Fortsatt kallt här hemma

Av Martin Hedberg

Högtryck i norr och lågtryck som vandrar förbi i söder.

På den stora skalan så gör det att kall arktisk luft med ursprung i Sibirien pressas ned över Skandinavien med nordostliga vindar.

På en regional skala ger det kyla i Norrland och nordvästra Svealand, samt lite beskedligare temperaturer, men å andra sidan snö och blåst i (övriga) Svealand och Götaland.

Allt hänger på hur långt ner högtrycket sträcker sig respektive var lågtrycken går. Om denna gränszon förskjuts norrut så blir det mildare men mycket snö även i Norrland samt istället töväder i söder.

Att det är kallt i högtrycket hänger samman med att vi har ”subsidens”, sakta sjunkande luft i högtryck. Det torkar ut luften som därmed blir fri från moln. På sommaren betyder det soligt väder. Men på vintern betyder högtryck istället kyla eftersom utstrålningen av värme från marken är stor och inga vindar blandar om luften. Det bildas därmed ofta inversioner med ännu kallare luft i låglänt terräng och dalgångar dit kall luft ”rinner” då den har högre densitet än varmare luft.

Oftast har vi övergripande västliga vindar här i Skandinavien. Den mesta av nederbörden regna/snöar då ur på den västliga sidan av Skandinaviska bergskedjan. Eller rätt och slätt: i Norge. Även Västkusten brukar dock kunna få sin beskärda del både av vind och regn och snö när det är tillräckligt kallt.

Men nu är det som sagt var nordostliga vindar som gäller. Jag har kollat lite olika prognosmodeller. Centret, ECMWF, brukar vara tillförlitliga. De håller kvar kylan till månadsskiftet. Därefter pressar de in mildare luft över Norrland och kylan dämpas. Det påverkar även vädret i södra Sverige. Men många andra modeller har å andra sidan inte denna tendens utan behåller vädersituationen även efter den 1 december.

Vad jag vet: Att allt tyder på fortsatt vinter över helgen.
Vad jag tror: Att den stränga kylan tillfälligt släpper greppet över Norrland i början av nästa vecka, men/och att att det fortsätter att vara vinter i söder.
Vad jag önskar: Att Julen blir vit, även i södra Sverige.

/Martin

PS. Det är inte lika kallt över allt. Samma storskaliga situation som ger oss kyla i Europa och Ryssland gör att det samtidigt är mildare än normalt över Grönland, Island och Alaska.  Netto, om man tittar på hela norra hemisfären, så är det fortfarande en mild vinter, trots att det är fullt med snö på min gräsmatta. Vi får se hur Rossbyvågorna fördelar sig till Jul. DS.

      

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

2 CommentsLeave a comment

  • Hej Martin!!!

    Menar du att Sverige skall ligga mittemellan två vågtoppar i Rossbyvågorna? Vad är det för skillnad på Rossbyvågor och Vortex under vintern?

    Angående det där med prognoser, så är det mycket riktigt att det oftast uppträder konstigheter efter dag 7. +22 och snöblandat regn i Arkhangelsk är det värsta jag nånsin har sett 😀

    Om ni nu kikar på väderprognosen för Melbourne i Australien, så skall det det vara nattsvart söndag den 5 december klockan 17:00, enligt vädersymbolen. Solen är alltid uppe klockan 17 i Melbourne i december.

  • Det brukar ju vara så att om det ”Ryska” vinterhögtrycket ligger så pass nordligt som det gör i år blir det en kall vinter. Högtrycket försvagas bara ibland, vilket genererar i tillfälliga mildperioder med snö. Tidigare mildra vintrar har det varit mycket längre söderut och då vandrar ju lågtrycken på en nordlig bana in över norra Sverige. Jag har noterat väder sedan 1973 varje dag och tror att det blir en kall och vit jul även här i Götaland.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *