Blåsigt hemma, men inga tropiska orkaner

Av Martin Hedberg

Just nu har vi inga tropiska orkaner på planeten. Om det är ovanligt? Nej, men jag tänkte att jag skulle poängtera även en ickehändelse.

Men det kan blåsa för det: Det bildas ett stort antal lågtryck på Atlanten och de rör sig på en ostlig bana mot oss i Skandinavien. Flera lågtryckscentra passerar norr om oss, men fronterna som är kopplade till dem sveper in över Norge-Sverige-Finland.

I samband med det blir det blåsigt, främst i norra Norge och västra Norrland. Det är också utfärdat varningar för kraftiga vindar under natten i Jämtlands- och Lapplandsfjällen.

Vindarna avtar något under onsdag förmiddag, men ökar igen under onsdag kväll.

Under torsdagen blir det mycket blåsigt även i östra Norrland.

Södra Sverige då? Jorå, även här blir det väder. Som tidigare, noll eller någon plusgrad om dagarna och ett par minusgrader om nätterna. Dessa temperaturer gäller för övrigt även i norr.

/Martin

            

About author View all posts Author website

Martin Hedberg

3 CommentsLeave a comment

  • Hej Martin,

    Jag funderar på en sak; jag bor nere i Ystad och går mycket längs med stränderna. Jag kan mycket väl förstå att det blir vågor när det blåser och har heller inte så svårt att förstå att det är kav lungt när det är vindstilla. Men…hur kommer det sig att det kan gå höga vågor när det är vindstilla?
    Tack på förhand!
    Catharina Richert

    Martin: Hej. Det är troligen gamla vågor, antingen efter en vind som har varit men mojnat, eller från vågor som bildats någon annanstans och transporterats till din strand. De senare kan vara långa dyningar ute till havs, men blir kortare och bryter då vattnet blir grundare invid stranden.

  • Bara en liten språklig förbistring 🙂

    Ett lågtryckscentrum
    Flera lågtryckscentra
    Best. plural: lågtryckscentrana

    Martin: Tackar, jag korrigerar.

  • Hej Martin !
    En tanke slog mig idag. När man anger lufttemperaturer i prognoserna sommartid är det temperaturen i skuggan. Är det samma sak på vintern ? Kanske en dum fråga, men jag måste få visshet !

    Martin: Hej Jan. Temperaturen skall alltid mätas i skuggan.

    Anledningen är att man annars får ett större eller mindre bidrag från direkt solstrålning. Termometern gör då utslag inte bara på omgivande lufts temperatur utan visar hur solens synliga ljus som omvandlas till värme i själva termometern. Det senare är bland annat beroende på hur ljus eller mörk termometern är.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *