventh Wave från Göteborg mot Grönland. Vi sökte skydd på både Shetlandsöarna och Färöarna för att komma undan oväder under seglatsen. (Jespers senaste projekt är för övrigt en helt ny båttyp, Journeyman. Journeyman är bland annat ett resultat av erfarenheter efter seglingarna med Seventh Wave).

Kommer då något av dessa oväder som till veckan föds på Atlanten att dra in över oss i Sverige? Än så länge ser det ut som om de håller sig på Atlanten. Det blir i och för sig blåsigt ett par dagar till veckan, men det är till största delen orsakat av en tryckgradient (tryckskillnad per avstånd) mellan lägre tryck i norr och högre i söder, inte ett enskilt lågtryck. Detta främst i södra Sverige.

Men även om vi inte har en ny Gudrun/Per/? i annalkande just kommande dagar så medför i alla fall lågtrycken på Atlanten att mild luft pressas in över Skandinavien och temperaturerna blir över de normala. Och lite blåsigt blir det också, men inte så mycket som lite längre västerut. Och man kan inte utesluta möjligheten att något av lågtrycken drar in över oss, nu eller nästa vecka.

Det är verkligen ett helt annat väder nu än för tidigare i vintras. Europavädret under december och halva november präglades av kyla och snö. Januari var förhållandevis mild. Skall februari bli blåsig?

/Martin

               

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

4 CommentsLeave a comment

  • Enligt prognoserna blir det 0-6 grader från mitten av veckan, och det ser ut att komma mycket regn på lördag. Vi skall till Skåne på fredag, finns det chans för regn då, och är chansen stor att det blir barmark i västra Skåne när vi kommer dit.

  • Jag tror mildluften håller i sig till slutet av februari och sedan åter kyla till i början av april, som ”WSI” trodde. Eller vad tror du Martin?

    Martin: Jag tycker att det är intressant att WSI gör den bedömningen de gör. Jag vet inte hela bakgrunden till varför de gör den prognosen och kan således inte avfärda den (som SMHI och SVT gjort, trots att de inte känner till vilka modeller WSI arbetar med).
    Men om du frågar mig vad jag tror så är det att mildluften håller i sig.

  • SMHIs 10-dygnsprognos för Sthlm visar först blidväder sedan 0 – 9 minusgrader 7-10 feb.
    Only time can tell !

  • Det gagnar tyvarr inte medborgarna att de far en ganska starkt forvriden bild av endast extremer snarare an vad som ar mest realistiskt sansat och balanserat. Ar det inte golfstrommar som kommer till ett abrupt stopp sa ar det varldshaven som skall hojas tiotals meter. Forfattarna foreslar alltsa att framforallt Atlanten och ostra Stilla Havet inte kommer fa sarskilt mycket okad orkanaktivitet fram till 2100 men att det finns andra omraden som kan fa det exempelvis indiska oceanen .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *