Böljande jetvind och extrem kyla

De senaste veckornas extrema kyla har delvis med en böljande jetvind att göra. Jetvindar är områden med höga vindhastigheter högt upp i atmosfären. Det är som ett band med västliga vindar som slingrar sig runt jorden på ca 10.000 meters höjd.

Jetvind. Från http://en.wikipedia.org/wiki/Jet_stream

Jetvinden hänger samman med såväl lågtrycksbildning, fronter och högtryck som vi märker av nere på marken. Dynamiken gör att kall luft separeras från varm luft.

I vissa situationer ligger jetvinden som en cirkel runt jorden, i vissa fall ”meandrar” (slingrar) den sig fram. När det senare sker sker så öppnar det för vad vi ibland brukar kalla ”kalluftsutbrott”. Kall luft strömmar långt söderut på vissa platser.

Detta kompenseras av värme på andra platser där jetvinden böljar norrut. Där blir det istället förhållandevis varmt på nordliga breddgrader.

Avvikelse från normal temperatur (jämfört med samma period åren 2001-2011) för perioden 25 jan-1 feb 2012. Från http://earthobservatory.nasa.gov

Om jetvinden ligger kvar med samma mönster på samma plats så förstärks kylan respektive värmen.

De senaste två veckorna har det ryska högtrycket givit oss rätt så kallt väder i Sverige. Men den riktigt stränga kylan har Ryssarna själva fått. Därtill har sydöstra Europa fått erfara betydligt mer bistra temperatur än man är van vid. Ett stort antal personer har omkommit till följd av kylan.

/Martin

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

14 CommentsLeave a comment

  • Riktigt behaglig kyla enligt mig. -20 i Sthlm under morgonen. Fryser mycket mer när det är +2 och blåser. Låt kylan stanna länge till.
    Sedan kommer den underbara våren.

  • Detta var ett intressant inlägg, tack.

    Finns det något område som mer ofta träffas när kylan drar söderut. Eller sker det i olika områden hela tiden ?

    Har för mig att nån meterolog i början på 90-talet prata om detta då vi hade haft ett par milda vintrar.
    Han sa att nu är de nordamerikas tur att få kalluftsutbrottet över sig.
    Därav milt hos oss. Men om de var pga av en slingrande jetvind minns jag inte.
    Men de va hans förklaring när folk undrade vart vintrarna tog vägen =)

  • Nu har ”fan” flugit i YR:s prognosmakare.20.02- prognosen visar plusgrader hela nästa vecka i Bergslagen. Halleluja ! Det kanske står sig till i morgon bitti ?

  • Det mest irriterande är att prognoserna ändras med 5-10 grader i varje prognoskörning. Igår och morse visade YR.NO:s prognosmakare stadigt allt lägre temperatur i nästa vecka, plötsligt står det nästan vårvintertemperaturer. Kruxet är att imorgon lär det återigen stå tilltagande vinterkyla i slutet av perioden och ökande kyliga nordostliga vindar. Ingen prognos håller fast. Kan de inte bestämma sig för att det blir mildare/kallare, istället för att skifta med enorma temperatursvängningar.

  • Götaland skull få regn nästa vecka, men det gällde bara några timmar…kändes t.o.m. för otroligt för en själv.

  • Jetvindarna kontra NAO.Jobbar dom ihop eller var för sig?
    Mvh

    Martin: Allt hänger ihop. Men en viktig skillnad är att Jetvindar är en företeelse (vindhastighet), medan NAO är ett index (skillnad i lufttryck mellan Island och Azorerna).

  • Enligt bl.a. accuweather och flertal väderinstitut så mildras den korta men kalla vintern rejält från och med nu , troligen normala temp ( eller över normal ) resten av februari , högtrycket har börjat brytas ned , västra Norge har redan mycket mildare än tidigare.

    Prognosen gäller för Göteborg.

  • Hur väljer du ut vilka kommentarer du svarar på ?

    Martin: Den här verkar tex bra att svara på 🙂

    Skämt åt sido: jag hinner inte svara på alla frågor. Därför blir det in kombination av hur många frågor det är, när de kommer, övrig arbetsbelastning och hur komplicerat det är att svara på dem.

    Ibland lägger jag ner för mycket tid på vissa frågor och, framför allt så är det vissa mycket bra frågor som jag inte hinner med.

    Jag tycker även att det är bra när andra insatta läsare svarar på frågor.

  • Varmast idag, 11 februari 2012: Lapplandsfjällen, +5 grader, kallast idag: Horn -21 grader. Lite upp-och-nedvända värden idag, men det har jag sätt de senaste vintrarna också. För att dra några exempel den 25 januari-2 februari 2009, då det var vårvärme i Jämtland och Lappland, och snö och blåst i Skåne, 10-11 januari 2010, då kylan var sträng i söder, medan regnet föll i västra Lappland, 25-30 januari 2011, då Norrland hade 3-6 plusgrader, medan Sydsverige hade -10, och 25 februari-3 mars, då det var nästan +10 grader i Jämtland och nollgradigt eller någon plusgrad längst i söder.

    Detta har förekommit en rad gånger, då högtrycken vintertid växer sig starkast i de lägre luftlagren, varvid trånga dalgångar i lä i Sverige/Norge får extrem kyla och ibland tät frostdimma, medan fjälltopparna har sol och vårvarma Föhnvindar. Orsaken är att de massiva högtrycken som växer in från Ryssland bromsas av lågtrycken på Atlanten strax väster om Norges landsmassa, och eftersom Nordnorge smalnar av kraftigt mellan Bodö och Narvik ligger Lapplandsfjällen i närhet till havet, och då högtrycket är som starkast vid marken kan lågtrycken i de högre luftlagren komma upp över fjälltopparna, som får milt, blåsigt och blött väder. Detta uppstår även då solen vintertid inte når särskilt högt i norr, varvid lägre terrängen under längre perioder inte alls belyses av den, medan fjälltopparna och sydsluttningarna blir som ”solterasser”, dit solen och värmen når. Snö -och istäcket gör nämligen att solens strålar, som når in på en lägre höjd och hävs mot berget, reflekterar värmen utåt och när det reflekterande solljuset träffar fjälltopparna värms de upp av solen och dagsmeja/snösmältning uppstår, även om det är minusgrader.

  • Visst har det varit kallt över Europa på sistone. Kollade wunderground en tidig morgon för några dagar sen. Milano – 17 C, måste vara något av ett rekord.

    Sen kan det vara intressant med mikroklimat exempelvis de snabba temperaturförändringarna framförallt i norra Sverige vintertid. Bara lite västvindar genom Jämtlandspasset och det kan bli en avsevärd temperaturhöjning. Är väl nästan en förutsättning för att Östersund ska vara beboeligt vintertid!

    Men, men snart kommer våren härnere i Skåne, fastän det idag var fullt med skridskoåkare längs den grunda Öresundkusten.(Så man bottnar utifall isen skulle brista).

  • Snöblandat regn och 7 minusgrader i Götaland, lördagskväll. Aldrig varit med om tidigare. Bilarna var glacerade.

  • Enligt morgonprognosen ser det ut att bli plusgrader i veckan i söder, tidvis ända uppe i Nyköping. Vad tror du Martin, är perioden med minusgrader och massa snö över, eller?

    Martin: Den stränga vintern är i alla fall över.

  • Hej !

    Jag bor i Provance (Frankrike) i en by som heter Rians inte så långt Marseille, här har vi haft typ 10-18 grader kallt de senaste nätterna och några minus på dagarna. När solen lyser stiger temperaturen. Jobbar med modellflyg och vi flyger varje dag (utom i fredags när det snöade) En viss antydan till tjäle och frusen mark och knappt 10 cm snötäcke. Det är kallare här än 3 000 km norrut ? Verkar dock som kylan släpper sitt grepp. Vi har förskonats från ”Le Mistral” som i veckan blåst med 15-25ms sekund genom Rhondalen. Med minusgrader och snö så lider Franska folket. (”Le Grand Froid”) Är väderberoende men våra svenska piloter är ju vana och flygvädret är förhållandevis bra och luften jämn och stilla. Hoppas på bättre väder i veckan, Varken SMHI, Yr eller Klart prickar rätt. Men Meteo France har bättre resultat oftast inom 48 timmar !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *