Hur går det i Paris?

Nu är vi snart halvvägs inne i andra veckan av klimatförhandlingarna i Paris. Det börjar med andra ord närma sig upploppet och världen väntar med spänning på resultatet. Flip eller flop?

Jo det kommer att bli ett avtal, frågan är hur kraftfullt det kommer att vara. Och frågan är hur stor del av världen som verkligen frågar sig hur det går med förhandlingarna. Hur många bryr sig?

Jo, jag är allvarlig. Det är en av vår tids stora frågor och man har samlat enorma resurser, men det mesta ute i samhället förefaller rulla på som vanligt. Utövarna, dvs förhandlare, tjänstemän, NGO’s, näringsliv, forskare, administratörer och alla kring förhandlingarna de är totalt koncentrerade och fokuserade på uppgiften.

Det påminner lite om konståkning. Eller bandy, segling, schack, golf, ridning mm. De som är insatta är superintresserade. Andra vet knappt om att det händer. Men okay, media bevakar Paris rätt så intensivt. Det går inte att slå upp en tidning, se eller lyssna på några nyheter utan att i alla fall någon gån få reda på att ”förhandlingarna går trögt”, ”…in i slutfasen” eller liknande.

Hade det varit ett OS så hade man blivit idiotförklarad om man inte följde med i åtminstone ett par grenar som man kunde småsnacka kring vid kaffemaskinen på jobbet.

Det är bara det att det här är en så vansinnigt mycket viktigare fråga än att utse årets bäste löpare, rugbylag eller liknande.

”Det handlar om planetens framtid”. Nix, ”planeten” klarar sig fint, med eller utan oss. Även liv på jorden klarar sig bra. Många växt- och djurarter decimeras och utrotas just nu, men ge det ett par miljoner år till så återkommer liv och mångfald. Inte på samma sätt som idag, men det blir liv.

Det handlar om hur vi människor väljer att se oss själva. Vi är helt klart en mycket säregen djurart med unika förmågor. Dels rent tekniskt, dels filosofiskt. Vi kan resonera om dåtid, nutid och framtid. Vi kan sätta upp scenarier och göra konsekvensanalyser och sannolikhetsberäkningar.

Men vi klarar inte av att undvika stora faror som tex klimatförändringar innebär. Människor dör redan idag till följd av att vi har rubbat strålningsbalansen till/från planeten. Värmeböljor har redan blivit hundra gånger vanligare än de var för femtio år sedan. Glaciärer smälter, sötvattenresurser sinar, haven försuras, stormar blir kraftigare.

Vi förstår varför och vi vet hur vi kan förhindra det. Men vi har ingen känsla för var felet ligger. Det som skapar problemen har ingen upprinnelse i något som vi upplever som moraliskt fel. Vi gör goda saker, typ värmer hus, odlar och lagar mat, hälsar på vänner, konsumerar kultur osv. Och så blir det ändå fel i långa loppet.

Fakta på bordet räcker inte. Det är varken nödvändigt eller tillräckligt för att få oss att sluta skada vår egen nutid och framtid. Men det finns andra vägar:

  1. Moral. Att vi upplever det som moralsikt förkastligt att tex gräva upp och förbränna fossilt kol.
  2. Ekonomi. Att de dåliga alternativen är så pass dyra i relation till hållbara och rena lösningar att vi låter bli fossila energikällor.
  3. Resursbrist. Att det fossila kolet sinar.
  4. Förbud. Att det blir förbjudet att bryta och bränna fossilt kol.
  5. Vädjanden. ”Alla måste dra sitt strå till stacken”
  6. ?

Om någon har några fler alternativ så lyssnar jag gärna. För dessa verkar inte så framgångsrika. Det kan kan hoppas mest på är nog trots allt nummer 2, ekonomiska argument. Men det är svårt eftersom det skulle krävas något överstatligt organ som kunde övervaka vad nationer gör och som kunde döma ut och verkställa straff till de som inte följde avtal. Vem skall göra detta? FN?

Nåväl. Jag är säker på att vi kommer att få ett avtal från Paris på fredag eller senast på söndag. Jag är också säker på att det kommer att vara för urvattnat för att verkligen göra nytta.

Men hellre ett litet steg i rätt riktning än att fortsätta i fel riktning.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

5 CommentsLeave a comment

  • Kevin Andersson har varit i farten ganska mycket nu. En invervju.
    http://www.democracynow.org/2015/12/8/top_climate_expert_crisis_is_worse?autostart=false
    Citat.
    ”KEVIN ANDERSON: The message is that the voluntary submissions that have been put forward by all of the countries, when you add all of these up, they are far, far above the level of what we call dangerous climate change, that all of our leaders have committed to, to avoid going above this 2 degrees C rise, I think about 3.6 degrees Fahrenheit. But actually, when you add up all of the commitments that the countries are making in terms of their reductions in emissions, then actually it’s far, far above that, nearer 3 or 4 degrees C temperature rise, which is a huge increase. That’s a global average. Remember, that is a global average. And most of the globe is covered in water, so on land that’s an average of, if we carry on like we’re going now, 4, 5, possibly even as high as 6 degrees C temperature rise.”

    En graf som inte synt till så mycket när man pratar om havsnivåhöjningar är följande.
    http://s1.postimg.org/4xmixir9b/Levermann.png
    Den saknar tidsskala och visar enbart på hur havsnivåerna ändrats tidigare vid stigande temperaturer. Finns med i IPCCs dokument men hur många läser dem? Inte våra ledare iaf.
    Pappret den kommer ifrån här.
    http://www.pnas.org/content/110/34/13745.full.pdf

  • Hur går det här hemma förresten?
    Diesel 11:00
    Bensin 11:41
    E85 11:58
    Biodiesel 12:10

    Nu kan man köpa en flexifuel och få betala mindre skatt och sedan tankar nog de flesta bensin eftersom det är billigare. Vid årsskiftet blir E85 än dyrare när subventionen försvinner.
    Det är smått absurt.

  • http://unfccc.int/resource/docs/2015/cop21/eng/da01.pdf

    Det här är bra:
    ”1. This Agreement shall enter into force on the thirtieth day after the date on which at least [50][60] Parties to the Convention have deposited their instruments of ratification, acceptance, approval or accession [, but not earlier than 1 January 2020].]”

    Det är ungefär som om en överviktigt och otränad människa sätter upp som mål, att genomföra en marathon på under 2:30 om fem år, samt planerar in vila de första fyra åren.

    • I dagens utdrag gick det käpprätt åt ……..

      http://unfccc.int/resource/docs/2015/cop21/eng/da02.pdf
      ”In order to achieve the long-term global temperature goal set in Article 2 of this Agreement, Parties aim to reach the peaking of greenhouse house gas emissions as soon as possible, recognizing that peaking will take longer for developing country Parties, and to undertake rapid reductions thereafter towards reaching greenhouse gas emissions neutrality in the second half of the century on the basis of equity and guided by science in the context of sustainable development and poverty eradication.”

      Nu kommer luddifkationerna igång. En dag till så kanske man inte känner igen nånting.

  • Kanske borde förtydliga. Det som hände igår, om man jämför stycket jag citerade ovan från utdraget igår, med dagen innan, är att man plockat bort årtal och nivåer.

    Idag kommer väl det stora strykjärnet fram och resultatet blir ett jättefint utslätat lakan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *