En meter snö? -Det hänger i luften

SMHI har utfärdat den kraftigaste varningen, klass 3, för kraftigt snöfall i Västernorrlands län from nu och fram till tisdag kväll. Det kan komma 40-70 cm snö. Lokalt en meter i samband med att den kraftiga vinden skapar drivor.

Modellen som jag illustrerar detta med är ECMWF som är en av dem mest tillförlitliga vädermodellerna. Nu måste det inte bli precis så mycket snö och framför allt inte precis där. Det kan diffa med säg 30% upp/ner och gränserna är inte heller huggna i sten. Men modellerna har varit rätt så entydiga i flera dagar. Olika modeller och upprepade initieringar.

Kartan här nedan visar ackumulerad nederbörd från idag måndag kl 06 utc till i morgon tisdag (12 jan) kl 18 utc (19 svensk tid).

Ackumulerad nederbörd måndag kl 07 till onsdag kl 19. Källa: ECMWF via weathermodels.com.

Den röda fläcken över Västernorrland motsvarar 63 mm nederbörd i smält form. Som tumregel kan man använda sig av att snö har en densitet som är en tiondel av vatten i flytande form. Dvs den röda fläcken motsvarar drygt 60 cm nysnö. Och det mesta faller from nu och 24 timmar framåt.

Varför så mycket just där? Nederbörden hänger samman med ett lågtryck och fronter som dels genererar nederbörd i sig, dels skapar sydostliga vindar. Och dessa vindar fångar upp fukt från det ännu öppna Bottenhavet som sedan snöar ur när luften hävs över land.

Ögonblicksbild av hur det blåser tisdag kl 07. Källa: ECMWF via weathermodels.com.

Även andra platser, främst Jämtland och Västerbotten, får också ordentligt påslag på snötäcket. Och blåsigt.

Det hänger i luften hur mycket, när och var snön faller. Men ner kommer den. I morgon vid den här tiden vet vi var.

Fram till dess hoppas jag att alla tar det lugnt och håller sig inomhus. Kollektivtrafiken kommer i stort att vara inställd och det är inte läge att ge sig ut i bil om man inte är beredd på att spendera natten och morgondagen i den. Samt se till att bilen syns ordentligt, beaktandes att det kan komma en snöplog i marchfart för att röja snö längs med vägen där man eventuellt kör fast.

Även i södra Sverige är det stökigt väder att vänta med regn, blötsnö, snö och kraftiga vindar. Det är mycket på en gång. Ta det varligt.

På onsdag rör sig lågtrycket åter söderut och det öppnar upp för kallare luft att leta sig ner över hela landet. Även våra södra landskap ser därmed ut att få minusgrader, i alla fall ett par dagar. Fattas bara annat, det är ju ändå januari, den vintrigaste månaden av dem alla.

/Martin

About author View all posts

Martin Hedberg

Meteorologen

6 CommentsLeave a comment

  • Värsta snöovädret jag upplevt. Det är fullständigt outhärdligt. 2018 kom det mycket men då var det utspritt över en längre period.
    Vi ser också hur bl a Spanien, USA:s östkust och Japan har haft extrema snömängder och kyla den här vintern. VAR är den globala uppvärmningen nånstans, Martin?!

    • Den globala uppvärmningen är utspridd över… hela globen. Det betyder som du vet, men kanske inte låtsas som, att det är ett medelvärde av alla temperaturer. Och eftersom varken Sverige, USA, Japan eller Spanien utgör hela globen så betyder inte kyla på dessa platser att den globala temperaturen sjunkit.
      Än mindre om det snöar. Dessutom, ju varmare det är, desto mer nederbörd (snö om det är under +2) kommer det.

      Så det var ett kul, men såväl uttjatat som helt missriktat, försök du gjorde att ”misstänkliggöra” globala uppvärmningen med att observera att det snöar kraftigt.

  • Mycket snö i Sverige är än så länge ingen kioskvältare. Men hur förklarar snöstormar och extremkyla (-35 grader!!!) i Spanien? En ”kalluftsdroppe”?

    • Japp. När polarvirveln släppte greppet som höll kvar den kalla arktiska luften där den hör hemma, över Arktis, så kunde den strömma söderut. Och det gjorde den, bland annat till Spanien.
      Nu var det ju inte -35 över hela Spanien, men det var tillräckligt kallt (normala minusgrader, typ vinter i Svealand) för att det skulle skapa stora problem i Spanien.
      Just nu är det ungefär fem grader kallare än normalt för den här årstiden i Spanien.

      Och observera, när nu den kalla arktiska luften har strömmat söderut så kan man fråga sig hur det ser ut med temperaturerna i Arktis? Jovisst, det är ovanligt varmt där istället. Tio grader varmare än normal över Grönland och 10-20 grader varmare än normalt i stora delar av Kanada.

  • Det är inte ofta man får så mycket snö och kyla i södra Sverige numera, det väcker barndomens sportlov till livs, åtminstone för en stund. Men samtidigt, med februari och mars 2018 i åtanke, som var rätt kyliga, finns det risk för att sommaren 2021 blir lika extrem som för 3 år sedan?

    • Nu 2023 finns risken. El Niño är tillbaka. Men den tilltar först i styrka till hösten läste jag, så risken för ett ”2018scenario är väl egentligen störst för 2024.Men jorden har värmts upp mer sen 2018 så man vet ju inte hur den möter en första års El Niño riktigt tänker jag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *