Irma, arma människor

Orkanen Irma har vuxit till att bli den kraftigaste tropiska cyklonen som någonsin observerats på Atlanten. Irma är stor till ytan, har extremt kraftiga vindar och levererar länge på den nivån.

Vindar uppmäts till över 80 m/s, 300 kilometer i timmen, och diskussionen kommer åter upp om man skall skapa en sjätte kategori på Saffir-Simpson skalan. Detta eftersom man är så långt över gränsen mellan kategori 4 och 5. Det som talar mot det är att kategori 5 redan är definierad som ”Katastrof”. Kan något vara mer än det?

Irma har redan frigjort mer energi än alla fjolårets tropiska cykloner på Atlanten tillsammans. Och storleken spelar roll, dels givetvis för att det representerar den yta under vilka människor drabbas, men också för cyklonens förmåga att driva upp en ”storm surge”, storm våg som när den pressas in över land medför att havsnivån stiger med flera meter. Med en diameter på 130 mil skulle Irma täcka hela Centraleuropa.

Irma har också satt ett rekord i varaktighet. Irma kvalar in som en av de cykloner som under längst tid varit en ”major hurricane” på Atlanten, dvs kategori 3 eller högre. Irma har också varit en av de längsta som kategori 5 (just nu 65 timmar). Den cyklonen som man brukar jämföra med när det gäller rekord är Allen år 1980 med 72 timmar. Men då skall man veta att detta var sammanlagd som 5:a eftersom Allen varierade mellan kategori 4 och 5.

Mer rekord… Tittar man på hela planeten så har vi haft några riktigt kraftiga tropiska cykloner på Stilla havet. En av dessa var Haiyan som i november 2013 med förödande konsekvenser drog in över Filippinerna. Haiyan, som med rätta betraktas som en monstercyklon, hade 24 kontinuerliga timmar med vindstyrkor över 80 m/s. Irma har lagt till ett drygt haft dygn på det rekordet, hittills 37 timmar med kontinuerliga vindar över 80 m/s!

När det gäller maximal vindstyrka är Irma (83 m/s) en hårsmån från Haiyan (87 m/s).

Vi har nu tre tropiska cykloner på Atlanten, Irma, Jose och Katia. Det i sig är ovanligt. Om Katia växer till sig till en kategori 3 under helgen, vilket inte är osannolikt, så kommer det att vara första gången någonsin sedan man observerat orkaner på Atlanten som vi har tre major hurricanes (kategori 3 eller kraftigare) samtidigt.

Inte nog med det, vi har redan nu innan vi peakar orkansäsongen (i mitten av september), haft en hel säsongsranson av kraftiga tropiska cykloner.

Om Irma behåller sin nuvarande styrka när hon gör landfall över Florida så blir 2017 det första året som två tropiska cykloner kategori-4 eller kraftigare gör landfall över USA.

Förväntad rörelse av cyklonen Irma’s centrum kommande dagar. Modell: ECMWF. Källa: Weather Underground.

Det här kommer troligen att bli ”The Big One” för Florida. Irma är i mångt och mycket en ”perfekt orkan” och även om man i Florida är medveten om att man bor och lever i ett riskområde för tropiska cykloner och givetvis har förberedelser för detta så är Irma något utöver det man kan, eller i alla fall har, byggt beredskap för.

Byggnormer gör att man har kapacitet för kraftiga vindar, men 80 m/s, 300 km/h, är utöver det. (Som jämförelse, det är 3 x motorvägsfart, eller varför inte notera att det är högre hastighet än vad fallskärmshoppare gör i fritt fall dykstil gör, respektive när transportflygplan lättar från marken, bägge omkring 250 km/h.)

Men det är vattnet som gör skillnaden. Dels att det regnar, men framför allt de kopiösa mängder havsvatten som kommer att pressas upp på land, in i fastigheter och ta med sig det mesta som inte är mycket hårt förankrat.

För två veckor sedan hade vi Harvey som satte sina rekord och landmärken över Texas. Då gällde det kopiösa mängder regn. Nu är det Irma som sätter rekord avseende vindar. Varför blev det så?

Jo vattnet är 1-3 grader varmare än normalt över stora delar av Atlanten, det är värmeenergi som omvandlas till vindar i cyklonen. Värmen sträcker sig djupt ner i Atlanten, det gör att cyklonen inte tappar i styrka även om den rör sig långsamt. Och vinskjuvningen, dvs förekomsten av olika vindstyrkor och -riktningar, är svag, det gör att cyklonerna inte slits isär utan hålls samman.

Och det är inte över än, vare sig konsekvenserna av Harvey, livslängden på Irma eller 2017 års orkansäsong.

/Martin

12 Thoughts to “Irma, arma människor”

 1. Trötter

  Nu börjar det.
  https://s26.postimg.org/bcblaj8jt/vis_lalo-animated.gif

  Folk gick fortfarande omkring på Miami beach i går kväll när jag tittade. Kommer vara mörkt ett tag till, får se hur länge denna sänder.
  http://www.earthcam.com/usa/florida/miamiandthebeaches/?cam=miamibeach1

 2. Trötter

  Det är oansvarigt att jämföra kärnkraftverken på Turkey Point mot Fukushima, säger Peter Robbins.
  https://www.bloomberg.com/news/articles/2017-09-08/hurricane-irma-s-chemical-fallout-could-be-worse-than-harvey-s
  “Peter Robbins, a spokesman for the utility, said that comparing Turkey Point to Fukushima is “irresponsible.”
  The Florida plant was built to withstand Category 5 storms, and absorbed a direct hit from Hurricane Andrew 25 years ago, Robbins said. Equipment to mitigate flooding was added after Fukushima, and the plant and backup generators are 20 feet above sea level. Operations will stop before any storm impact, he said.

  Är det oansvarigt att jämföra Andrew mot Irma?
  https://s26.postimg.org/tx4veq0ax/screen_shot_2017-09-08_at_8.10.33_am.png

  1. Trötter

   De chansade och vann. Grattis till att Irma gick längre västerut.
   http://www.newsweek.com/turkey-point-nuclear-plant-hurricane-irma-663188

 3. Trötter

  Är det här oansvarigt?
  https://www.nytimes.com/interactive/2017/09/08/us/houston-hurricane-harvey-harzardous-chemicals.html

  Hur oansvarigt är det att titta på riskerna med tanke på att vi människor vägrar ge upp en destruktiv livsstil, trots papper efter papper som visar på raka motsatsen. Exempel:
  http://www.nature.com/nature/journal/v548/n7668/full/nature23316.html
  Artikel:
  https://scripps.ucsd.edu/news/natural-methane-time-bomb-unlikely-wreak-climate-havoc
  “That means that the amount of fossil methane produced by human activities today is likely to be underestimated. The research team said its finding suggests that the amount of methane put into the atmosphere by human activities may be undercounted by 25 percent or more.”

 4. Trötter

  Snart framme vid tidpunkten då Irma ska ta av skarpt norröver.
  https://s26.postimg.org/wc7vd5s3t/wv-animated.gif
  ECMWF har flyttat banan längre västerut för varje körning.
  https://s26.postimg.org/yqv5juiyx/tr4.png

  1. Trötter

   På Key West finns vatten och människor, det sistnämnda lite mer märkligt.
   Live på tuben, sajten funkade inte för min del.
   https://youtu.be/X7ld45pUueQ

    1. Trötter

     Jo, av alla jag såg igår kväll var det kanske tre unga kvinnor. Ingen borde vara på Key West överhuvudtaget.
     Här är ett flöte.
     https://s26.postimg.org/yxvent6kp/Float.gif
     Kameran offline, snart är Irma där på riktigt och allt hamnar under vatten.
     https://s26.postimg.org/d18vnfte1/Closeup.gif
     Senaste genomflygning visar att Irma tar i igen.
     https://s26.postimg.org/6u2310n0p/recon_AF302-2911_A-_IRMA_timeseries.png

     1. Trötter

      ”Damage to the Keys may necessitate evacuation of the 10,000 persons who did not evacuate prior to the storm.”
      https://www.defense.gov/News/News-Releases/News-Release-View/Article/1305558/update-of-dod-response-to-hurricane-irma/

 5. Trötter

  Irma nått kategori 4 och håller på att fixa ett nytt större öga.
  https://s26.postimg.org/fe4b145u1/wv_lalo-animated3.gif
  En artikel om fenomenet.
  http://www.aoml.noaa.gov/hrd/tcfaq/D8.html

 6. Trötter

  En bild på gårdagens löpsedel i Myrtle Beach:
  https://twitter.com/andysteinwx/status/907611224975622144
  En blivande klassiker för att visualisera vår klimatanpassning?

Kommentera