Marsväder och inversioner

Av Martin Hedberg

Högtrycket blir kvar över Sverige. Det gör att vårt väder får en speciell karaktär kommande dagar. De flesta kanske tänker på sol när de hör högtryck. Andra tänker att det inte blir så blåsigt. En tredje noterar att det blir kallt, i synnerhet i om nätterna. Allt detta stämmer.

Det som hjälper till att skapa ovanstående är något som kallar för ”inversion”. En inversion är ett omvänt temperaturavtagande. Eller för att uttrycka det mer konkret: Det samlas en massa kall luft närmast marken.

När vi har högtryck så är luften ofta klar, det är inte mycket moln. Om vintern, när solen inte visar sig så många timmar, så innebär detta att värmestrålning från marken fritt strålar ut i rymden. Det gör att temperaturen sjunker såväl på marken som i luften. När luftens temperatur sjunker så blir den tyngre. Det gör att den samlas i läglänt terräng och i det närmaste ”rinner” ner i dalgångar och svackor. I alpin miljö kan det bildas kraftiga fallvindar till följd av detta.

I vanliga fall så blir det kallare ju högre upp i atmosfären man kommer. Men när det bildas inversioner så stiger temperaturen upp till toppen av inversionen. Inversionen kan vara allt från tio till ett par hundra meter tjock.

Eftersom luften ofta är mer eller mindre stilla i en inversion så samlas det, om den får vara kvar ett par dagar, en massa luftföroreningar och partiklar i inversionen, dvs i luften närmast marken. Detta är för övrigt anledningen till många luftkvalitetsproblem världen över.

Det är även inte ovanligt att det förekommer underkylt regn i inversioner: Det faller regn över området, men regnet hinner inte frysa till snö nå det färdas genom inversionen. Dess temperatur hinner dock sänkas och när dropparna träffar en kall yta så fryser de omedelbart till is.

Vädret kommande veckor präglas dock av soliga dagar och kalla nätter.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

12 CommentsLeave a comment

  • Finns det ingen chans att kylan knäcks innan vi träder in i april månad?

    Martin: Jo, det finns det.
    Huruvida det blir vår eller inte beror förstås på var i landet man befinner sig. Ensembleprognoser (sammanvägning av många prognoser) antyder att det blir vår i tex Mälardalen några dagar efter den 20 mars.

  • Mycket intressant det du skriver Martin. 🙂

    De senaste dagarna har det varit mestadels klart väder och det har också känts riktigt kallt med nord- och ostliga vindar. Det har blåst till och från men nu i natt är det ganska stilla. *Normalt sett* borde då skorstensröken gå precis lodrätt rakt uppåt men jag har förvånats över att den inte gör det utan röken kan vända och gå nedåt istället.

    Det kanske är dessa inversioner som är förklaringen till fenomenet?

  • Ja man får tydligen vänta på våren . Men igår var ju fantastisk – allafall här i Gnesta. Gick ju upp till +3 coh gassande sol. Helt Fantastikskt efter -13 på morgonen. Men det skall väl bli ännu kallare.
    Vad kallades dessa dagar i Mars som inte var allt för vanliga och där det var under 0 hela dygnent i hela Sverige? Pererik pratade om dessa i TV men jag glömde vad ha sa vad de kallades

  • 🙂

    till sverige räknas aldrig skåne …

    här ska det inte bli nåt stilla soligt väder som martin hävdar att ”sverige” (läs stockholm) ska få.

    kuling, molnit, kallt … ska vi få

    som vanligt får man surfa in på DMI för att få en vettig prognos 🙁

  • Hej Martin!

    Intressant artikel!
    Den här så kallade inversionen kan den möjligen
    påverka oss astmatiker?
    Jag har varit ute och löptränat dom senaste dagarna
    och har känt av min astma rejält har det möjligtvis med den här vädertypen att göra?
    Nu har det dessutom varit nederbördsfattigt här i södra Sverige så det kanske inte skadar om det kommer lite snö eller då helst regn…
    Är det någon som har hört eller läst hur April månad kommer att bli????

    Kram på er!

  • Hej Martin,

    Med anledning av föregående inlägg. Undrar jag också vad det är som gör att dmi långtidsprognoser >5 dagar stämmer så mycket bättre än bl.a. Klart och exv yr. Har fört lite statistik för skoj skull sedan januari och träffsäkerheten är slående för dmi (åtminstone vad gäller västra götalands inland). Har du samma erfarenhet, eller hur gör dom sina långtidsprognoser (mer manuellet kanske)?

  • Ylva: Enligt DMI:s egen utsago är ”verdensvejr modelbaserede punktprognoser”.

    Ensembleprognoser, som skulle kunna förklara en högre kvalitet, används av de danska meteorologerna först efter dygn 10 när det gäller temperatur. Dock har de angivelser av osäkerheten för nederbördsprognoserna med data från ensemblesystemet. Men man måste då klicka på en bestämd knapp.

    Vad jag vet använder DMI exakt samma underlag för dessa prognoser >5 dygn som yr.no, dvs ECMWF operativa T1279 modell. Samma som smhi.se förresten.

  • Ensemble och ensemble. Ingår det stråkar i dessa ensembler ?

    Martin: det viktiga är att det är många 🙂 .

  • Väderbiten@

    Det beror väl på var man bor någonstans.
    Jag förutsätter att du är en 08:a som har fått rikligt med nederbörd hela vintern, själv bor jag ca:3mil från Göteborg och här är inte marken genomblöt det är ökentorrt,(och barmark) det var ett bra tag sen vi fick nederbörd så det skulle inte skada om det kom lite regn, men som sagt var det är ju olika vart man bor här i vårat avlånga land.
    Tack Jeppe för Dmi sajten den har jag aldrig varit
    inne och tittat på, mycket intressant.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *