Fortsatt kyligt, även i Påsk

Det kylslagna vädret håller i sig. Kall luft strömmar ner över Skandinavien och vårens framfart har tvingats till paus. I alla fall temporärt. För värmen kommer tillbaka, det tar bara lite tid.

Fram till dess, och det gäller över Påsken, så är det aprilväder. Omväxlande, inte bara från en dag till en annan utan även från en timme till en annan.

Temperaturerna håller sig tre till fem grader under det för årstiden normala. Vinden är byig och luften är klar och hög. Ja när det inte snöar, eller i sydligaste Sverige regnar, förstås.

Men det bjuds trots allt på en del sol, det gäller bara att ta tillvara på den eftersom molnigheten ändras snabbt.

I fjällen, i synnerhet de västra, så matas det på med snöbyar. Mer sammanhängande områden med snö/regn väntar vi in på fredag respektive på söndag. Detta kan givetvis ställa till med problem i trafiken. Många har bytt till sommarsulor, men beakta att det snabbt kan slå om till vinterväglag. Och även om det är flera kilometer med torr och ren asfalt så krävs det bara ett par meter av dålig friktion i kombination med fel körstil för att skapa ett tillbud eller trafikolycka.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

10 CommentsLeave a comment

  • Tack för några bra (men allt för långa) inlägg om klimatet. Ser ut att bli en kylig och fin påsk med lite snö även i småland. Vill också ta upp en sak som stör mig är att du propagerar, liksom jag försöker göra med eget handlande, för ett klimatsmart leven. Bland annat med mindre kosumtion, småskalighet och ett smart miljövänligt resande. MEN VARFÖR är nästan all reklam ni har något som inte propagerar för det. Glad Påsk i alla fall!!

  • Skriv lite mer ingående om varför det är så kallt och kallt så länge.
    -29 i Nikkaluokta. Kallaste aprilvärdet på 11 år.
    Det är ovanlig låg geopotential och kall luftmassa över N.Europa. Har sällan sett detta i april.
    Hur kommer aprilkylan och marsvärmen påverka vädret inför sommaren?

    TSA-indexet i S.Atlanten är det 3:e lägsta sedan 1940-talet.
    http://www.esrl.noaa.gov/psd/data/correlation/tsa.data
    TSA-indexet har väl kopplingar till det Europiska sommarvädret. Nästan alla varma somrar har föregåtts av högt TSA-index.

    Det vore mer intressant om du gjorde mer detaljerade meteorologiska analyser om väderläget i Sverige och i världen än att du ska skriva långa klimatalarmistiska predikningar i vart och vartannat blogginlägg. Bara en synpunkt. Du får naturligtvis skriva vad du vill. men jag tror många är trötta på ditt klimattjat och att du skrämmer bort läsare från bloggen…

  • Mattias, jag tycker Martin har en bra avvägning mellan ”klimattjat” och väder. Han kunde ju helt nonchalera oss skeptiker men då blev ju vi missnöjda. 🙂

  • En sak jag inte förstår:

    Alla svängningar i väderprognoserna. Jag snabbkollade för skojs skull 21:03-prognosen nu ikväll, och plötsligt såg jag att de varmare sydvindarna i nästa vecka hade försvunnit. Istället stod det kalla nord-nordost-ostvindar hela veckan och bara 1-5 plusgrader. Det stod faktiskt lägre temperaturer i Skåne än i Närke, och enligt prognosen skulle det snöa både på tisdag och fredag nästa vecka, i Skåne, men inte i Svealand. Så brukar det inte vara. Det verkar som om våren inte tänker komma tillbaka, utan vi får väl vinter hela tiden?

  • 15 mm regn och snö på fredag, 6 cm snö på lördag, västra götaland. Något säger mig att man skall ta prognosen med en nypa salt såhär hela 2 dagar i förväg. Skall bli kul att se hur det slutar.

  • Ursäkta mitt tjat men var och varannan dag stämmer inte det observerade vädret med det som rapporteras på er sida.
    Just nu ska det exempelvis vara strålande sol över Hässleholm/Kristianstadsområdet och återigen klarar solen knappt att tränga igenom chemtrailtäcket.
    Borde ni inte informera er om var det ska besprutas och kombinera det med vindriktningen så att ni kan tala om åtminstone lite i förväg hur det kommer att se ut?
    Får ni inte någon som helst information om detta från ngt centralt håll? Ni måste ju hela tiden se effekten av detta? Partiet Die Grüne i Tyskland har länge krävt att få svar på vem som utför besprutningen. Jag hoppas miljöpartiet snart lägger fram dessa krav också. Någon måste ju kunna hållas ansvarig och anmodas att lägga fram en anledning till att man gör dessa enormt kostbara ansträngningar.

  • Anders: Du menar inte på fullaste allvar att de besprutar himlen och att de bildas moln? Låter som verkligheten är långt bortom håll inom din värld. Isåfall skulle SMHI veta om det och försöka få fram bättre prognoser för den lokala platsen du menar att de besprutar. Snacka om att skämma ut sig1

  • Ser det ut som om värmen återvänder i mitten av april månad?

    Sedan kan jag, när vi talar om ämnet, göra en krönika över de senaste årens aprilväder:

    April 2011 var mycket varm och solig. En grå, mild och tidvis stormig inledning följdes av riktig försommarvärme från mitten av månaden, som sedan kulminerade kring påskhelgen med 23-24 grader i södra och mellersta Sverige. Det milda vädret fick snön att smälta i allt snabbare takt, och den sista april var det barmark i stora delar av Sverige. Valborg blev dock kylig och regnig.

    April 2010 var mild och torr. Inledningen var växlingsrik, med en solig och torr påsk i söder. Mycket milt väder kring den 8 medförde att vårens ankomst skrevs ovanligt tidigt till Norrland. En kyligare period i mitten av månaden med klassiskt aprilväder och snöfall den 21 följdes av allt varmare och försommarlikare väder från den 25, med drygt 21 grader i Skåne den 29. Valborg bjöd på regn i söder och snö och regn i norr.

    April 2009 var mycket varm och rekordtorr, med ingen noterad nederbörd alls i östgötska Skärkind. Inledningen var varm och torr, med drygt 20 grader i Skåne redan den 4:e. Påsken var solig och torr, men lite svalare, och en del skurar förekom i norr. Efter lite svalare väder följde rejäl värme från den 23 med högsommartemperaturer i söder den 29, med nästan 26 grader i Västergötland. Valborg blev varm i söder, men från Svealand och norrut kylig och blåsig.

    April 2008 var mild, torr och solig. Inledningen var vårlik och solig, men från den 6 följde ostadigare och kyligare väder i hela landet med snöbakslag i söder både den 9:e, 10:e och 12:e. Efter en svalare och ostadigare period växte ett högtryck in kring den 20, och avslutade månaden med varmt och torrt vårväder och mycket sol.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *