Hög- eller lågtryck till OS?

Peter Gibbs från BBC gav i en sändning i söndags en bild OS-vädret.

Det har blivit varmare den senaste veckan, men hur ser det ut under invigningen på fredag? Och hur blir det med moln och regn?

I den här länken till BBC (öppnas i nytt förnster) så försvarar Peter Gibbs ett intervall av möjliga väderutvecklingar.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

7 CommentsLeave a comment

  • behöver man ha dunjacka o toppluva på allsången imorgon.litar inte på era unika prognoser.less på tjatet om ett högtryck som ni har i tidningarna som ni bara flyttar fram.kanske 2015 om vi har tur.många urinvägsinfektioner har det blivit denna sk. sommar

  • Man skall naturligtvis inte skylla på meteorologer hur vädret är eller blir.

    Däremot är någonting som jag inte reflekterat över tidigare men nu reagerade för i förra veckan att meteorologerna prognostiserar väldigt optimistiskt. Med optimistiskt avser jag då att man överskattar att det skall komma att bli varmare temperatur och soligare än vad det sedan blir. Och det är då inte bara i prognoser som gäller för några dagar framöver man prognostiserar optimistiskt utan även för prognos som gäller för aktuell dag. Såg på rapport idag att man pratade om att 10-dagars prognoserna hade dålig träffsäkerhet.

    I förra veckan prognostiserade man att det skulle bli varmare och att sommaren skulle komma denna veckan. Värmen skulle komma söderifrån. Tvärtom om mot detta har det istället sedan blivit kallare, i varjefall här på västkusten. Havsvattentemperaturen har också sjunkt en grad idag. Även tidigt på morgonen idag gav SMHI lokalt en för dagen för positiv prognos. Eftersom jag reagerade över prognosen i förra veckan när den gavs så har jag följt väderutvecklingen några dagar och jag ser också att man reviderat prognoser bland annat vad gäller temperaturer och solsken. Jag kan inte tolka det på annat sätt än som att det är en massa faktorer som meteorologerna inte har tagit med i beräkningarna när man gjort prognosen ifrån början.

    Jag förstår naturligtvis att det är svårt göra prognoser då det hela tiden ändras, men att man har prognostiserat optimistiskt ser ut som att vara tydligt. Kommer nog inte att bry mig så mycket om hur det prognostiseras framöver, men vill ändå skriva detta.

    Martin: Det har blivit varmare. Tex är det just nu (kl 00.30) +19 utanför Stockholm, det är mellan 5 och 10 grader varmare än tidigare i veckan). De högsta temperaturerna skulle komma i Östra Småland. Det är sydvästliga vindar så i pålandsvinden blir det lite svalare på Västkusten.

    Men jag är den förste att skriva på att prognoserna trots allt kan förbättras.

  • Om inte augusti blir rekordvarm så kommer inte snön att smälta här hos oss säger Samerna som mister kalvar i den förlängda våren.
    Det måste nog bli varmare en längre period om vi ska få ett normalår.Någon dag då och då räcker nog inte.

  • Till Kalle: Du har rätt i sin kritik; positiva väderprognoser gör oss meteorologer mer omtyckta än negativa prognoser, även om de senare skulle slå in – och kanske just därför 😉

    Men orsaken till de du iakttagit är inte på grund av någon ”mänsklig svaghet” hos oss datorsystemen. Vad vi har att göra med är en av vetenskapens lömskaste fällor, vad på engelska kallas ”regression to the mean”, dvs tendensen att saker och ting rent slumpmässigt återgår till det normala.

    En av nackdelarna med att ge kategoriska prognoser tagna direkt ur en enskild datorkörning är just att man utsätter sig för denna effekt. I ett läge med kyligt väder prognoserar datorsystemet med viss säkerhet en övergång till varmt väder inom sju dagar. Men systemet är inte helt säker på h u r varmt det blir, +21° är lika troligt som +33° med kanske +26° som det troligaste. Detta skulle framkomma om man använder det sk. ensembleprognossystemet. Men nu används i de flesta fall den sista prognosen från t.ex. ECMWF. Och har man ”otur” så råkar den halka in på prognoser uppåt +30°.

    Det kan vara en riktig prognos, men sannolikheten är ofta liten. Är prognosen 5 grader fel så är det troligare att det i verkligheten blir svalare än +30°, kanske +25° i stället för +35°. Detsamma med nästföljande datorprognos; om den skiljer sig från +30° så är det troligare att det är ”neråt” än ännu mera uppåt. Genom att använda medelvärdet av de sista datorprognoserna eller, hellre, medelvärdet av de 50 ensembleprognoserna undviker man denna lömska ”regression to the mean” effekt.

  • Intressant, Anders. Hur länge har meteorologer och/eller deras datorer använt sig av denna ”regression to the mean”?

  • Till Lennie: Meteorologer har mer eller mindre intuitivt alltid använt sig av “regression to the mean”. Det finns en historia från 50-talet som belyser detta. Jourhavande kommer en tidig sommarmorgon upp i prognosrummet vid 5-tiden. Hans biträde som vaknat en timme tidigare kämpar som en besatt med att svara i telefonerna som ringer i ett. Ty utanför fönstret skvalar det ner. Jourhavande, som föregående kväll hade utfärdat en prognos om lättande molntäcke, hojtar: – Säg att det lättar om någon timme!

    Hur kan han säga det? Han hade inte kastat en blick på senaste väderkartan, inte ens tittat ut genom fönstret för att få en vidare utblick?

    Jo, han gissade att det var någon av gårdagskvällens åskväder över Sörmland som inte haft förstånd att gå och lägga sig utan istället drivit in över Stockholm (som hyste SMHI på den tiden). Sådana system är extrema men kortlivade varför en återgång till ”normalitet” skulle komma ganska snart. Samma metod används i andra sammanhang där man kan säga att ”det kan inte bli värre bara bättre”.

    De gängse datorprognoserna har INTE någon inbyggd ”regression to the mean”, tvärtom, de kan hålla på och generera extremt väder i evigheter. Det är därför webbprognoserna, i synnerhet de längsta, kan svänga från en extrem i morgonprognosen till en motsatt i kvällsprognosen. Ensembleprognosernas medelvärde (”ensemble mean”) klingar däremot av mot medelförhållanden ju längre prognosen är. De har alltså en inbyggd ”regression to the mean” effekt.

  • Martin, Efter gårdagens väderutveckling vill jag korrigera och ge ett positivare omdöme till dig och till meteorologerna. Det är som jag uppfattar det närmare överenstämmelse till vad som sas i förra veckan så det är ju bra.

    Under måndagen pumpades rätt så mycket luft med en frisk syd/sydvästlig vind. En fundering och frågeställning är hur mycket energi det utvecklar.

    Martin: Tack.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *