Midsommar, men först soligt, svalt och torrt

Växlande molnighet

Högtryck sommartid brukar vi förknippa med sol och värme.

Men när högtrycket har sitt centrum på Atlanten så medför det nordliga vindar över Sverige. De kan vara olika kraftiga och det är inte alltid som nordliga vindar betyder kyla. Men just nu är det så: Idag är det blåsigt på en del platser (Östersjölandskapen) och över hela Sverige har kallare, eller skall vi säga svalare, luft svepts ned.

Men/och högtryck har ju även en tendens att stabilisera vädret. Så är det även nu, det blir mestadels uppehållsväder och en hel del sol kommande dagar. Undantaget är Lapplandsfjällen så får moln och lite lättare nederbörd (delvis som snö!) samt Götaland som under måndagen får en del regnskurar.

Midsommar då, hur blir det då?

Vi har kunnat läsa i media de senaste dagarna om ostadigt väder på midsommarafton. Jag vill korrigera den bilden något. Dagen innan, eller på midsommar, skiftar det storskaliga väderläget något. Vi går från att ligga i kanten av ett högtryck till ett flackt lågtrycksområde. Det öppnar upp för att det kan dra in/bildas sammanhängande nederbörd såväl som lokala regnskurar.

När jag kollar in olika vädermodeller just nu så ser jag såväl blå himmel med vita moln, enstaka regnskurar som ett sammanhängande nederbördsområde (det senare över Västra Götaland).

Lite mer tydlig kan jag vara med temperaturen: Det blir något varmare än idag (tack för det).

Det ser inte heller ut att bli så blåsigt.

Summering: Varmare i södra än i norra Sverige, men också större sannolikheter för nederbörd i söder än i norr. Jag har all anledning att återkomma med detaljer kommande dagar.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

18 CommentsLeave a comment

  • Den ständiga frågan hur blir vädret i midsommar och resten av sommaren? Ja det är väl ingen som vet (jo tidningarna de tror att de vet allt) prognoserna svajar som vanligt hit och dit.Martin ni har väl så mycket med datorer o satiliter, att säga hur vädret blir just i midsommar med knappt en vecka kvar hur svårt är det? Vet bara att idag den14Juni för 32årsedan snöade det här på Småländska Höglandet 10-15cm. Trevlig midsommar

    • Jag minns också att det blev så kallt mellan den 10-14 juni 1982 så att det kom ett par centimeter nysnö på småländska höglandet. Jag trodde knappast mina ögon när jag fick se snöflingorna singla ner mot marken och det var svinkallt runt 0 grader i Nässjö och 5 centimeter nysnö, för veckan innan från den 1juni fram till den 9 juni 1982 var det sol och 20-25 grader varmt. Sen under hela midsommarhelgen 1982 så var det jordens ösregn och högst 15 grader varmt, men efter midsommar vid månadsskiftet 30juni-1juli 1982 kom det fina vädre tillbaka och jag minns att det var sol och 20 grader varmt den 1 juli 1982,sen resten av sommaren 1982 var det strålande solsken och 25 grader varmt ända fram till mitten av september 1982

  • Midsommarafton planeras alltid för regn, allt annat är en bonus. 🙂

    Dagen efter är det sommarsolstånd och vänding mot mörkare tider. Den 4:e Juli är det perihelium, då är vi ca 5 miljoner kilometer längre bort från Solen än under Aphelium i Januari och ljuset tar ca 16 sekunder längre på sig för att komma hit.

    Hade påhälsning av Jehova nyss, han var inte så intresserad av onödigt vetande utan mer upptagen av en global regering och vem som var kvalificerad att regera över jorden, jag skulle söka guds rike först. Jaha… 😮
    Hunden tyckte inte om honom, men var kopplad. Skönt med förståndiga djur. 🙂

  • Jag glömmer inte midsommarhelgen 1994 då var det jättevarmt med sol och klarblå himmel och 30 grader, det var till och med 20-25 grader varmt på midsommarnatten 1994 då man satt och kollade på fotbolls-VM och drog i sej goa midsommaröl,och njöt av värmen när man grillade på altanen i Göteborg. Och resten av sommaren 1994 vet ni att det blev stekhett ända in i mitten av augusti 1994, det var så hett att man kunde bada i sjön under sena kvällstiden vid 23-tiden under fullmånens sken det var 25 grader i vattnet i sjön Nömmen utanför Nässjö.

  • Även jag har minnen av de där somrarna. Det är en av anledningarna till att jag försökt följa El Nino närmare. -82 var en av de två kraftigaste El Nino som uppmätts, -94 svagare.
    Min uppfattning: Att El Nino påverkar vårt väder är helt klart. Men genom mer extremer, vilket i sin tur måste göra det svårare att göra prognoser. Eller?

    Tar man samtidigt in ökad issmältning runt Arktis sommartid blir soppan total för min del som novis. De prognoser jag sett där nu talar om varmare framåt onsdag-torsdag och då kickar nog årets smältsäsong ingång på allvar.

    Tvärtom mot vad många kommenterar så tycker jag det är helt galet svårt med just väderprognoser.
    Prognoser och modeller kanske tom kommer att producera sämre resultat framöver?

  • Temperaturerna som väntas i södra Sverige den kommande veckan är ju inte särskilt anmärkningsvärda, vilket de däremot är i mellersta och norra Sverige, som ser ut att få flera grader kallare än normalt, med störst negativ avvikelse i norra Norrland, där man ställvis inte ser ut att komma över 10-gradersstrecket inom den kommande 10-dygnsperioden.

    • Det där omslaget i Arktis ser ut att släpa med sig varmare om någon vecka även i Norrland. Långt bort i tid, mha prognoser som jag förvtivlat försöker begripa och jag är inte meteorolog. Failure is always an option. 🙂

  • Javisst Putte är det härligt att minnas sommaren94. Sommaren ifjol var heller inte så dum.Vi kan väl hoppas att det blir något liknande i år.Kan inte annat än skratta åt tidningarna (expressen o aftonbladet) dom måste tro att folk är dumma i huvudet. Med deras idiotprognoser om super värme rekordvarmt eller störtregn superåska mm.och så undrar de varför folk slutar att köpa deras skitblaskor, ja herregud vilka dårar.

    • Tidningarnas långtidsprognoser ska man aldrig tro på, för det som tidningarna har fått in i från så kallade väderexperter, brukar oftast slå fel. Se till exempel på vad tidningarnas långtidsprognos som sträcker sig 3 månader fram skriver, de tror att efter midsommar vänder det och blir varmare. Har som vana märkt att midsommarvädret är alltid lite instabilt, och juli månads början brukar det vara ostadigt med regnskurar, men det finns lysande undantag. Juli2013 blev torrt och varmt liksom augusti 2013, men juni förra året var blandad kompott fram till efter midsommar då värmen kom som ett brev på posten. Det har skrivits i tidningarna om att klimatet har blivit varmare och att somrarna blir längre och varmare samtidigt som vintrarna blir kortare och mildare. Hur har det blivit i verkligheten?

      • Nej Putte det är väl ingen normal människa som tror på tidningarnas långa eller korta prognoser.Detta om att somrarna har blivit längre o varmare samt att vintrarna blivit mildare, svårt att säga det har väl varit så även tidigare. Men Martin och alla miljö-nissar menar väl som vanligt att det är växthuseffektens fel dom vet ju alltid bäst.Tjena Martin har en trevlig sommar.

  • Sommaren 94 kommer jag aldrig glömma, det var en sjukt bra sommar, plus att landslaget fick bronset i USA.
    Helt underbar sommar

  • Juni må har varit regnig på många håll men inte i Stockholm. Här är det snustorrt. Regnen har haft en osviklig förmåga att dra söder,norr,väster eller öster om huvudstaden. Det här mönster tycker jag mig se ofta för Stockholm. Martin, finns det ngn förklaring till fenomenet eller är det bara slumpen? Mvh A

  • Började kolla midsommarvädret för Borgholm runt 7 juni. Bra väder med runt 20 grader utan regn. Slår tydligen helt fel. Nu några dagar före 20.6 är regnskurar och kyligt väder på gång. Var kommer dina prognoser ifrån? Borde ju vara mera prffssigt än dessa kvällstidningar som tycks veta allt månader i förväg. En annan sak som sällan slår fel åtminstånde i södra Sverige och framförallt västkusten; med kururgisk precision lyckas vädergudarna få midsommaraftonens väder till ett ”litet helvete” av blåst och regn. Årets upplaga blir förmidligen inget undantag.

    Men som sagt; dina progoser är dåliga.

    klart.se eller oklart.se

    Det är frågan…

  • klart.se eller oklart.se

    Prognoserna för Borgholm sedan 10 dagar tillbaks stämmer dåligt med vad som förväntas nu. Var kommer dina prognoser ifrån kan man undra?
    Sol och inget regn samt 20 grader till nu då man talar om regnskurar och svalt. Borde väl finnas bättre prognoser även om alltid vädergudarna ser till att midsommaraftonens väder nästan alltid är kasst.

  • Skönt med sval midsommar. Sol vill vi ha och lite blåst. Ser perfekt ut vädermässigt i Stockholm

  • Sol blandat med lite lokala regnskurar och cirkus 20 grader, rätt så godkända temperaturer under midsommarhelgen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *